2010-02-05

Fredag: rimmad lax med dillstuvad potatis

Köp lax i lös vikt, det är stor skillnad i smak. Lax i vacuumförpackning använder jag bara till laxpudding. Jag serverar lätt förvälld bladspenat till laxen med lite pressad citron och olivolja.

Dillstuvad potatis, ingredienser 4 personer:
8 potatisar
1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
vitpeppar
1 näve färsk dill

1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka den och häll sedan av vattnet.
2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken och värm den. Rör ofta så att det inte bränns vid. Låt såsen koka i 3 minuter.
3. Tillsätt potatisen och rör runt. Avsluta med att tillsätta dill och vitpeppar.

2010-02-04

Torsdag: tomat- och paprikasoppa

Till det här receptet har jag inspirerats av den toskanska rätten "papa al pomodoro", en slags tomat och brödgröt. Det låter läbbigt men det är faktist jättegott. I receptet ingår vitt bröd, jag använder gammalt bröd (inte mögligt!). Brödet kan ersättas med potatis men det ger inte samma smak. Att skiva avocado i soppan är något jag lärt mig av min till hälften mexicanske till hälften italienske svåger. Jag serverar soppan med bröd och prosciutto eller italiensk rosmarinskinka.

Tomat- och paprikasoppa. 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 röda paprikor (ersätt absolut inte med gröna)
4 skivor vitt bröd
2 burkar hackad tomat
1,5 tsk socker
1,2 liter grönsaksbuljong (1 buljongtärning räcker om du inte kokar egen buljong)
peppar
salt
1 näve färsk basilika
2 avocado
fetaost

1. Börja med att hacka löken och vitlöken. Fräs dem lätt i olivoljan.
2. Dela paprikorna i bitar och tillsätt dem, bröd, tomat, socker och buljong. Låt koka ihop i ca 20 minuter.
3. Smaka av med salt och peppar.
4. Tillsätt basilika och mixa soppan! Jag mixar inte hela soppan utan låter den se lite grövre ut.
5. Servera varje portion med skivad avocado, fetaost och lite ringlad olivolja.

2010-02-03

Onsdag: tagliatelle med broccoli

Jag har inte ätit pasta på flera dagar så jag bara måste ha det idag. Det blir tagliatelle med broccoli och ostsås.

Tagliatelle med broccoli, ingredienser 4 personer:
500 gram tagliatelle
2 broccoliknippen
vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 1/2 dl kaffegrädde
100 gram lagrad grevé (eller annan smakrik ost)
2 äggulor
1 paket körsbärstomater
peppar
parmesanost

1. Skölj broccolin och dela den i mindre bitar utan att ha sönder blomman. Använd även den övre delen av stjälken som inte är så grov.
2. Skala vitlöken och lägg den i en stekpanna tillsammans med olivoljan. Hetta upp oljan och låt vitlöken fräsa sig gyllene. Ta sedan bort den och ta stekpannan från värmen.
3. Tillsätt kaffegrädde och riven grevé och värm försiktigt så att osten smälter. Låt det svalna något.
4. Vispa till äggulorna i en bunke, tillsätt rikligt med peppar och ostsåsen under omrörning.
5. Koka pastan. När det återstår ca 4 minuter av koktiden tillsätter du broccolin, (nästan omgående om du använder tagliatelle som inte behöver koka särskilt länge).
6. Blanda pastan och broccolin med ostsåsen. Tillsätt halverade körsbärstomater och servera med mycket parmesanost. Jättegott!

2010-01-31

Måndag: auberginegratäng

Auberginegratäng eller på italienska "melanzane al parmigiano" kan ätas som den är. Den är också god tillsammans med pasta eller kallskuret av något slag. Receptet nedan är lite snålt om du inte serverar något annat. Gör då en dubbel sats.

Auberginegratäng, ingredienser:
2 aubergine (inte jättestora!)
8 msk olivolja
1-1 1/2 burk hackade tomater av god kvalitet
1 tsk socker
1 näve färsk basilika
1 dl ströbröd
1 mozzarella
150 gram parmesanost

1. Skölj auberginen och skär den i tunna skivor på längden. Stek skivorna i lite olivolja tills den blir gyllene och känns mjuk. (Aubergine drar åt sig mycket olivolja så det behövs ny vartefter.) Lägg skivorna på en bit hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.
2. Rör ihop tomaten med socker och färsk basilika. Lägg lite tomatsås i botten av en ugnsfast form.
3. Skär mozzarellan i tunna skivor. Riv parmesanosten.
4. Lägg ett lager av aubergineskivor ovanpå tomatsåsen och strö över lite ströbröd. Placera några mozzarellaskivor på auberginen och täck med ett tunt lager tomatsås. Strö över lite parmesanost. Upprepa det hela ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av tomatsås och parmesanost.
5. Tillaga gratängen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Låt den stå i 10 minuter före servering.