2010-09-17

Fredag: sallad med rökt lax och äpplen

Sallad med lax, 4 personer:
600 gram rökt lax
blandade sallatsblad
1 fänkål
1-2 svenska syrliga äpplen
1 röd lök

1. Skölj salladen och fänkålen. Skala och skiva äpplena tunt. Skiva löken.
2. Blanda samtliga ingredienser och toppa med laxen. Vrid till "rosor" av laxskivorna.
3. Avsluta med att tillsätta dressingen.

Dressing:
2 msk vinäger
1 msk dijonsenap
1 msk honung
1 dl rapsolja
salt och peppar

1. Blanda ut dijonsenapen och honungen med vinägerna.
2. Tillsätt oljan under konstant omrörning. Avsluta med att smaka av med salt och peppar.

2010-09-15

Torsdag: linssoppa, inkokta fikon med vispgrädde

Om du tycker att det tar för lång tid med gröna linser kan du använda röda linser. Koktiden är kortare. Jag tycker emellertid att gröna linser är godare.

Linssoppa, 4 personer:
3 dl gröna linser
2 gula lökar
2 morötter
1 lagerblad
1 zucchini
2 potatisar
1/2 stjälk selleri
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1,5 liter buljong
1 näve färsk persilja
salt
peppar

1. Skölj linserna och lägg dem i blöt enligt anvisningarna på paketet (eller på morgonen). Blötläggning är inte nödvändig men förkortar koktiden. Koka dem sedan med 1 morot, 1 lagerblad och en bit lök i rikligt med vatten i ca 20 minuter eller tills de är nästan färdiga. Häll bort vattnet och avlägsna lagerbladet, löken och moroten.
2. Skala under tiden potatis och morötter. Riv dem och zucchinin på ett rivjärna. Finhacka löken och sellerin. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare kort. Salta och peppra.
3. Tillsätt buljong och de kokta linserna. Koka ihop i 10 minuter eller tills linserna är färdiga. Avsluta med att tillsätta persiljan.
4. Servera soppan toppad med lite god olivolja och parmesanost.

Inkokta fikon, 4 personer:
6 fikon
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt

1. Koka upp samtliga ingredienser utom fikonen och låt sjuda i ca 5 minuter. Om du använder vaniljstång ska du dela den på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Även vaniljstången ska med.
2. Dela fikonen i fyra klyftor och låt dem koka i sockerlagen i ett par minuter. Ta sedan upp dem med en hålslev. Fortsätt att koka lagen i ytterligare ca 10 minuter. Låt den sedan svalna innan du lägger tillbaka fikonen. Servera med glass eller vispad grädde.

Onsdag: pasta med broccoli på sicilianskt vis

För den som vill ha lite extra sälta passar det också bra med knaperstekt bacon till. Det ersätter då pinjenötterna.

Pasta med broccoli, 4 personer:
500 gram gnocchi eller annan kort pasta
500 gram broccoli
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 näve russin, helst sultanrussin
1-2 peperoncino (eller cayennepeppar)
1/2 dl vitt vin eller vatten
1 näve rostade pinjenötter
rikligt med parmesanost

1. Skölj broccolin och dela den i mindre bitar. Använd också den finare delen av skaftet. Skär det i små bitar. Finhacka vitlöken och fräs den och skaftbitarna i olivoljan på svag värme i några minuter.
2. Tillsätt resten av broccolin, russin, peperoncino och vin eller vatten. Sätt på ett lock och tillaga i ytterligare ca 15 minuter eller tills broccolin mjuknat.
3. Rosta pinjenötterna i en stekpanna.
4. Koka pastan och blanda med broccolin och pinjenötterna. Toppa varje portion med rikligt med parmesanost.

2010-09-14

Tisdag: fiskgryta med tomater

Fiskgryta med tomater, 4 personer:
600 gram torsk eller sej
6 potatisar
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
2 msk olivolja
2 krm oregano
1 burk hela tomater
1/2 tsk socker
8 sardellfiléer
1 näve svarta oliver
1 näve färsk persilja
1 dl vitt vin
1 citron
cayennepeppar

1. Skala potatisen och moroten och skär dem i tunna skivor. Fräs dem i olivoljan i några minuter.
2. Skiva löken, vitlöken och fänkålen. Tillsätt dem, oliver, sardeller och oregano och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt tomater, socker, persilja, vitt vin och saften av 1/2 pressad citron. Koka upp och låt sjuda i ca 10 minuter.
4. Tillsätt fisken och låt den sjuda i ca 5 minuter. Servera med bröd.

2010-09-13

Måndag: grönsakscurry med ris

Grönsakscurry med ris, 4 personer:
3 morötter
1 litet blomkålshuvud eller broccoli
4 potatisar
1-2 lökar
4 msk rapsolja
200 gram ärtor
1 grön paprika
1/2 burk hackade tomater+1 nypa socker
curry efter smak
lite spiskummin
salt
peppar

1. Skala morötterna och potatisen. Skär dem i munsbitar.
2. Hetta upp oljan och börja med att tillsätta potatis och morötter. Fräs under lock.
3. Skär blomkålen i munsbitar och tillsätt dem.
4. Klyfta löken och skär paprikan i munsbitar, tillsätt dem, ärtorna och tomaten. Smaksätt med curry, spiskummin, salt och peppar och fräs ytterligare i ca 5 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten.
5. Servera curryn med vildris.