2010-02-11

Fredag: rödspättafiléer med vin, citron och kapris, morotssallad

Rödspätta med kapris, 4 personer:
600-800 gram spättafiléer
1 dl mjöl
salt
peppar
2 msk smör
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
saften av 1/2 citron
2 msk kapris
1 näve färsk persilja

1. Se till att fiskfiléerna är torra. Blanda salt, peppar och mjöl. Vänd fisken i mjölet och stek dem några minuter på var sida i smöret och oljan.
2. Lägg filéerna på ett fat och håll fisken varm.
3. Häll vinet och citronsaften i stekpannan och sjud i några minuter tills vätskan reducerats något. Tillsätt kaprisen och hackad persilja. Häll såsen över fisken och servera.

Morotssallad:
6 morötter
1 stjälk selleri
1 burk stora vita bönor
1 näve persilja
salt
peppar
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite citronsaft
salt
peppar

1. Skala och skiva morötterna, (ca 1/2 cm tjocka). Förväll dem i ca 4 minuter eller tills de uppnått önskad konsistens. Jag vill att de ska ha ordentligt tuggmotstånd.
2. Skölj och skiva sellerin tunt tunt.
3. Blanda samtliga ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar.

Torsdag: linssoppa, blåbärspaj

Du som har följt bloggen ett tag vet att jag nästan alltid lagar soppa på torsdagar. Jag gillar traditioner. Kvällens soppa gör jag med gröna linser. Det går bra att ersätta med röda linser, då går det mycket fortare. Jag tycker om både röda och gröna linser men föredrar gröna. Om du har möjlighet kan du lägga linserna (gröna) i blöt på morgonen, då förkortas koktiden.
Receptet på pajdegen nedan lärde jag mig av min mormor. Hon gjorde den med röda vinbär. Degen är ganska söt. Om du köper osockrade bär kan det emellertid behövs lite socker (1-2 msk) även på bären. Kom ihåg att använda en liten pajform. Det är inte så mycket deg.

Linssoppa, 4 personer:
3 dl gröna linser
1 1/2 lök
1 lagerblad
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor
1 morot
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
ca 400 gram spenat
salt
peppar
1,2 liter hönsbuljong

1. Koka linserna med 1/2 lök, lagerblad och salt i rikligt med vatten. Det ska koka i ca 30 minuter. Häll av vattnet.
2. Finhacka löken och vitlöken. Skala och riv moroten. Fräs dem mjuka i oljan. Avsluta med att tillsätta tomatpuréen och spenaten och fräs ytterligare någon minut.
3. Tillsätt de kokta linserna och buljongen, koka upp och låt koka ett par minuter. Servera soppan med lite ringlad olivolja och ett gott bröd.


Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.

2010-02-09

Onsdag: lasagne med grönsaker

Det här är en fantastiskt god lasagne som min man kommenterade med, "det känns inte alls vegetariskt" första gången jag lagade den. Han vill gärna att jag serverar kallskuret då jag lagar grönsaksrätter. Fast på senare tid (11 års tillvänjning) har jag faktiskt märkt att han saknar kött allt mindre.

Lasagne med grönsaker, 4 personer:
1 lök
1 zucchini
1/2 aubergine
1 paprika
150 gram champinjoner
1 paket färsk spenat (den grövre varianten)
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
peppar
500 gram lasagneplattor (som inte behöver förkokas)
1 dl riven parmesanost
bechamelsås (se recept nedan)

1. Skölj grönsakerna och skär dem och löken i mindre bitar. Fräs dem mjuka (inte spenaten) lätt i olivoljan. Avsluta med att tillsätta spenaten och fräsa kort.
2. Tillsätt tomaten, lite socker, salt och peppar och låt såsen koka ihop kort.
3. Förbered bechamelsåsen enligt nedan.
4. Lägg ett tunt lager grönsaker och bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg några lasagneplattor ovanpå. Uppreppa med grönsaker, riven parmesanost och bechamelsås ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av bechamelsås.
5. Tillaga lasagnen i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.

Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

Tisdag: laxpudding, sallad

Laxpudding, 4 personer:
2 msk rapsolja
citron
1 knippe dill
300 gram rökt lax
10 potatisar
2 ägg
2,5 dl kaffegrädde
1 dl mjölk
salt
vitpeppar
(skirat smör)

1. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i rapsoljan. Pressa lite citronsaft över den. Blanda i lite dill.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg ett lager potatis i botten av en smord ugnsfast form.
3. Lägg ett lager lax på potatisen. Fördela hälften av purjolöken på laxen och fortsätt med ytterligare ett lager. Det sista lagret ska bestå av potatis.
4. Vispa ihop ägg, kaffegrädde, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över laxen och potatisen. Tillaga i 175 grader varm ugn i ca 50 minuter.
5. Servera med skirat smör och en citronskiva. Jag hoppar ofta över det skirade smöret. Istället tar jag några droppar tabasco på laxpuddingen. Pröva det!

2010-02-08

Måndag: köttfärsgrotta med sallad och bröd

Jag serverar bröd och sallad till köttfärsgrottan. I salladen har jag olika salladsblad, fint skuren selleri och vita bönor. Till dressingen använder jag nästan alltid bara olivolja och lite balsamvinäger, ibland också en droppe citron.

Köttfärsgrotta, 4 personer:
1 ägg
1 dl mjölk
2 krm timjan
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
peppar
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
400 gram köttfärs
1 dl gröna oliver
1/2 dl hackade inlagda soltorkade tomater
1 mozzarella

1. Vispa ihop ägg, mjölk, timjan, ströbröd, salt och peppar.
2. Finhacka löken och vitlöken och fräs den lätt i oljan.
3. Blanda löken med äggblandningen och rör runt. Tillsätt köttfärs, oliver och hackade soltorkade tomater. Forma till en avlång límpa och lägg i en ugnsfast form.
4. Gör en urgröpning i mitten och lägg ner mozzarella skuren i bitar. Täck igen.
5. Baka köttfärsgrottan i 175 grader varm ugn i 45-50 minuter.