2010-03-06

Måndag: risotto med purjolök och saffran, provencalska tomater, grillad halloumi och sallad

Måndag kväll lagar jag risotto. Jag äter den gärna som i Italien, dvs inget annat än risotto. Övriga familjemedlemmar tycker dock om att äta lite allt möjligt till. Därför serverar jag också tomater i ugn, en grönsallad och grillad halloumi. Halloumin skär du i skivor och grillar eller steker i en grill-/stekpanna. Jag serverar dessutom nästan alltid bröd till maten, men inget smör. Längst ned i dagens inlägg hittar du resten av veckans matsedel och en inköpslista.

Risotto med purjolök och saffran, ingredienser 4 personer:
2 purjolökar
2 msk olivolja
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
(1 dl vitt vin)
9-10 dl grönsaksbuljong
1/2-1 paket saffran
1 msk smör
parmesanost

1. Börja med att skiva purjolöken. Fräs den sedan mjuk i olivoljan.
2. Tillsätt riset, rör runt under 1/2 minut. Tillsätt sedan vinet och lite av buljongen. Rör under hela tillagningstiden, 18 minuter. Tillsätt buljongen vartefter den kokar in.
3. Avsluta med att tillsätta smör och 1/2-1 paket saffran beroende på hur framträdande du vill ha saffransmaken. Risotton är färdig när risgrynet fortfarande har kvar ett visst tuggmotstånd och anrättningen känns krämig.
4. Servera risotton toppad med parmesanost.

Provencalska tomater:
8 tomater
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1/2 tsk timjan
2 msk ströbröd
4 msk olivolja
salt
peppar

1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Häll lite av olivoljan i botten av en ugnsfast form. Lägg tomatskivorna i formen. Tillsätt ströbrödet, jämt fördelat.
3. Finhacka vitlöken och tillsätt den, persilja, timjan, salt och peppar. Ringla över olivoljan. För en sötare smak nu på vintern då tomaterna inte smakar så mycket kan du också ringla över lite balsamvinäger.
4. Tillaga tomaterna i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.

Tisdag: portionsforeller och peperonata
Onsdag: grillade revbensspjäll och sallad
Torsdag: köttsoppa, panna cotta med hallonsås
Fredag: tagliatelle med rökt lax

Inköpslista:
risottoris
1 paket saffran
4 gula lökar
3 purjolökar
8 tomater
ströbröd
persilja
2 paket halloumi
grön sallad
2 röda paprikor
2 gula paprikor
svarta oliver
1 zucchini
vitlök
1 kg potatis
1 kg revbensspjäll
blandad sallad som tillbehör
kikärtor
2 apelsiner
soya
tomatpuré
ingefära
500 gram högrev
lagerblad
1/2 kg morötter
2 palsternackor
ordentligt med färsk persilja
stjälkselleri
3 dl grädde
1 vaniljstång
gelatinpulver
djupfrysta hallon
tagliatelle
250 gram rökt lax
kaffegrädde
vitt vin
djupfrysta ärtor