2011-05-11

Fredag: blåmusslor, vitlöksbröd och grönsallad

Impepata di cozze, 4 personer:
2 kg blåmusslor,
3 dl vatten
4 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
rikligt med färsk persilja
1 dl vitt vin
1 citron
rikligt med svartpeppar

1. Tvätta musslorna och ta försiktigt bort skägget. Kontrollera att alla musslor är stängda. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar på dem eller som är trasiga.
2. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. FInhacka vitlöken och fräs den något. Tillsätt musslorna och tillaga dem under lock tills de öppnat sig. Tillsätt vinet och låt det koka in något. Avsluta med att tillsätta persiljan. Kasta de musslor som inte öppnat sig.
3. Servera musslorna med lite spad och vitlöksbröd.

Torsdag: spenatsoppa

Tomat- och mozzarellasallad, 4 personer:
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar

1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.

Spenatsoppa, 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 gul lök
1 morot
2 msk vetemjöl+1 dl vatten
12 dl grönsaksbuljong
salt
peppar
olivolja
4 ägg

1. Börja med att koka äggen.
2. Finahacka löken och riv potasien och moroten. Fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt spenaten och buljongen och låt koka i ca 10 minuter.
4. Rör ut mjölet i vattnet, red soppan och låt sjuda ytterligare 5 minuter.
5. Servera soppan med hårdkokt ägg.

Onsdag: pasta alla trapanese

Pasta trapanese, 4 personer:

Penne alla trapanese är en siciliansk rätt från staden Trapani på Siciliens västkust. Trapani är bl a känt för sina saltanläggningar.
I receptet nedan ingår pecorino. Det är en fårost som görs på olika håll i Italien. De mest kända är från Sardinien, Sicilien, Rom och Toscana. Osten kan vara mer eller mindre lagrad "stagionato". Till denna rätt krävs det en vällagrad variant av osten som påminner om parmesanost i konsistensen. Får du inte tag i pecorino går det bra att använda parmesanost.
Servera en sallad efter pastan.

Pasta alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram tortiglioni eller annan kort hålig pasta
pecorino eller parmesanost
färks basilika

1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. Tillsätt lite färsk basilika.

2011-05-10

Tisdag: rökt makrill med potatissallad

Det finns olika sorters varmrökt fisk, makrill, sik, lax, böckling mm. Jag får se vad jag hittar i butiken. Till den rökta fisken serverar jag potatissallad.

Potatissallad, 4 personer:
8-10 potatisar
1 röd lök
1 paket körsbärstomater
1 stjälk selleri
2 msk kapris
1 näve färsk persilja
1 msk fransk senap
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
4 msk olivolja
peppar


1. Skala och skiva potatisen och koka den i lätt saltat vatten.
2. Rör ihop senap och vinäger i botten av en stor skål. Tillsätt honungen och därefter under omrörning oljan. Peppra!
3. Skiva rödlöken och sellerin. Halvera tomaterna. Tillsätt dem, löken, sellerin och kaprisen.
4. Avsluta med att tillsätta den kokta potatisen och hackad persilja. Servera potatissalladen ljummen.

2011-05-08

Måndag: kassler med ananas, ris

Kassler med ananas, 4 personer:
600 gram kassler
1 burk konserverade ananasskivor eller färsk ananas i skivor
1/2 dl chilisås (tomatbaserad)
2 tomater
1 tsk paprikapulver
svartpeppar
lite oregano
2 dl kaffegrädde
1,5 dl riven ost

1. Skär kasslern i 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på botten av en smord ugnsfast form.
2. Skiva tomaterna och lägg en skiva tomat och en halv skiva ananas på varje kasslerskiva.
3. Krydda med svartpeppar, paprikapulver och oregano.
4. Blanda kaffegrädden med chliisåsen och slå över den.
5. Avsluta med att tillsätt osten och tillaga rätten i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter.
6. Servera kasslern med ris och sallad.