2011-12-09

Fredag: friterade bläckfiskringar, sallad

Friterade bläckfiskringar, 4 personer:
600 gram bläckfiskringar
durumvetemjöl
salt
rapsolja
citron

1. Torka bläckfiskringarna och vänd dem sedan i mjölet.
2. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull.
3. Fritera bläckfiskringarna i någon minut.
4. Servera med sallad och vitlöksbröd.

Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor

Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.

2011-12-08

Torsdag: pumpasoppa

Pumpasoppa 4 personer:
1 kg pumpa (t ex butternut)
2 potatisar
5 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1,2 liter hönsbuljong
4 dl kaffegrädde
1 msk vitvinsvinäger
salt
svartpeppar
färsk salvia

1. Skala och tärna pumpan och potatisen. Hacka löken och skala vitlöken. Fräs alltsammans i oljan.
2. Tillsätt buljong, en näve färsk salvia och vinäger. Koka i ca 10 minuter eller tills pumpan mjuknat. Mixa soppan slät.
3. Tillsätt kaffegrädden och och späd eventuellt med mer buljong. Smaka av med salt och peppar. Ge soppan ett uppkok och vispa i smöret. Hetta upp soppan och servera med parmesanost.

Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver

1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

Frijoles fritos:
1 förpackning svarta bönor
olivolja
1/4 lök
lime
(koriander)

1. Fräs löken gyllene i olivoljan. Tillsätt sedan bönorna och fräs kort.
2. Mixa bönorna och löken till en slät kräm. Smaka av med lime, salt, peppar och korinader.
3. Ät bönorna som tillbehör till soppan eller på bröd.

2011-12-07

Onsdag: Kinesisk biff med grön paprika

Kinesisk biff med grön paprika, 4 personer:
4 matskeda rapsolja
3 cm ingefära
500 gram lövbiff
2 gröna paprikor
2 vitlöksklyftor
(bambuskott)
1 tsk majzenamjöl
2 tsk vatten
1/2 dl grönsaksbuljong
1 msk soja
1 msk sesamolja
1 urkärnad röd chili
2 msk söt sherry

1. Börja med att blanda samman maizena och vatten. Rör sedan ner buljong, soja, sesamolja, chili och sherry.
2. Skala och skiva ingefäran och vitlöken. Skär munsbitar av köttet och paprikan.
3. Hetta upp oljan och fräs ingefära och vitlök i ett par minuter.
4. Tillsätt köttet. Fräs på hög värme under omrörning.
5. Tillsätt paprikan och bamuskotten och fräs ytterligare någon minut.
6. Tillsätt såsen och fräs kort under omrörning. Servera rätten med ris.

2011-12-06

Tisdag: marinerad panerad torsk med sallad

Panerad torsk, 4 personer:
600 gram torskfilé
saften av 1/2 pressad citron
1/2 dl sweet chilisås
1 msk olivolja
1/2-1 dl ströbröd
rapsolja

1. Blanda ihop chilisås, pressad citron och olivolja. Lägg i torskfiléerna och marinera i ca 1 timme.
2. Hetta upp rapsoljan. Ta upp fisken ur marinaden och vänd filéerna i ströbröd. Stek dem i stekpanna, 2-3 minuter på varje sida.
3. Servera fisken med en sallad på blandade sallatsblad, tomater, gurka, kikärtor och rödlök.

2011-12-05

Måndag: spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese, 4 personer:
400 gram färs, helst 70% nöt, 30% fläsk
1 gul lök
1/2 stjälk selleri
1 liten morot
2 krm timjan
2 krm oregano
1 dl rött vin
1 burk hackade tomater
smör
olivolja

1. Finhacka löken och sellerin, riv moroten. Ta hälften smör, hälften olivolja i en stekpanna. Lägg först i färsen i stekpannan sedan löken, moroten och sellerin. Fräs allt samtidigt.
2. Tillsätt torkad timjan och oregano, fräs ytterligare kort. Tillsätt sedan salt, peppar, socker, vin och tomat och låt koka ihop under lock så länge som möjligt men minst 45 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten.