2012-02-10

Fredag: spaghetti alla puttanesca

Ikväll lagar jag spaghetti alla puttanesca på svenskt vis så till vida att jag använder ansjovis istället för sardeller.

Spaghetti alla puttanesca, 4 personer:
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk ansjovis (120 gram)
1 dl svarta oliver, (gärna urkärnade kalamataoliver, god smak och inga tillsatser!)
2 msk kapris
1 burk hela skalade tomater
(cayennepeppar)
400-500 gram spaghetti

1. Koka upp spaghettivattnet. Använd vattenkokare!
2. Dela vitlöken i 2 delar och fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt ansjovisen, oliverna och kaprisen.
4. Tillsätt tomaterna och cayennepepparn och låt precis bara koka ihop.
5. Häll av spaghettin och häll över lite god olivolja och sedan såsen. Avsluta med att tillsätt persiljan. Blanda om och servera!

2012-02-09

Torsdag: tomatsoppa med skivad avocado, inkokta päron

Tomatsoppa, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 krm timjan
1-2 kvistar färsk salvia
4 dl grönsaksbuljong
3 burkar hackade tomater
1 lite morot
1/2 stjälk selleri
1 lagerblad
2 tsk socker
salt
peppar
1 dl vermouth
1/2-1 dl grädde
2 avocado
1 näve pumpafrön

1. Börja med att skiva löken och vitlöken. Fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt timjan och salvia och fräs ytterligare kort.
2. Tillsätt buljong, tomater, morot, selleri, lagerblad, socker, salt och peppar. Koka upp och låt koka under lock i ca 20 minuter, mixa sedan soppan slät.
3. Tillsätt vermouth och grädde och koka ytterligare 10 minuter.
4. Servera soppan med skivad avocado och rostade pumpafrön.

Röra med grönmögelost:
kvibille grönmögelost
creme fraiche

Blanda osten med önskade mängd creme fraiche.

Inkokta päron:
4 päron
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt

1. Skala päronen. Dela dem i klyftor. (För en elegantare variant väljer du mindre päron som du skalar, behåller skaftet på och kokar hela.)
2. Koka upp vin, vatten, socker och vanilj. Rör runt så att sockret löser sig.
3. Tillsätt päronen och låt sjuda under lock tills de mjuknat, 5-10 minuter.
4. Servera päronen med såsen och vispad grädde eller glass. Och en liten kaka!

2012-02-08

Onsdag: italiensk kalops

Italiensk kalops, 4 personer:
700 gram kalvkött
6 potatisar
1,5 dl vitt vin
1,5 dl vatten
en gul lök
1 morot
1 stjälk selleri
1 msk vetemjöl
olivolja
smör
salt och peppar

1. Skär köttet i munsbitar. Fräs det i smör så att det får lite färg.
2. Tillsätt olivolja, finhackad lök, morot och selleri och fräs i ytterligare några minuter.
3. Salta och peppra. Strö över lite mjöl och rör runt. Tillsätt vinet, vatten och eventuellt en halv buljontärning och låt koka ihop i ca en timme.

2012-02-07

Tisdag: böcklinglåda

Servera böcklinglådan med kokt potatis och sallad.

Böcklinglåda, 4 personer:
500 gram böckling
1 röd lök
1/2 citron
1 msk rapsolja
1/2 näve färsk dill
1/2 näve färsk persilja
1,5 dl kaffegrädde
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Rensa böcklingen.
3. Skiva löken och fräs den gyllene. Lägg den i botten av en ugnsfast form och pressa över lite citronsaft.
4. Finfördela böckligen ovanpå löken. Strö över dill och persilja, peppra och häll över grädden.
5. Tillaga böcklinglådan i ugnen i ca 10 minuter.

2012-02-06

Måndag: spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese, 4 personer:
400 gram färs, helst 70% nöt, 30% fläsk
1 gul lök
1/2 stjälk selleri
1 liten morot
2 krm timjan
2 krm oregano
1 dl rött vin
1 burk hackade tomater
smör
olivolja

1. Finhacka löken och sellerin, riv moroten. Ta hälften smör, hälften olivolja i en stekpanna. Lägg först i färsen i stekpannan sedan löken, moroten och sellerin. Fräs allt samtidigt.
2. Tillsätt torkad timjan och oregano, fräs ytterligare kort. Tillsätt sedan salt, peppar, socker, vin och tomat och låt koka ihop under lock så länge som möjligt men minst 45 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten.