2010-04-15

Fredag: rökt makrill, potatissallad

Det finns olika sorters varmrökt fisk, makrill, sik, lax, böckling mm. Jag får se vad jag hittar i butiken. Till den rökta fisken serverar jag potatissallad.

Potatissallad, 4 personer:
8-10 potatisar
1 röd lök
1 paket körsbärstomater
1 stjälk selleri
2 msk kapris
1 näve färsk persilja
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
4 msk olivolja
peppar


1. Skala och skiva potatisen och koka den i lätt saltat vatten.
2. Rör ihop senap och vinäger i botten av en stor skål. Tillsätt honungen och därefter under omrörning oljan. Peppra!
3. Skiva rödlöken och sellerin. Halvera tomaterna. Tillsätt dem, löken, sellerin och kaprisen.
4. Avsluta med att tillsätta den kokta potatisen och hackad persilja. Servera potatissalladen ljummen.

Torsdag: sparrisrisotto, prosciutto crudo, sallad med ruccola, tomat och mozzarella

Torsdag och egentligen borde det stå soppa på menùn. Det gör det emellertid inte. Jag köpte fin vit sparris igår och därför lagar jag risotto i kväll. Risotto på vit sparris blir särskilt god. Jag använder inte vin till sparrisrisotto men om du vill är det bara att ersätta lite av buljongen med ca 1 dl vitt vin.

Sparrisrisotto, 4 personer:
500 gram vit sparris
2 charlottenlökar
2 msk olivolja
3-4 dl ris
ca 1,2 l grönsaksbuljong
2 msk smör
rikligt med parmesanost
svartpeppar

1. Skölj sparrisen och skala av det yttersta lagret på stjälken. Lägg sparrisknopparna åt sidan och skiva stjälken tunt.
2. Finhacka löken och fräs den och sparrisen i olivolja. Peppra och tillsätt lite buljong efter ett tag och låt den koka in.
3. Tillsätt riset och låt det fräsa lite med sparrisen och löken innan du tillsätter buljongen. Buljongen ska därpå tillsättas vartefter den kokar in under kontinuerlig omrörning.
4. Avsluta med att tillsätta smör och 1 näve riven parmesanost. Risotton är klar efter ca 18 minuter. Den ska då vara krämig och riset ska fortfarande ha kvar ett visst tuggmotstånd.

2010-04-14

Onsdag: kalvfärsbiffar med rödvinssky, ugnstekt potatis, sallad

Kalvfärsbiffar, 4 personer:
1 ägg
1 tsk lökpulver
1,5 tsk salt
svartpeppar
1 liten näve färsk timjan
2 msk ströbröd
1/2 dl mjölk
500 gram kalvfärs
1 msk smör
1 msk olivolja
1 dl hett vatten
2 dl rödvin+1 dl vatten
1 tsk honung
1 tsk balsamvinäger
knappt 1 msk kalvfond

1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Knäck ägget i en bunke. Tillsätt lökpulver, salt, peppar, finklippt timjan, ströbröd och mjölk. Rör ihop och tillsätt kalvfärsen. Blanda ordentligt.
3. Forma biffar av färsen (ca 10 st).
4. Stek biffarna oljan och smöret i en stekpanna så att de får fin färg på bägge sidor. Placera sedan biffarna i en ugnsfast form och låt dem steka färdigt i ugnen 150 grader i ca 15 minuter.
5. Vispa ur stekpannan med ca 1 dl hett vatten. Sila skyn ner i en kastrull.
6.Tillsätt rödvin, vatten, honung, balsamvinäger och eventuellt kalvfond. Låt skyn koka ihop i ca 15 minuter. Avsluta med att reda skyn med 1 tsk maizena utrört i 1 msk vatten.
7. Servera kalvfärsbiffarna med sallad och klyftpotatis.

2010-04-13

Tisdag: fiskgryta, aioli

Jag gör aioli lite då och då och använder det i stället för smör precis som det ofta serveras på restauranger i Spanien.

weight:bold;">Fiskgryta 4 personer:
600 gram sej eller torsk
300 gram räkor (djupfrysta ishavsräkor i lös vikt passar bra)
1 lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja

1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Finhacka löken och vitlöken, skala och riv moroten. Skiva fänkålen i lagom stora bitar.
3. Fräs grönsakerna kort i olivoljan. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och saffran.
4. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt den, vitt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
5. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
6. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.

Aioli:
1 äggula,
1 dl olivolja,
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.
(några droppar pressad citron)

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök.

2010-04-12

Måndag: spansk bondomelett med salsa, sallad

Ikväll äter vi spansk bondomelett med salsa, sallad, tunna skivor av en italiensk rosmarinskinka, ett gott bröd och tapenade. Börja med att tillaga salsan.

Salsa 4 personer:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger

1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.


Bondomelett 4 personer:
6 potatisar
2 msk olivolja
1 zucchini
1 lök
10 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
3. Skiva löken och zucchinin. Tillsätt dem och fräs dem mjuka. Salta och peppra.
4. Lägg över grönsakerna i en smord ugnsfast form.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och tillaga omeletten i ugnen i ca 20 minuter.
6. Servera omeletten med sallad.

Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar

Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.