2011-12-23

Fredag: kycklingleverröra

Imorgon är det julafton. Jag kokar skinka, tillagar grönkål och gör köttbullar. Allt ska provsmakas. Bland det godaste är min italienskinspirerade kycklingleverröra.

Kycklingleverröra:
500 gram kycklinglever
4 msk olivolja
1 liten gul lök
3 msk tomatpuré
1 burk ansjovis
3 msk kapris
1 dl Vin Santo eller annat sött vin
svartpeppar

1. Skär kycklinglevern i mindre bitar och fräs den i olivoljan. (Tina den först om du använder fryst kycklinglever.)
2. Hacka löken och tillsätt den. Fräs den tills den mjuknar. Tillsätt tomatpuréen och rör runt.
3. Tillsätt övriga ingredienser och låt vinet koka in.
4. Mixa kycklingleverröran slät eller grov. Servera på en bit bröd!

2011-12-22

Torsdag: morotssoppa

Morotssoppa, 4 personer:
2 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1/2 tsk mald ingefära
1 tsk paprikapulver
cayennepeppar
1 potatis
600 gram morötter
1,4 liter hönsbuljong
1 apelsin
några droppar vitvinsvinäger
peppar
färsk koriander

1. Börja med att skiva lök och vitlök. Fräs det i rapsoljan.
2. Tillsätt spiskummin, koriander, ingefära, paprikapulver och cayennepeppar. Fräs ytterligare någon minut.
3. Skala och skiva potatis och morot. Tillsätt dem och buljongen och koka i ca 15 minuter.
4. Mixa soppan slät och smaka sedan av med pressad apelsinsaft och några droppar vinäger.
5. Servera varje portion toppad med lite färsk koriander.

2011-12-21

Onsdag: grönsaksrätter

Ikväll blir det mest grönsaker och något kallskuret, kanske parmaskinka.

Vitlöksfrästa zucchiniskivor
2 zucchini
1 vitlöksklyfta
1. Börja med att skiva zucchinin.
2. Fräs den sedan med vitlöksklyftan i olivolja tills zucchinin får lite färg och mjuknar. Det blir godast om du använder en stekpanna av gjutjärn.

Tomater i ugn och stekt mozzarella
1. Skiva tomaterna och lägg dem i en ugnsfast form. Strö över ströbröd och tillsätt sedan basilika, salt och peppar. Avsluta med att ringla över lite olivolja och några droppar balsamvinäger. Tillaga tomaterna i ugnen i ca 15 minuter, 200 grader.
2. Skiva mozzarellan och vänd den först i ett uppvispat ägg och sedan i ströbröd, stek den hastigt på bägge sidor.

Förvälld blomkål
1. Koka blomkålen i saltat vatten i ca 10 minuter.

Vitlöksfrästa gröna bönor
1. Börja med att skära av fästena på bönorna, fräs dem sedan skivad vitlök i olivolja. Tillsätt lite vatten. Avsluta med att tillsätta lite balsamvinäger och salt.

Ungsstekt potatis med rouille
1. Dela potatisen, skalad eller inte, i stora munsbitar. Salta och peppra och tillsätt lite rosmarin.
2. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 30 minuter.

Grönsallad

Rouilleliknanden röra:
1 äggula
1/2 tsk dijonsenap
1/2 msk vitvinsvinäger
3/4 dl rapsolja
3/4 dl olivolja
salt
peppar
1 klyfta riven vitlök
1/2-1 msk tomatpuré

1. Börja med att blanda senap, vinäger och äggula.
2. Tillsätt oljan droppvis under konstant vispning.
3. Avsluta med att tillsätta riven vitlök och smaka av med salt, peppar och tomatpuré.

2011-12-20

Tisdag: paella

Den här varianten av paella är en vardagspaella. Men grunden är densamma även om du väljer att använda t ex blåmusslor, råa räkor och/eller bläckfisk. Det kräver emellertid lite mer tid.
För att laga paella behöver du en stor stekpanna som rymmer alla ingredienserna. Jag har kommit fram till att grötris lämpar sig bäst till paella. Risgrynet behåller lite tuggmotstånd och paellan blir inte torr.

Paella, ingredienser 4 personer:
500 gram kycklinglår
300 gram räkor
1 röd paprika
1/2 gul lök
2 hela vitlöksklyftor
4 msk olivolja
2 dl gröna ärtor eller kikärtor
1 dl svarta oliver
1,2 liter grönsaksbuljong
5 dl grötris
1/2 paket saffran
salt
peppar
1 näve färsk persilja
1 citron

1. Tina och skala räkorna.
2. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i 2 delar. Hetta upp olivolja och låt vitlöken fräsa sig gyllene i oljan. Ta sedan bort vitlöken.
3. Skär kycklingen och paprikan i munsbitar. Skiva löken. Börja med att fräsa kycklingen i den varma oljan tills den fått lite färg. Tillsätt paprikan och löken och låt fräsa ytterligare någon minut.
4. Tillsätt oliver, ärtor, ris, saffran, salt och peppar, rör runt. Tillsätt 2/3 av buljongen och låt koka ihop sakta. Tillsätt den övriga buljongen vartefter. Det tar cirka 35 minuter för riset att bli färdigt.
5. Avsluta med att tillsätta finhackad paprika och servera paellan med en citronklyfta.

Jag kan också tycka att det är gott med en droppe tabasco på paellan.

2011-12-19

Måndag: potatis- och köttfärsgratäng

Potatis- och köttfärsgratäng, 4 personer:
400 gram köttfärs
8 potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hackade tomater+1 tsk socker
1 näve färsk persilja
1 näve färsk basilika

2 dl vatten
1 dl riven ost
2 dl kaffegrädde
salt
peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Hacka löken och vitköken och fräs den och köttfärsen. Tillsätt tomat, socker och vatten. Salta och peppra. Koka ihop i ca 15 minuter.
3. Skala och skiva potatisen tunt.
4. Smörj en ugnsfast form och varva potatis, kryddor och köttfärs i ett par lager.
5. Häll över grädden och toppa med riven ost.
6. Tillaga rätten i ca 45 minuter. Servera med sallad