2011-09-16

Fredag: fiskspett med grönsaker

Börja med att grilla grönsakspetten!

Fiskspett, 4 personer:
300 gram benfri lax
300 gram benfri hälleflundra
8 tigerräkor
8 pilgrimsmusslor

1. Skär fisken i ganska stora bitar. Varva fisk, musslor och räkor på 2 spett per person. Grilla!
2. Servera fiskspetten med lite olivolja och citron eller aioli.

Grönsaksspett:
2 rödlökar
1 grön paprika
1 röd paprika
2 zucchini

1. Dela löken i 4 delar. Skär stora bitar av paprikan och 1 cm tjocka skivor av zucchinin.

Aioli:
1 äggula
1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta
(några droppar pressad citron)

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp i en rostfri bunke. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt, vitlök och citronsaft!

2011-09-15

Torsdag: soppa på svarta bönor med fetaost och gräddfil

Soppa på svarta bönor, 4 personer:
5 dl svarta bönor blötlagda över natten, eller 400 gram redan färdigkokta bönor
2 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
12 dl grönsaksbuljong
lite spiskummin
lite torkad koriander
lite cayennepeppar
färsk koriander
gräddfil
fetaost

1. Hoppa över detta steg om du köpt färdigkokta bönor. Börja med att koka bönorna i ca 1 timme tills bönorna är mjuka.
2. Finhacka löken och vitlöken och fräs dem i olivoljan. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt bönorna och buljongen och låt koka i ca 5 minuter. Mixa soppan slät.
4. Servera varje portion med lite gräddfil, smulad fetaost och färsk koriander.

2011-09-14

Onsdag: pasta ai quattro formaggi

Ingredienser 4 personer:
500 gram pasta
50 gram gryère
50 gram västerbotten
50 gram herrgårdost
20 gram parmesanost
1 msk smör
1 msk mjöl
1 dl mjölk
1 näve valnötskärnor
salt
1 tråg rucola

1. Smält smöret och rör ut mjölet så att det inte klumpar sig.
2. Tillsätt mjölken och rör slätt.
3. Riv ostarna (inte parmesanosten) på ett rivjärn och tillsätt dem så att de smälter. Smaka av och salta efter smak.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan den nykokta pastan med såsen. Låt var och en tillsätta parmesanost, rucola och lite valnötter.

2011-09-13

Tisdag: risotto di pesce

Fiskrisotto, 4 personer:
4 dl risottoris
200 gram bläckfiskringar
200 gram räkor
200 gram vit fisk i bitar.
eventuellt några musslor
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk persilja
1 morot
1 stjälk selleri
2 charlottenlökar
olivolja
1/2 burk krossade tomater
1 dl vitt vin
9 fiskbuljong

1. Skala räkorna.
2. Finhacka vitlök, lök, morot och selleri och fräs det och bläckfisken i olivolja.
3. TIllsätt riset och fräs kort. Tillsätt därpå tomat, vin och lite av buljongen. Rör runt. Tillsätt därpå buljongen vartefter den kokar in.
4. Tillsätt fisken när det återstår ca 5 minuter av koktiden (total koktid ca 18 minuter).
5. Avsluta med att tillsätt räkorna och persiljan. Servera omedelbart.

2011-09-12

Måndag: ugnstekt kyckling med grönsaker, sallad, vaxbönor

Ugnstekt kyckling, 4 personer:
1 kyckling
salt
peppar
vitlök
rosmarin
citron
olivolja
smör
hett vatten

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg lite och smör och häll lite olivolja i en ugnsfast form. Salta och peppra kycklingen och fyll kycklingen med rosmarin, citron och vitlök.
3. Tillaga kycklingen i ca 1 timme. Ös den ett par gånger med lite hett vatten.
4. Vispa ur kycklingskyn och servera den till kycklingen.

Förväll vaxbönorna och blanda dem med lite färsk vitlök, salt och olivolja.