2011-08-26

Fredag: kräftor

Ikväll äter vi kräftor. Före kräftorna serverar jag grön ärtsoppa.

Grön ärtsoppa, 4 personer:
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 små potatisar
ca 1,5 liter grönsaks- eller hönsbuljong
1/2-1 dl portvin
salt
peppar

1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och portvin.

2011-08-25

Torsdag: kokta rödbetor, potatis- och purjolökssoppa, blåbärspaj

Före soppan serverar jag kokta rödbetor med lite smör, salt och en citronklyfta.

Potatis- och purjolökssoppa:
2 purjolökar
2 msk olivolja
10 potatisar
1,5 liter grönsaksbuljong
2 msk grädde

1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Tillsätt grädden och hetta upp den igen före servering.


Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.

2011-08-24

Onsdag: prosciutto e melone, förvälld blomkål, tomat- och mozzarellasallad mm

Ikväll blir det mest grönsaker. På bordet står:

Prosciutto och cantaloupemelon (Jag kryddar med lite olivolja och vitpeppar.)
Tomat och mozzarellasallad (Jag kryddar med olivolja, basilika och svartpeppar.)
Förvälld blomkål (Koka blomkålen i saltat vatten i ca 10 minuter för en ordentligt fast konsistens.)
Vitlöksfrästa gröna bönor (Börja med att skära av fästena på bönorna, fräs dem sedan skivad vitlök i olivolja. Tillsätt lite vatten. Avsluta med att tillsätta lite balsamvinäger och salt.)
Ungsstekt potatis med rouille (Dela potatisen, skalad eller inte, i stora munsbitar. Salta och peppra och tillsätt lite rosmarin. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 30 minuter.)
Grönsallad

Rouilleliknanden röra:
1 äggula
1/2 tsk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
3/4 dl rapsolja
3/4 dl olivolja
salt
peppar
1 klyfta riven vitlök
1/2-1 msk tomatpuré

1. Börja med att blanda senap, vinäger och äggula.
2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning.
3. Avsluta med att tillsätta riven vitlök och smaka av med salt, peppar och tomatpuré.

2011-08-22

Tisdag: stekt makrill med kokt potatis, spenat, tomatsallad

Stekt makrill, 4 personer:
minst 4 makrillfiléer
2-3 msk ströbröd
2 tsk salt
hälften smör hälften olja till stekning

1. Blanda ströbröd och salt. Vänd fisken i blandningen.
2. Stek först fiskfiléerna på köttsidan på svag värme så att de får fin färd. Vänd sedan och stek skinnsidan på lite högre värme.

Stuvad spenat
1 paket djupfryst spenat (400 gram)
2 tsk vatten
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 dl mjölk
salt och vitpeppar

1. Tina spenaten. Fräs den sedan i smöret.
2. Rör ut mjölet i vatten och mjölken. Rör ner det i spenaten. Låt koka ihop i ca 3 minuter.

Måndag: kronärtskocka, tagliolini al limone

Hej igen!
Idag börjar barnen skolan och jag börjar blogga igen. Ikväll blir det först kronärtskocka som jag kokar i saltat vatten i ca 40 minuter. Pröva att dra loss ett blad för att kontrollera att kronärtskockan är färdig. Om det lossnar utan problem är den klar att ätas. Servera smör blandat med olivolja och eventuellt några droppar pressad citronsaft till kronärtskockan.

Tagliolini al limone:
500 gram tagliolini
2-3 citroner (saft och skal)
1-2 charlottenlökar
2 msk smör
2 msk olivolja
1 dl grädde
svartpeppar
1 näve färsk persilja
parmesanost

1. Tvätta citronerna noga och riv skalet smått.
2. Finhacka charlottenlöken och fräs den i oljan och smöret. Tillsätt citronskalet efter ett tag.
3. Pressa saften ur två citroner och låt koka in.
4. Tillsätt grädden och hetta upp.
5. Koka pastan al dente. Häll av vattnet och blanda sedan pastan med såsen och låt den gå runt i pannan lite.
6. Servera med svartpeppar, persilja och parmesanost.