2011-11-10

Fredag: spaghetti med blåmusslor

Färska blåmusslor kommer nästan alltid från odlingar. Det betyder att de är kontrollerade och ofta är lätta att tvätta. Se till att alla musslorna är stängda. Knacka på de som är öppna. Om de inte stänger sig släng dem. Likaså ska man slänga de musslor som inte öppnat sig efter tillagning.
Var noga med valet av tomater på burk. Jag rekommenderar Mutti.

Spaghetti med blåmusslor, 4 personer:
1 kg blåmusslor
1/2 glas vitt vin
2 vitlöksklyftor
6 sardellfiléer
1 burk hackade tomater
4 msk olivolja
1 näve färsk persilja
peppar
500 gram spaghetti

1. Tvätta musslorna.
2. Häll vinet i botten av en stekpanna med lock. Hetta upp det. Tillsätt musslorna. Sätt på ett lock. Skaka på pannan då och då.
3. Lägg musslorna på ett fat när de öppnat sig. Sila musselskyn och spara den.
4. Häll 2 msk olivolja i stekpannan och tillsätt vitlök och sardeller. Fräs kort. Tillsätt tomat och ca 1 dl av den silade skyn. Låt koka ihop i ca 15 minuter. Om såsen tjocknar kan du spä med mer musselsky.
5. Tillsättt musslorna och lite färsk riven vitlök (kan uteslutas). Rör runt ordenligt och låt musslorna bli varma.
6. Avsluta med att tillsätta den nykokta spaghettin. Rör runt ordenligt.

Torsdag: potatis- och purjolökssoppa

Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong

1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.

Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt

Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål.

Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.
2. Tillsätt balsamvinäger, olivolja och persilja. Smaka av med salt.

2011-11-09

Onsdag: danska frikadeller med kokt potatis och rödkål

Jag serverar frikadellerna med sås, dansk rödkål, kokt potatis och en sallad.

Frikadeller, 4 personer:
500 gram blandfärs eller fläskfärs av skinka
1 ägg
5 msk ströbröd
1 dl mjölk
salt
peppar

1.Börja med att blanda mjölk, ströbröd, salt och peppar. Tillsätt sedan färsen och blanda runt.
2. Forma lagom stora frikadeller och stek dem i hälften rapsolja och hälften smör tills frikadellerna fått fin färg och är genomstekta.
3. Vispa ur stekpannan med lite vatten, soja och rött vin. Vispa också ner lite redning, koka ihop och avsluta med att tillsätta lite kaffegrädde. Smaka av, tillsätt eventuellt lite honung.

2011-11-07

Tisdag: lax i ugn

Lax filé, 4 personer:
800 gram laxfilé
salt
peppar
1 citron
1 apelsin
rosmarin

1. Salta och peppra laxfilen och lägg på några kvistar rosmarin och några citron- och apelsinskivor. Tillaga laxen i ugnen, 175 grader i ca 20 minuter.

Linsröra:
2 dl gröna linser (röda om du har kort om tid)
1 röd chili
1 fänkål
1 grön paprika
2 msk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 näve färsk persilja

1. Börja med att koka linserna i saltat vatten.
2. Skiva lök och grönsaker. Börja med att fräsa fänkålen och paprikan i olivolja i ett par minuter.
3. Tillsätt vitlök, lök och chili och fräs ytterligare.
4. Avsluta med att tillsätta de färdigkokta linserna (avrunna), persilja och lite pressad lime.

2011-11-06

Måndag: kyckling i sötsur sås

Kyckling i sötsur sås, 4 personer:
3 kycklingfiléer
6 ananasskivor
1 burk bambuskott
1 broccoli
1 grön paprika
2 morötter
1 gul lök
1/2 dl rapsolja

1. Skär kyckligen i munsbitar och fräs den i oljan.
2. Skär grönsakerna i munsbitar, tillsätt dem och fräs ytterligare kort.
3. Avsluta med att skära ananasen i munsbitar och tillsätta dem, bambuskotten och den sötsura såsen. Hetta upp alltsammans och servera sedan med ris.

Sötsur sås:
2 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2/3 dl apelsinjuice
1 msk soja
2/3 dl vatten
1 msk potatismjöl

1. Blanda alla ingredienserna utom potatismjölet i en kastrull och låt dem koka ihop i ca 5 minuter.
2. Blanda ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör sedan ner det i såsen.