2010-05-13

Fredag: spaghetti med räkor och zucchini

Ingredienser 4 personer:
500 gram spaghetti
500 gram räkor med skal
1 zucchini
1 färsk röd chilifrukt
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
1/2 dl vitt vin
1 ask körsbärstomater
1 näve färsk persilja

1. Tina räkorna och skala dem.
2. Koka upp pastavattnet.
3. Finhacka sellerin, skiva eller hacka vitlöken och chilin. Ta bort fröna om du inte vill att det ska bli så starkt. Fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt vinet och låt det koka in.
4. Skölj och halvera tomaterna, tillsätt dem, räkorna och persiljan och låt det precis bara bli varmt. Servera eventuellt med lite extra olivolja av god kvalitet.

Torsdag: tomat- och mozzarellasallad, spenatsoppa

Servera ett gott bröd med tapenade till dagens middag.

Tomat- och mozzarellasallad, 4 personer:
8 tomater
2 mozzarella
1 påse rucola
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar

1. Skölj och torka rucolan. Lägg den på ett fat.
2. Skölj och skiva tomaterna och skiva mozzarellan. Varva tomat och mozzarella på rucolan. Ringla över lite olja och vinäger. Salta och peppra.

Spenatsoppa, ingredienser 4 personer:
500 gram djupfryst spenat
1 potatis
1 morot
1 gul lök
2 msk olivolja
12 dl grönsaksbuljong
4 ägg
Redning: 3 msk smör, 4 msk mjöl, 2 dl mjölk

1. Börja med att hårdkoka äggen.
2. Finhacka löken och fräs den i olivolja. Skala och skiva potatisen och moroten. Tillsätt dem och buljongen.
3. Smält smöret, tillsätt mjölet. Rör ner mjölken under omrörning. Häll redningen i soppan. Koka upp. Servera soppan med ett halverat ägg och lite olivolja.

Tapenade:
200 gram milda svarta oliver
1 dl olivolja
lite rivet citronskal
1 tsk citronsaft
salt
peppar

1. Börja med att mixa oliverna tillsammans med olivoljan.
2. Tillsätt övriga ingredienser, smaka av under tiden.

2010-05-12

Onsdag: ljummen couscoussallad med kyckling

Ljummen couscoussallad med kyckling, 4 personer:
Marinad:
2 dl apelsinjuice
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk honung
1,5 msk soja
cayennepeppar


2-3 kycklingfiléer
2 morötter
1 röd lök
1 röd paprika
2 stjälkar selleri
1 zucchini
3 msk olivolja
4 dl couscous
isbergssallad
rucola

1. Börja med att röra ihop marinaden och skära kycklingen i munsbitar. Lägg bitarna i marinaden i minst 30 minuter. Helst längre, t ex på morgonen.
2. Skiva löken, sellerin och moroten. Skär paprikan och zucchinin i bitar. Fräs dem lätt i 2 msk olivolja. Det är gott om grönsakerna fortfarande har kvar lite tuggmotstånd. Lägg grönsakerna åt sidan.
3. Hetta upp 1 msk olivolja. Tillsätt kycklingbitarna (inte marinaden, men spara den!) och fräs dem färdiga.
4. Slå över marianden och låt den koka in något. Tillsätt grönsakerna.
5. Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet.
6. Blanda couscousen med kycklingen och grönsakerna.
7. Servera rätten med en krans av sallad, (blanda inte salladen med couscousen, då blir den soggig!).

2010-05-10

Tisdag: asiatisk fiskgryta

Asiatisk fiskgryta, 4 personer:
600 gram sej eller torsk
1 röd chili
300 gram champinjoner
2 msk rapsolja
250 gram haricots verts
2 cm ingefära
4 kaffirlimeblad
2 stjälkar citrongräs
1-1 1/2 tsk honung
4 tsk fisksås
1 burk kokosmjölk (äkta vara, inte utblandad!)
4 salladslökar
1 lime
färsk koriander

1. Lägg chilin i en wok eller stekpanna och rosta den lite lätt. Ta sedan upp den och skiva den med eller utan fröna beroende på hur starkt du vill ha det.
2. Skiva champinjonerna och fräs dem i lite rapsolja.
3. Banka på citrongräset. Lägg det, kaffirlimebladen, skalad och skivad ingefära, haricots verts, kokoksmjölk, honung och fisksås i en wok eller stekpanna. Hetta upp och låt sjuda några minuter.
4. Tillsätt fisken och sjud tills den är färdig, 3-4 minuter. Smaka av med lite saft från limen.
5. Garnera med fint skuren salladslök och koriander och servera med ris.

Måndag: grönsakslasagne

Lasagne med grönsaker, 4 personer:
1 lök
1 zucchini
1/2 aubergine
1 paprika
150 gram champinjoner
1 paket färsk spenat (den grövre varianten)
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
peppar
500 gram lasagneplattor (som inte behöver förkokas)
1 dl riven parmesanost
bechamelsås (se recept nedan)

1. Skölj grönsakerna och skär dem och löken i mindre bitar. Fräs dem mjuka (inte spenaten) lätt i olivoljan. Avsluta med att tillsätta spenaten och fräsa kort.
2. Tillsätt tomaten, lite socker, salt och peppar och låt såsen koka ihop kort.
3. Förbered bechamelsåsen enligt nedan.
4. Lägg ett tunt lager grönsaker och bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg några lasagneplattor ovanpå. Uppreppa med grönsaker, riven parmesanost och bechamelsås ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av bechamelsås.
5. Tillaga lasagnen i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.

Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.