2010-09-24

Fredag: Laxkotlett med kikärts- och spenatsallad

Lax med kikärts- och spenatsallad, ingredienser 4 personer:
4 fina laxkotletter
salt
peppar
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 paket färsk spenat
1 burk kikärtor
1 tsk honung
saften av 1 lime eller citron

1. Stek laxen i hälften smör hälften olivolja i några minuter på varje sida. Fortsätt samtidigt med de övriga förberedelserna.
2. Halvera och skiva rödlöken.
3. Skala vitlöken och hetta upp den i olivoljan så att oljan får smak av vitlöken. Ta sedan bort vitlöken.
4. Skölj kikärtorna och torka dem. Lägg dem i den heta oljan och fräs kort. Tillsätt rödlöken och fräs ytterligare ett par minuter tills löken mjuknar. Tillsätt honungen och rör runt. Låt kikärtorna svalna något.
5. Avsluta med att blanda ner spenaten och att pressa lime eller citron över kikärtorna.

Vitlöksbröd:
1 baguette, delad på längden och skuren i bitar
smör
2 vitlöksklyftor

1. Pressa vitlöken över brödskivorna.
2. Hyvla lite smör över varje skiva.
3. Rosta brödet under grillen i ugnen, 250 grader, i några minuter tills brödet fått lite färg.

2010-09-22

Torsdag: ärtsoppa,

Idag lagar jag ärtsoppa. Jag tycker om traditioner och jag vill gärna äta ärtsoppa eller någon annan soppa på torsdagar. Igår kväll lade jag gula ärtor i blöt. Det går också bra att göra tidigt på morgonen. Ärtsoppa lämpar sig dessutom utmärkt för storkok. Det är bara att dubbla eller tre- eller fyrdubbla receptet.

Ärtsoppa 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.


1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!

Äppelkompott:
4-5 syrliga äpplen
3 dl vatten
1 tsk maizena
1 dl socker
1/2 vaniljstång
några droppar pressad citron

1. Skala äpplena och skär dem i kuber.
2. Rör ut maizenan i vattnet och koka upp. Tillsätt vaniljstången och citronen och sist äpplena. Låt sjuda i några minuter. Det är gott om äpplena fortfarande har lite tuggmotstånd kvar.
3. Servera äpplena med vispgärdde blandad med citron och socker.

Onsdag: ugnsstekta kycklingklubbor och toskansk sallad

Jag tar alltid vara på torrt bröd (om det inte är sött). Jag skär det i kuber och fryser in för att sedan använda som t ex krutonger. Jag rostar brödet med lite olivolja, salt och peppar i en stekpanna. Om det torra brödet är "färskt" torrt ( dvs inte djupfryst) använder jag det som det är.
I morgon blir det ärtsoppa. Därför lägger jag gula ärtor i blöt i morgon bitti.

Ugnstekta kycklinglår, 4 personer:
4-6 kycklingklubbor
olivolja
salt
peppar
timjan eller rosmarin

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form på med lite olivolja i botten. Salta och peppra och krydda med antingen timjan eller rosmarin. Tillaga kycklingen i ca 45 minuter. Ta vara på den sky som bildas!

Toskansk sallad:
8 skivor torrt lantbröd skuret i kuber (Gör krutonger av brödet om det är färskt!)
8 tomater
1 gurka
1 rödlök
2 stjälkar selleri
1 näve färsk persilja
olivolja
lite citronsaft
lite balsamvinäger
salt
peppar

1.Skölj tomaterna och gurkan. Kärna eventuellt ur dem. Skär dem sedan i munsbitar.
2. Skiva löken och sellerin fint.
3. Blanda allt i en skål och tillsätt persilja, salt, peppar, citronsaft, balsamvinäger och olivolja.
4. Avsluta med att tillsätta brödet och vända runt.

2010-09-21

Tisdag: fiskpaella

Du behöver en paellapanna eller en vid stekpanna för att tillaga paella. Anrättningen sköter sig i stort själv när förberedelserna är färdig.

Paella, ingredienser 4 personer:
500 gram fisk skuren i munsbitar
300 gram räkor
1 röd paprika
1/2 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 dl gröna ärtor eller kikärtor
1 dl svarta oliver
1,2 liter fisk- eller grönsaksbuljong
5 dl grötris
1/2 paket saffran
salt
peppar
1 näve färsk persilja
1 citron

1. Tina och skala räkorna.
2. Skär paprikan i munsbitar. Skiva löken och hacka vitlöken. Börja med att fräsa grönsakerna i oljan tills de fått lite färg. Tillsätt ärtor, oliver, ris, saffran och buljong.
3. Låt paellan koka ihop i ca 10 minuter och tillsätt sedan fisken och låt paellan koka färdigt. Avsluta med att tillsätta räkorna.
4. Servera paellan med lite pressad citron.

2010-09-20

Måndag: kronärtskocka, bavette al pesto

Det tar lite tid att koka kronärtskockor, räkna med ca 40 minuter. Bryt av stjälken på kronärtskockorna och koka dem i saltat vatten tills du lätt kan lossa ett bladen. Servera med smör och eventuellt lite pressad citronsaft.

Bavette al pesto, 4 personer:
500 gram bavette eller spaghetti
1 kruka basilika
40 gram pinjenötter
60 gram parmesanost
1 vitlöksklyfta
1,5 dl olivolja extra vergine

1. Koka pastan.
2. Mixa ihop basilika, pinjenötter, parmesanost, vitlök och olivoljan.
3. Blanda den nykokta pastan med peston.