2010-12-03

Fredag: räkor i stark sås, ris, sallad

Räkor i stark sås, ingredienser 4 personer:
800 gram frysta räkor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
1 zucchini
1 paprika
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk soja
1-1 1/2 tsk curry
1/2 tsk cayennepeppar eller en färsk röd chili
1 tsk honung
1/2 dl vitt vin eller saften av 1/2 citron
2 1/2 dl kaffegrädde

1. Tina och skala räkorna.
2. Skiva purjolöken, stjälksellerin, zucchinin, paprikan och vitlöken och fräs dem i rapsoljan.
3. Tillsätt vitt vin, tomatpurée, soya, curry och cayennepeppar och fräs kort.
4. Tillsätt kaffegrädde och honung, låt koka ihop.
5. Tillsätt räkorna, rör runt så att de blir varma. Servera med ris och sallad.

2010-12-02

Torsdag: kyckling- och kikärtssoppa, stekta äppelskivor med glass

Sydost om Rom ligger Frascati, ett område känt bl a för sitt vita vin med samma namn. Där, bland vinrankorna, bor Donna Paola som har lärt mig att tillaga denna välsmakande soppa med kyckling och kikärtor, en italiensk variant på ärtsoppa.
Om jag har gott om tid kokar jag kikärtorna själv. Då använder jag också en hel kyckling vilket gör att soppan räcker till 8 personer (dubblera då doseringen i receptet. Men i receptet nedan har jag valt att använda kycklingklubbor och färdigkokta kikärtor.

Kyckling- och kikärtssoppa, 4 personer:
3 kycklingklubbor
1 lagerblad
1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
2 morötter
1 zucchini
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2 kvistar färsk rosmarin eller 1/2 tsk torkad rosmarin
cayennepeppar
1 burk kikärtor
1,2 liter kycklingbuljong

1. Koka kycklingdelarna med salt, ett lagerblad, en morot och en lök.
2. Finhacka löken, vitlöken och sellerin. Riv moroten och zucchinin på ett rivjärn. Fräs grönsakerna i oljan i en kastrull som rymmer 3 liter.
3. Tillsätt tomatpuré, cayennepeppar och rosmarin.
4. Ta bort skinnet från kycklingen och skär den i munsbitar. Det blir särskilt gott om man "trådar" kycklingen med fingrarna. Lägg dem i kastrullen med grönsakerna. TIllsätt kikärtorna och buljongen. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
7. Mixa en del av soppan med en stavmixer (inte nödvändigt!). Servera soppan toppad med lite god olivolja och riven parmesanost.

Stekta äppelskivor:
4-6 äpplen
1 msk socker
saften av 1/2 pressad citron
1 dl sirap
glass

1. Klyfta äpplena. Ibland skalar jag dem, ibland inte.
2. Blanda äpplena med socker och citronsaft och lägg dem i en smord ugnsfast form.
3. Stek äpplena i 200 grader varm ugn i 15-25 minuter beroende på klyftornas storlek, äppelsort och den konsistens du önskar.
4. Tillsätt sirapen när det återstår några minuter av tillagningstiden.

2010-12-01

Onsdag: grillad halloumi, caponata och ris- och linsröra

Halloumin kan du antingen grilla eller steka i lite olivolja i en stekpanna. Caponata är en siciliansk grönsaksrätt som kan liknas vid en sötsur ratatouille.

Caponata:
1 aubergine
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 zucchini
2 stjälkar selleri
1 lök
2 vitlöksklyftor
5 msk olivolja
1 näve oliver
1 burk hela skalade tomater
3 msk vinäger
1,5 msk socker

1. Börja med att skära auberginen i tärningar och fräsa den i olivoljan. Den tar längst tid så tillaga den i ca 5 minuter innan du tillsätter övriga ingredienser skurna i lagom munsbitar. Vänta med tomaten, oliverna, vinägern och sockret.
2. När grönsakerna fått lite färg och börjat mjukna tillsätter du oliver, tomat, vinäger och socker och lägger på ett lock. Låt koka ihop i ca 10 minuter. Grönsaksblandningen är god både varm och kall.

Linsröra, 4 personer:
1,5 dl svarta linser eller gröna linser (eller färdigkokta linser)
1,5 dl långkornigt ris
1 morot
2 msk olivolja
1/2 purjolök
1 vitlöksklyfta
1 näve persilja

1. Koka riset och linserna enligt anvisningarna på paketet. Svarta linser har kortare koktid än gröna.
2. Skiva purjolöken, riv moroten och halvera vitlöken. Fräs dem gyllene i olivoljan. Ta bort vitlöken.
3. Tillsätt de färdiga linserna och riset och blanda. Toppa med 1 näve färsk persilja.

2010-11-30

Tisdag: laxkotletter med spenat och kikärtor

Servera bröd och guacamole till kvällens middag.

Lax med kikärts- och spenatsallad, ingredienser 4 personer:
800 gram laxkotletter
smör att steka i
salt
peppar
1 rödlök
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 paket färsk spenat
1 burk kikärtor
1 tråg körsbärstomater
1 näve färsk persilja
1 tsk honung
saften av 1 lime eller citron

1. Halvera och skiva rödlöken.
2. Skala vitlöken och hetta upp den i olivoljan så att oljan får smak av vitlöken. Ta sedan bort vitlöken.
3. Skölj kikärtorna och torka dem. Lägg dem i den heta oljan och fräs kort. Tillsätt rödlök och chili och fräs ytterligare ett par minuter tills löken mjuknar. Tillsätt honungen och rör runt. Låt kikärtorna svalna något.
4. Stek laxen i lite smör. Avsluta med att smörsteka persiljan.
5. Avsluta med att blanda ner spenaten, tomaterna och att pressa lime eller citron över kikärtorna. Ringla över lite olivolja.

Guacamole:
2 avocado
1/4 röd lök
2 tomater
saften av 1/2 lime
salt

1. Börja med att dela avocadon och mosa den med en gaffel. Tillsätt limesaften.
2. Hacka löken så fint som möjligt. Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär tomaterna i små små bitar. Blanda dem och löken med avocadon. Smaka av med salt.

2010-11-29

Måndag: spaghetti alla carbonara

Servera dagens rätt med en tomatsallad med rödlök och persilja.

Ingredienser 4 personer:
1-1 1/2 paket bacontärningar
2 msk olivolja
1/2-1 gul lök (kan uteslutas, men jag tycker att det passar utmärkt!)
1 dl parmesanost
4 äggulor
ev. 4 msk grädde
rikligt med svartpeppar
400-500 gram spaghetti

1. Koka upp pastavattnet.
2. Fräs bacontärningarna i en stekpanna tills de fått färg.
3. Hacka löken.
4. Tillsätt olivoljan och löken och fräs tills löken blivit mjuk och gyllene.
5. Vispa ihop äggulor, grädde, riven parmesanost och svartpeppar.
6. Koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet.
7. Häll av pastavattnet och blanda ihop allting. Servera!