2011-05-27

Fredag: pizza med ansjovis, kapris och oliver

Pizzadeg 4 personer:
1/2 paket jäst
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 nypa socker
1 msk olivolja
ca 8-10 dl vetemjöl

1. Blanda jästen med lite av vattnet. Vattnet ska vara ljummet. Tillsätt salt, socker och olivolja och sedan mjölet. Rör till en smidig deg. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 1 1/2 timme.
2. Dela degen i 2 delar och kavla ut den på bakplåtspapper på två plåtar. Låt jäsa ytterligare 40 minuter.

Topping
1 gul lök
2 burkar hackade tomater
1/2 tsk torkad oregano
1 tsk socker
1/2 tsk salt
ansjovis eller sardeller (eller annan önskvärd ingrediens)
2 dl svarta oliver
4 msk kapris
(cayennepeppar)
2 mozzarella

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva löken och blanda den med lite olivolja. Då bränns den inte i ugnen.
3. Blanda de hackade tomaterna med socker, salt och oregano.
4. Fördela tomatblandningen på de färdigjästa pizzadegarna.
5. Fördela ansjovis, oliver, kapris, lök och mozzarella jämt över pizzadegarna.
6. Baka pizzorna i ugnen, 225 grader, i ca 25 minuter.

2011-05-26

Torsdag: sallad med mozzarella och prosciutto

Sallad, 4 personer:
1 röd lök
blandad sallad
1 eller 2 cantaloupe-, eller galiameloner beroende på storlek
150 gram prosciutto
2 mozzarella
1 näve svarta oliver
några färska myntablad
1/2 tsk salt
1,5 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
svart- och vitpeppar

1. Börja med att skölja och torka salladen.
2. Skiva rödlöken tunt och tillsätt salt, balsamvinäger och olivolja. Låt löken marinera så länge som möjligt men minst i 15 minuter.
3. Skär melonen i kuber.
4. Lägg salladen på ett fat. Tillsätt melonen, myntabladen, oliver, mozzarella i bitar och löken. Peppra och blanda om.
5. Dekorera med prosciutto som du lindar ihop till små "rosor". Låt var och en tillsätta salt, olivolja och mer balsamvinäger om så önskas. Servera omgående. Salladen får inte stå, då blir den soggig.

2011-05-24

Onsdag: pasta med ägg, rucola och körsbärstomater

Spaghetti med ägg, rucola och körsbärstomater:
400-500 gram pasta
4 ägg
1 tråg med rucola
1 ask med körsbärstomater
olivolja
svartpeppar
parmesanost

1. Börja med att skölja och torka rucolan.
2. Koka äggen i några minuter. De ska vara löskokta.
3. Koka pastan och blanda den sedan med lite olivolja.
4. Servera varje portion med ett löskokt ägg i bitar, rucola, halverade körsbärstomater, peppar och parmesanost.

Tisdag: böcklinglåda

Servera böcklinglådan med kokt potatis och sallad.

Böcklinglåda, 4 personer:
500 gram böckling
1 röd lök
1/2 citron
1 msk rapsolja
1/2 näve färsk dill
1/2 näve färsk persilja
1,5 dl kaffegrädde
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rensa böcklingen.
3. Skiva löken och fräs den gyllene. Lägg den i botten av en ugnsfast form och pressa över lite citronsaft.
4. Finfördela böckligen ovanpå löken. Strö över dill och persilja, peppra och häll över grädden.
5. Tillaga böcklinglådan i ugnen i ca 10 minuter.

2011-05-22

Måndag: grönsakscurry med ris

Grönsakscurry med ris, 4 personer:
3 morötter
1 litet blomkålshuvud eller broccoli
4 potatisar
1-2 lökar
4 msk rapsolja
200 gram ärtor
1 grön paprika
1/2 burk hackade tomater+1 nypa socker
curry efter smak
lite spiskummin
salt
peppar

1. Skala morötterna och potatisen. Skär dem i munsbitar.
2. Hetta upp oljan och börja med att tillsätta potatis och morötter. Fräs under lock.
3. Skär blomkålen i munsbitar och tillsätt dem.
4. Klyfta löken och skär paprikan i munsbitar, tillsätt dem, ärtorna och tomaten. Smaksätt med curry, spiskummin, salt och peppar och fräs ytterligare i ca 5 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten.
5. Servera curryn med vildris.