2011-04-08

Fredag: lättrökt lax, kokt potatis och stuvad spenat

Jag köper lättrökt lax som jag tycker har en mer delikat smak. Jag smaksätter den med lite vitpeppar och citronsaft.

Stuvad spenat, 4 personer:
500 gram hackad spenat
1½ msk vetemjöl
1 dl mjölk
1 msk smör
salt
peppar

1. Tina spenaten i en kastrull. Rör ut mjölet i mjölken och tillsätt det, låt småkoka i 4-5 minuter.
2. Tillsätt smör, salt och peppar.

2011-04-07

Torsdag: löksoppa, fruktsallad

Servera ett gott bröd med t e mortadella eller skinka till soppan.

Löksoppa, 4 personer:
5-6 lökar
2 olivolja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter oxbuljong
1 lagerblad
1 msk timjan
peppar

1. Skiva löken och fräs den gyllene i oljan och smöret. Tillsätt timjan och låta fräsa ytterligare 1/2 minut.
2. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt sedan de övriga ingredienser och låt koka ihop i 15-20 minuter.

Fruktsallad:
1 liter jordgubbar
1 cantaloupemelon
2 bananer
2 citroner
2 apelsiner
socker

1. Skär munsbitar av jordgubbarna, melonen och bananerna.
2. Pressa över citron- och apelsinsaft. Tillsätt socker så att önskvärd sötma erhålls och rör runt.

2011-04-05

Onsdag: raggmunk med stekt bacon och lingonsylt

Raggmunk, 4 personer:
1 ägg
2 dl vetemjöl
5 dl mjölk
salt
8-10 potatisar
smör att steka i

1. Vispa ihop ägg, vetemjöl och mjölk. Salta.
2. Riv potatisarna på ett rivjärn och rör ned dem i smeten.
3. Smält smöret och häll i smet till en önskvärd stor raggmunk.

Tisdag: fisksoppa

Fiskgryta 4 personer:
600-800 gram färsk fisk
200 gram räkor
1 liten lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja

1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Skala potatisen, vitlöken och moroten. Riv dem på ett rivjärn eller skär dem i munsbitar.
3. Finhacka löken och skiva fänkålen i tunna skivor.
4. Fräs alla grönsakerna i olivoljan tills de blivit mjuka. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
5. Tillsätt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
6. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
7. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.

Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor

Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.

Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!

2011-04-04

Måndag: ugnsstekta grönsaker med grillad polenta

Polentan (tillagas enligt instruktioner på paketet) måste göras lite i förväg eftersom den måste stelna ordentligt. Då kan den skäras i bitar och sedan grillas.

Ugnsstekta grönsaker, 4 personer:
2 rödlökar
2 fänkål
2 zucchini
1 aubergine
1 gul paprika
1 röd paprika
1 hel vitlök
2 morötter (skalade)
rosmarin eller timjan
olivolja

1. Skölj grönsakerna och skär dem i drygt 1 cm tjocka skivor.
2. Häll lite olivolja i botten av en ugnsfast form och lägg i grönsakerna och vitlöksklyftorna med skalet kvar. Ringla över lite olivolja.
3. Tillaga grönsakerna i 200 grader i ca 10 minuter, vänd dem sedan och tillaga i ytterligare 15 minuter eller tills grönsakerna fått färg och är lagom mjuka.