2010-04-21

Fredag: spaghetti med blåmusslor

Spaghetti med blåmusslor, 4 personer:
1 kg blåmusslor
1/2 glas vitt vin
2 vitlöksklyftor
6 sardellfiléer
1 burk hackade tomater
4 msk olivolja
1 näve färsk persilja
peppar
500 gram spaghetti

1. Tvätta musslorna.
2. Häll vinet i botten av en stekpanna med lock. Hetta upp det. Tillsätt musslorna. Sätt på ett lock. Skaka på pannan då och då.
3. Lägg musslorna på ett fat när de öppnat sig. Sila musselskyn och spara den.
4. Häll 2 msk olivolja i stekpannan och tillsätt vitlök och sardeller. Fräs kort. Tillsätt tomat och ca 1 dl av den silade skyn. Låt koka ihop i ca 15 minuter. Om såsen tjocknar kan du spä med mer musselsky.
5. Tillsättt musslorna och lite färsk riven vitlök (kan uteslutas). Rör runt ordenligt och låt musslorna bli varma.
6. Avsluta med att tillsätta den nykokta spaghettin. Rör runt ordenligt.

Torsdag: potatis- och purjolökssoppa, blåbärspaj

Potatis- och purjolökssoppa:
1 1/2 purjolök
2 msk olivolja
10 potatisar
1,2 liter grönsaksbuljong

1. Skiva purjolöken och fräs den lätt i olivoljan.
2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar.
3. Tillsätt potatisen och buljongen och låt soppan koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
4. Mixa soppan slät. Servera den toppad med lite tomatröra.

Tomatröra:
6 tomater
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite färsk hackad persilja
salt

Dela tomaterna och ta bort kärnhuset. Skär den sedan i små bitar och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser.

Blåbärspaj 4 personer:
3/4 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
75 gram smör
1 msk potatismjöl
1 paket djupfrysta blåbär (om det inte finns färska)

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda socker, mjöl och bakpulver.
3. Smält smöret och häll över det. Blanda ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut degen i en liten pajform, sikta över potatismjölet. Tillsätt blåbären och grädda pajen i ugnen, 175 grader i ca 30 minuter.

Onsdag: risotto med rosésallad, sallad med päron och mozzarella

Risotto med rosésallad, ingredienser 4 personer:
200 gram rosésallad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
2 dl rött vin
7-8 dl grönsaksbuljong
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
1 msk smör
parmesanost

1. Skölj salladen och strimla den. Finhacka löken. Fräs salladen och löken i olivoljan.
2. Tillsätt riset och låt fräsa en halvminut under omrörning.
3. Tillsätt vinet och lite buljong.Låt koka upp. Rör och tillsätt buljong vartefter den kokar in. Risotton är färdig efter 18 minuter. Då ska buljongen ha kokat in, risgryna fortfarande ha kvar lite tuggmotstånd och risotton vara krämig.
4. Tillsätt smör och parmesanost.

Till kvällens sallad använder jag olika sallatstyper, 2 mozzarella och 2 päron. Jag skivar päronen tunt och tillsätter dem och mozzarella och avslutar med att peppra och ringla över lite olivolja.

2010-04-20

Tisdag: torsk med apelsinsky och ruccolasallad med kikärtor och fänkål

Torsk med apelsinsky, 4 personer:
4 ryggfiléer av torsk
½ dl mjöl
salt
svart- och vitpeppar
2 msk smör
2 msk olivolja
saften av 2 apelsiner
1 kruka kruspersilja

1. Vänd torskfilén i mjölet. Hetta upp 1 msk smör och 1 msk olivolja och stek torsken i ett par minuter på varje sida. Salta och peppra. Lägg torsken åt sidan.
2. Hetta upp resterande smör och olivolja och stek persiljan hastigt så att den blir lite knaprig. Lägg persiljan på fisken.
3. Pressa saften av två apelsiner och hetta upp den i stekpannan och låt den koka i något. Servera torsken med salladen.

Sallad:
1 tråg med ruccola
1 burk kikärtor (skölj dem före användning)
1 liten fänkål
olivolja
1 msk vit balsamvinäger

1. Börja med att skiva fänkålen tunt tunt. Lägg den i botten av en salladsskål och häll på ett par msk olivolja och 1 msk vit balsamvinäger, salta och peppra. Blanda och låt fänkålen dra åt sig av dressingen. Tillsätt kikärtorna efter ett tag och ruccolan precis före servering.

2010-04-19

Måndag: bucatini all'amatriciana, sallad

Bucatini är en tjock spaghetti med hål i mitten. Det går i och för sig bra att använda spaghetti men det blir en särskilt härlig känsla med den tjocka pastan.

Bucatini all'amatriciana, 4 personer:
500 gram bucatini
150 gram sidfläsk
2 msk olivolja
1/2 gul lök
1 peperoncino (kan ersättas med cayennepeppar)
1 burk hela skalade tomater
1 nypa socker
pecorinoost (kan ersättas med parmesanost)

1. Börja med att skära sidfläsket i små tärningar. Fräs dem i olivoljan.
2. Dela löken i 4 delar och skiva den tunt. Tillsätt den och peperoncinon och fräs ytterligare ett litet tag.
3. Tillsätt tomaterna och en nypa socker och låt såsen koka ihop i ca 10 minuter.
4. Koka bucatinin enligt anvisningarna på paketet och blanda såsen och pastan. Avsluta med att vända ner lite riven pecorinoost.