2010-11-19

Fredag: fisk med asiatisk smak

Fisk med asiatisk smak, 4 personer:
600-800 gram sej eller lax
1 msk japansk soja
1 msk fisksås
saften av 1 lime
1-2 tsk farinsocker (smaka av)
2 vitlöksklyftor
4 salladslökar
3 cm ingefära
1 röd chili
1 grön chili
4 limeblad

1. Rör ihop soja, fisksås och lime. Tillsätt pressad vitlök, finhackad ingefära, lime och salladslök.
2. Lägg fisken på folie i ett ungsäkert fat. Placera limebladen ovanpå fisken. Häll sedan blandningen över fisken och tillslut folien.
3. Tillaga fisken i 200 grader varm ugn och servera sedan med ris och kanske lite sweet chili.

2010-11-18

Torsdag: jordärtskockssoppa, panna cotta

Jordärtskockssoppa, 4 personer:
2 potatisar
4 charlottenlökar
1/2 morot
1/2 fänkål
500 gram jordärtsskockor
1 msk smör
1 msk olivolja
1-1,2 liter grönsaks- eller hönsbuljong
(1/2 dl grädde)
2 apelsiner

1. Skala och skiva potatisen, löken och moroten. Skölj fänkålen och skiva den. Skala och skiva jordärtskockorna. Anledningen till att jag tar dem sist är att de lätt blir missfärgad.
2. Fräs samtliga grönsaker i smöret och oljan under ett par minuter.
3. Tillsätt buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter.
4. Mixa soppan slät. Jag rundar inte av med grädde men om du föredrar en mildare smak så kan du göra det.
5. Servera soppan med lite ringlad olivolja och pressad apelsinsaft.

Panna cotta, 4 personer:
3 dl visprädde
1/2 vaniljstång
3 msk socker
2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
frysta hallon, socker och citron till sås

1. Lägg gelatinbladen i blöt eller ta 3 msk av grädden och strö över gelatinpulvret och låt det svälla.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
3. Tillsätt vispgrädde och socker. Koka upp och låt sjuda i 1 1/2 minut.
4. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången. Lägg i gelatinbladen eller tillsätt grädden med gelatinpulvret. Rör om så att gelatinen löser sig.
5. Häll upp grädden i små glas och ställ dem i kylskåpet i 1,5-2 timmar så att de stelnar.
6. Mixa hallon, lite socker och citron till en sås.
7. Servera efterrätten toppad med hallonsås.

2010-11-17

Onsdag: pasta all'Amatriciana, sallad

Kvällens pasta kommer från staden Amatrice i Lazio. Fåraherdarna tillagade vad de hade tillgängligt när de var ute med sina får. I ursprungsreceptet ingick varken tomat eller lök. Lök ingår inte i receptet nu heller, men jag vill ha det. Istället för bucatini som är en tjockare spaghetti kan du använda vanlig spaghetti eller vermicelli.
Servera en stor sallad med blandade sallatsblad (en del beska), tunt skivad fänkål och apelsinfiléer som avslutning.

Bucatini all'Amatriciana, 4 personer:
500 gram bucatini
150 gram sidfläsk (egentligen guanciale, men både sidfläsk och bacon fungerar bra)
2 msk olivolja
(1/2 gul lök)
1 peperoncino (kan ersättas med cayennepeppar)
1 burk hela skalade tomater
1 nypa socker
pecorinoost (kan ersättas med parmesanost)

1. Börja med att skära sidfläsket i små tärningar. Fräs dem i olivoljan.
2. Dela löken i 4 delar och skiva den tunt. Tillsätt den och peperoncinon och fräs ytterligare ett litet tag.
3. Tillsätt tomaterna och en nypa socker och låt såsen koka ihop i ca 10 minuter.
4. Koka bucatinin enligt anvisningarna på paketet och blanda såsen och pastan. Avsluta med att vända ner lite riven pecorinoost.

2010-11-16

Tisdag: rökt fisk, potatissallad, grönsallad

Till ikväll köper jag rökt fisk och serverar det med potatissallad och en grönsallad.

Potatissallad, 4 personer:
8-10 potatisar
1 röd lök
1 paket körsbärstomater
1 stjälk selleri
2 msk kapris
1 näve färsk persilja
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
4 msk olivolja
peppar


1. Skala och skiva potatisen och koka den i lätt saltat vatten.
2. Rör ihop senap och vinäger i botten av en stor skål. Tillsätt honungen och därefter under omrörning oljan. Peppra!
3. Skiva rödlöken och sellerin. Halvera tomaterna. Tillsätt dem, löken, sellerin och kaprisen.
4. Avsluta med att tillsätta den kokta potatisen och hackad persilja. Servera potatissalladen ljummen.

2010-11-15

Måndag: sparrisrisotto, sallad

Ikväll blir det sparrisrisotto. Jag använder fryst sparris som jag låter tina/halvtina först.

Sparrisrisotto, 4 personer:
500 gram sparris
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 liter buljong
1 näve persilja
2 msk smör
salt
peppar
parmesanost

1. Börja med att finhacka löken. Skiva sparrisen och spar knoppen och en bit av skaften.
2. Förväll sparrisknopparna hastigt. Ta vara på vattnet.
3. Fräs löken och den skivade sparrisen i olivoljan.
4. Tillsätt riset och fräs runt under omrörning i 1/2 minut.
5. Tillsätt buljongen lite i taget och rör runt. Risotton är färdig när riset har kvar lite tuggmotstånd och anrättningen är krämig.
6. Avsluta med att tillsätt persilja och parmesanost.