2011-12-02

Fredag: fiskfilé med paprika

Fiskfilé med paprika, 4 personer:
600 gram fiskfiléer, t ex rödspätta
1 lök
1 grön paprika
1 röd paprika
1-2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
1 dl vitt vin
2 dl kaffegrädde
salt och peppar
1 näve färsk persilja

1. Skiva löken, vitlöken och paprikan och fräs dem gyllene i oljan.
2. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt vinet och grädden och sjud i ca 5 minuter. Salta och peppra.
3. Tillsätt fisken och sjud den tills den är färdig, några minuter.
4. Avsluta med att tillsätta persiljan och servera med potatis eller ris.

2011-12-01

Torsdag: ärtsoppa

Ärtsoppa, 4 personer:
1/2 kg torkade gula ärtor
1 1/2 liter vatten
250 gram rimmat fläsk
1 gul lök
1/2 morot
1 tsk salt
1-1 1/2 tsk torkad timjan eller några kvistar färsk timjan.


1. Blötlägg ärtorna på morgonen eller kvällen före.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll ärtorna och vatten i en stor kastrull. Tillsätt salt.
3. Koka upp ärtorna och avlägsna det skum som uppstår.
4. Skala löken och moroten och tillsätt dem och timjan. Dela fläsket i ett par bitar och tillsätt det.
5. Låt soppan koka tills ärtorna är mjuka. Det tar ca 1 timme.
6. Ta upp fläsket och skär det i små bitar. Lägg tillbaks det i soppan.
7. Servera soppan med en god senap (t ex Graveleijs) och lite finhackad purjolök. Jättegott!

2011-11-30

Onsdag: blomkåls- och potatiscurry

Blomkåls- och potatiscurry, 4 personer:
1 gul lök
6-8 potatisar
curry av valfritt slag, jag använder 1 tsk gul curry
lite paprikapulver
1 blomkålshuvud
1 burk kokosmjölk
vatten
salt
peppar
koriander
rapsolja
4 tomater

1. Skala potatisen och skiva löken, fräs dem i rapsoljan. Tillsätt curryn och lite paprikapulver och fräs ytterligare.
2. Bryt blomkålen i buketter och tillsätt den, lite vatten och kokosmjölken. Koka ihop på svag värme i ca 10 minuter.
3. Avsluta med att tillsätta tomaterna skurna i munsbitar.
4. Servera till kokt ris.

2011-11-29

Tisdag: spaghetti med tonfisk

Spaghetti med tonfisk, 4 personer:
2 burkar tonfisk i olivolja eller vatten
1 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
2 msk tomatpuré
2 msk kapris
lite rivet citronskal
lite citronsaft
peperoncino eller cayennepeppar
1 näve färsk persilja
olivolja

1. Börja med att finhacka lök, vitlök och selleri och fräsa dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt tonfisk, kapris, citronskal och lite citronsaft och fräs i 2 minuter.
4. Avsluta med att tillsätta persilja.