2010-09-09

Fredag: blåmusslor, vitlöksbröd och grönsallad

Impepata di cozze, 4 personer:
2 kg blåmusslor,
3 dl vatten
4 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
rikligt med färsk persilja
1 dl vitt vin
1 citron
rikligt med svartpeppar

1. Tvätta musslorna och ta försiktigt bort skägget. Kontrollera att alla musslor är stängda. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar på dem eller som är trasiga.
2. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. FInhacka vitlöken och fräs den något. Tillsätt musslorna och tillaga dem under lock tills de öppnat sig. Tillsätt vinet och låt det koka in något. Avsluta med att tillsätta persiljan. Kasta de musslor som inte öppnat sig.
3. Servera musslorna med lite spad och vitlöksbröd.

Torsdag: köttsoppa, hallon och jordgubbar med vispad grädde

Det finns fortfarande färska jordgubbar och hallon. Det äter vi till efterrätt med lite vispad grädde som jag blandat florsocker och citron i.

Köttsoppa, 4 personer:
500 gram högrev
14 dl vatten
1 tsk salt
5 svartpepparkorn
(1 litet lagerblad)
1 näve färsk timjan
2 morötter
1 gul lök
1 stjälk selleri
1 palsternacka
4 potatisar
1 näve färsk persilja




1. Lägg köttet i en kastrull och tillsätt vattnet, salt, peppar, lagerblad, timjan, lök och en morot. Koka upp och skumma av. Låt köttet koka i ca 45 minuter.
2. Ta upp köttet och sila buljongen (häll inte bort den!). Skär köttet i munsbitar.
3. Skala potatisen, den andra moroten och palsternackan och skär dem och sellerin i munsbitar.
4. Koka upp buljongen igen och tillsätt grönsakerna och köttet och koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.

2010-09-08

Onsdag: pasta med auberginegratäng

Auberginegratäng eller på italienska "melanzane al parmigiano" kan ätas som den är. Den är också god tillsammans med pasta som vi äter den i kväll. Receptet nedan är lite snålt om du inte serverar något annat. Gör då en dubbel sats.

Auberginegratäng, ingredienser:
2 aubergine (inte jättestora!)
8 msk olivolja
1-1 1/2 burk hackade tomater av god kvalitet
1 tsk socker
1 näve färsk basilika
1 dl ströbröd
1 mozzarella
150 gram parmesanost

1. Skölj auberginen och skär den i tunna skivor på längden. Stek skivorna i lite olivolja tills den blir gyllene och känns mjuk. (Aubergine drar åt sig mycket olivolja så det behövs ny vartefter.) Lägg skivorna på en bit hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.
2. Rör ihop tomaten med socker och färsk basilika. Lägg lite tomatsås i botten av en ugnsfast form.
3. Skär mozzarellan i tunna skivor. Riv parmesanosten.
4. Lägg ett lager av aubergineskivor ovanpå tomatsåsen och strö över lite ströbröd. Placera några mozzarellaskivor på auberginen och täck med ett tunt lager tomatsås. Strö över lite parmesanost. Upprepa det hela ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av tomatsås och parmesanost.
5. Tillaga gratängen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Låt den stå i 10 minuter före servering. Receptet nedan är lite snålt om du inte serverar något annat. Gör då en dubbel sats.

2010-09-07

Tisdag: laxfilé med linsröra

Lax filé, 4 personer:
800 gram laxfilé
salt
peppar

1. Salta och peppra på laxen. Tillaga den i ugnen, 175 grader i ca 20 minuter.

Linsröra:
2 dl gröna linser (röda om du har kort om tid)
1 röd chili
1 fänkål
1 grön paprika
2 msk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 näve färsk koriander eller persilja

1. Börja med att koka linserna i saltat vatten.
2. Skiva lök och grönsaker. Börja med att fräsa fänkålen och paprikan i olivolja i ett par minuter.
3. Tillsätt vitlök, lök och chili och fräs ytterligare.
4. Avsluta med att tillsätta de färdigkokta linserna (avrunna), koriander och lite pressad lime.

2010-09-06

Måndag: dansk ribbensteg med kokt potatis, rödkål och gurksallad

Jag älskar dansk ribbensteg, dvs fläskstek med svålen kvar. Det går bra att använda sidfläsk eller kotlettrad med svål för ett magrare kött. Svålen ska knaperstekas och sedan ätas tillsammans med köttet. I Skåne är det lätt att hitta redan färdigskuren ribbestek som det kallas på svenska. I Stockholm svårare. Där får man beställa det. Det brukar gå att få i vanliga butiker med manuell köttdisk om man ber om det några dagar i förväg. Jag köper färdig rödkål och väljer då den danska. Gör gärna gurksalladen så tidigt som möjligt. Den blir godare av att få stå lite.

Ribbensteg, 4 personer:
1 1/2 kg ribbensteg
salt
peppar
2-3 lagerblad
vatten

Sås:
10 gram smör
1 1/2 tsk mjöl
1 dl rött vin
1 dl vatten+skyn
1 msk soja

1. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg steken med svålen ned i en långpanna och fyll på med vatten så att det precis når upp till svålen. Tillaga steken i ugnen i 20 minuter och ta sedan ut den. Sänk temperaturen till 180 grader.
2. Lägg steken på ett stekgaller och sätt tillbaka den i långpannan. Sikta över lite vetemjöl (tunt lager), salta och peppra och stick ner några lagerblad i svålen. Tillaga steken i ytterligare ca 1,5 timmme.
3. Ta vara på skyn när det återstår ca 15 minuter av tillagningstiden.
4. Smält smöret och rör ner mjölet. Tillsätt vin, vatten och soja. Sila ner skyn från köttet. Koka ihop och smaka av med salt och peppar och kanske en aning honung.
5. Svålen ska vara knaprig när steken är färdig. Om den inte är det kan man sätta steken under grillen i några minuter.

Gurksallad:
1 gurka
1/2 purjolök
1 näve färsk persilja
2 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2/3 msk socker
salt
peppar

1. Skiva gurkan tunt med en osthyvel.
2. Tillsätt hacka purjolök och persilja.
3. Tillsätt olja, vinäger, socker, salt och peppar och rör om ordentligt.
4. Sätt gärna en tyngd på sallad så att smakerna verkligen blandas och gurkan marineras.