2011-04-01

Fredag: spaghetti alla puttanesca

Ikväll lagar jag spaghetti alla puttanesca på svenskt vis så till vida att jag använder ansjovis istället för sardeller.

Spaghetti alla puttanesca, 4 personer:
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk ansjovis (120 gram)
1 dl svarta oliver, (gärna urkärnade kalamataoliver, god smak och inga tillsatser!)
2 msk kapris
1 burk hela skalade tomater
(cayennepeppar)
400-500 gram spaghetti

1. Koka upp spaghettivattnet. Använd vattenkokare!
2. Dela vitlöken i 2 delar och fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt ansjovisen, oliverna och kaprisen.
4. Tillsätt tomaterna och cayennepepparn och låt precis bara koka ihop.
5. Häll av spaghettin och häll över lite god olivolja och sedan såsen. Avsluta med att tillsätt persiljan. Blanda om och servera!

2011-03-31

Torsdag: tom ka gai

Jag steker champinjonerna och tilsätter dem på slutet. Egentligen tillsätts de samtidigt som kycklingen och kokas.

Tom ka gai, 4 personer:
5 dl kokosmjölk
200 gram champinjoner
2 msk rapsolja
3 dl kycklingbuljong
600 gram kycklingfilé
2 kaffirlimeblad
saften av en pressad lime
salladslök eller purjolök
2 cm skalad ingefära
1 röd chili
några droppar fisksås
1 näve färsk koriander

1. Börja med att skiva champinjonerna och fräsa dem i lite rapsolja.
2. Skär kycklingfiléerna i munsbitar. Skiva purjolöken.
3. Koka upp buljong och kokosmjölk och låt sjuda i några minuter.
4. Tillsätt kycklingen, lök, limeblad, ingefära och citrongräs.
5. Smaka av med salt och lime. Avsluta med att tillsätta de stekta champinjonerna.
6. Garnera med chilifrukt och koriander.

2011-03-30

Onsdag: pasta alla trapanese

Pasta trapanese, 4 personer:

Penne alla trapanese är en siciliansk rätt från staden Trapani på Siciliens västkust. Trapani är bl a känt för sina saltanläggningar.
I receptet nedan ingår pecorino. Det är en fårost som görs på olika håll i Italien. De mest kända är från Sardinien, Sicilien, Rom och Toscana. Osten kan vara mer eller mindre lagrad "stagionato". Till denna rätt krävs det en vällagrad variant av osten som påminner om parmesanost i konsistensen. Får du inte tag i pecorino går det bra att använda parmesanost.
Servera en sallad efter pastan.

Pasta alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram tortiglioni eller annan kort hålig pasta
pecorino eller parmesanost
färks basilika

1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. Tillsätt lite färsk basilika.

2011-03-29

Tisdag: laxkotlett med knaperstekt persilja, sötsur lök och spenat

Jag köper fryst bladspenat som jag tillagar med lite vatten i en kastrull.

Laxkotlett med knaperstekt persilja, sötsur lök och spenat, 4 personer:
4 laxkotletter
olivolja
smör
persilja
salt och peppar
2 nävar bladpersilja

1. Hetta upp hälften smör, hälften olja och stek laxkotletterna. Stek sedan persiljan knaprig.

Sötsur lök:
3-4 röda eller gula lökar
2 msk olivolja
1/2 dl farinsocker
2,5 msk vinäger
1/2 dl vatten
lite rivet apelsinskal
(1 näve russin)

1. Skiva löken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Tillsätt övriga ingredienser och låt löken koka lätt under lock i ca 10 minuter.

2011-03-28

Måndag: paella

För att laga paella behöver du en paellapanna eller en stor stekpanna som rymmer alla ingredienserna. Jag använder grötris som jag tycker ger en perfekt paella. Riset behåller lite tuggmotstånd och paellan blir inte för torr.

Paella, ingredienser 4 personer:
400 gram kycklinglår
300 gram räkor
1 röd paprika
1/2 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 dl gröna ärtor eller kikärtor
1 dl svarta oliver
1,2 liter grönsaksbuljong
5 dl grötris
1/2 paket saffran
salt
peppar
1 näve färsk persilja
1 citron

1. Tina och skala räkorna.
2. Skär kycklingen och paprikan i munsbitar. Skiva löken och hacka vitlöken. Börja med att fräsa kycklingen i den varma oljan tills den fått lite färg. Tillsätt paprikan, löken och vitlöken och låt fräsa ytterligare någon minut.
3. Tillsätt oliver, ärtor, ris, saffran, salt och peppar och rör runt. Tillsätt 2/3 av buljongen och låt koka ihop sakta. Tillsätt den övriga buljongen vartefter. Det tar cirka 35 minuter för riset att bli färdigt.
4. Avsluta med att tillsätta finhackad paprika och servera paellan med en citronklyfta.