2011-09-23

Fredag: grön ärtsoppa, räkor, bröd, ost

Jag börjar med att servera soppan. Sen blir det räkor.

Grön ärtsoppa, ingredienser 4 personer:
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
ca 1,5 liter vatten
(1 hönsbuljongtärning)
(1/2-1 dl portvin)
salt
peppar

1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och eventuellt portvin.

2011-09-22

Torsdag: linssoppa

Linssoppa, 4 personer:
3 dl gröna linser
2 gula lökar
2 morötter
1 lagerblad
1 zucchini
2 potatisar
1/2 stjälk selleri
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1,5 liter buljong
1 näve färsk persilja
salt
peppar

1. Skölj linserna och lägg dem i blöt enligt anvisningarna på paketet (eller på morgonen). Blötläggning är inte nödvändig men förkortar koktiden. Koka dem sedan med 1 morot, 1 lagerblad och en bit lök i rikligt med vatten i ca 20 minuter eller tills de är nästan färdiga. Häll bort vattnet och avlägsna lagerbladet, löken och moroten.
2. Skala under tiden potatis och morötter. Riv dem och zucchinin på ett rivjärna. Finhacka löken och sellerin. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare kort. Salta och peppra.
3. Tillsätt buljong och de kokta linserna. Koka ihop i 10 minuter eller tills linserna är färdiga. Avsluta med att tillsätta persiljan.
4. Servera soppan toppad med lite god olivolja och parmesanost.

Onsdag: pasta med kantareller

Pasta med kantareller, 4 personer:
400-500 gram spaghetti eller tagliatelle
800 gram kantareller
en liten bit purjolök
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 msk olivolja
1/2-1 dl grädde
(lite pressad citronsaft)
1 näve färsk persilja
parmesanost
rivet skal från 1 citron
salt
svartpeppar

1. Rengör svampen.
2. Hetta upp smör och olja och fräs svampen, tillsätt löken och vitlöken mot slutet och fräs ytterligare.
3. Tillsätt grädde, citronsaft salt och peppar.
4. Blanda den nykokta pastan med kantarellerna. Avsluta med att tillsätta finhackad persilja.

2011-09-20

Tisdag: tacos de pescado

Tacos med fisk, 4 personer:
1 isbergssallatshuvud eller salladskål
1 röd chili
2 lime
färsk koriander
4 tomater
1 avocado
400 gram vit fisk
1 lök
1 grön paprika
1 vitlöksklyfta
olivolja
ett par nävar svarta bönor (förvällda)
lite spiskummin
lite oregano
salt
peppar
mjuka eller hårda tortilla

1. Börja med att skölja och strimla salladen eller salladskålen. Skiva chilin, och skär kuber av tomaterna.
2. Finhacka lök, vitlök och paprika. Fräs det och fisken i olivoljan. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare.
3. Avsluta med att tillsätta de svarta bönorna. Blanda och håll varmt.
4. Skiva limen och ha över lite limesaft.
5. Servera varje tacos med strimlad sallad, fiskblandningen, tomat, avocado, koriander, lime och chili för den som önskar.

2011-09-19

Måndag: falukorv i rödvinssås med potatispuré

Falukorv i rödvinssås, 4 personer:
800 gram falukorv
2 lökar
1 röd paprika
1 morot
lite timjan
2 msk olivolja
1 mozzarella
2 tomater
senap
chilisås (inte asiatisk)
1 dl riven ost, gärna lite smakrik
2 dl rött vin
1/2 tsk honung

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skiva löken, paprikan och moroten och fräs dem kort i olivoljan. Tillsätt lite timjan. Rör ner ett par msk chilisås.
3. Snitta falukorven och lägg den sedan i en ugnfast form. Bred över chilisås och senap.
4. Skiva tomaterna och mozzarellan. Fyll varje snitt med en skiva tomat och en skiva mozzarella. Strö över den rivna osten.
5. Lägg grönsaksblandningen runt om falukorven. Tillsätt vinet. Tillaga falukorven i ca 25 minuter.
6. Servera falukorven med potatispuré.

Potatispuré:
10 potatisar
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar

1. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka den mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatispress. Tillsätt smör, salt och peppar.
3. Värm mjölken och tillsätt den. Rör runt.