2010-03-19

Tisdag: fisk från Veracruz

Pescado alla veracruzana är en kryddig fiskrätt från Mexico som min mexikansk/italienske svåger har lärt mig att tillaga.

Fisk från Veracruz, 4 personer:
600-800 gram sej
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk olivolja
1 1/2 tsk kanel
6 hela kryddnejlikor
oregano
1 tsk salt
1 tsk socker
2 dl urkärnade oliver
2 msk kapris
1 burk hackade tomater
4 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
2 dl vatten
1 näve färsk persilja

1. Skär fisken i stora munsbitar.
2. Skiva löken, finhacka vitlöken och chilin (ta bort fröna om du inte vill ha det så starkt) och fräs dem i oljan. Tillsätt kanel, nejlikor, tomatpuré och salt. Låt fräsa kort.
3. Tillsätt oliver, kapris, tomat, socker, vin och vatten. Låt koka ihop under lock i ca 20 minuter.
4. Tillsätt fisken och låt den sjuda i såsen tills den är färdig. Tillsätt hackad persilja. Servera med ris blandat med linser.

Måndag: lammgryta med polenta

Jag har precis fått hem ett nyslaktat och styckat lamm från Stockholms skärgård. Så ikväll blir det lammgryta.
Jag serverar polenta till grytan. Det är lätt att tillaga enligt anvisningarna på paketet. Det fungerar också bra att servera potatispuré eller kokt potatis till. Längst ned i dagens inlägg hittar du resten av veckans matsedel och en inköpslista.

Lammgryta, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 kg lammkött, bog eller bringa
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 msk olivolja
1 morot
1 stjälk selleri
1 burk hackade tomater
2 dl gröna ärtor
1 dl vatten
2 dl rött vin
1 litet lagerblad
1 tsk honung
1 näve färsk persilja
1 näve färsk timjan
salt och peppar

1. Skiva löken och finhacka sellerin och vitlöken. Fräs dem mjuka i olivoljan i en gryta.
2. Dela köttet i mindre bitar och fräs det i smöret i en stekpanna. Strö över mjölet och rör runt. Lägg sedan köttet i grytan.
3. Skala och dela morötterna, tillsätt dem och övriga ingredienser. Låt koka ihop under lock i ca 45 minuter.
4. Servera grytan med polenta.

Tisdag: fisk från Veracruz
Onsdag: spaghetti med rosésallad
Torsdag: minestronesoppa, chokladmousse
Fredag: hel gös i ugn, potatis, sallad

Inköpslista:
1 kg grytkött av lamm
morötter
2 burkar hackade tomater
1 burk hela tomater
gul lök
charlottenlök
sallad till alla veckans dagar utom torsdag
lagerblad
polenta
rött vin
lök
vitlök
stjälkselleri
gröna ärtor
rikligt med färsk persilja till alla dagar
färsk timjan
600 gram vit fisk
kanelstång
hela nejlikor
svarta oliver
kapris
vitt vin
cayennepeppar
ris
linser, torkade eller på burk
spaghetti
kaffegrädde
parmesanost
rosésallad
tomatpuré
1 paket mangold
potatis
burlottibönor
hönsbuljong
3 dl vispgrädde
200 gram mörk choklad
6-pack ägg
2 apelsiner
ca 1,2 kg färsk hel gös
potatis

Fredag: fisklasagne, sallad

Fisklasagne, 4 personer:
2 vitlöksklyftor
1 stjälk selleri
2 charlottenlökar
3 msk olivolja
400 gram fisk, t ex torsk eller sej
1 dl vitt vin
200 gram blåmusslor (jag köper dem frysta i löst vikt)
200 gram skalade räkor
400 gram passerade tomater
1 näve färsk persilja
8 dl bechamelsås
400 gram lasagneplattor
salt
vitpeppar

1. Börja med att finhacka vitlöken, sellerin och löken. Fräs dem mjuka i olivoljan.
2. Skär fisken i mindre bitar och låt den fräsa med grönsakerna i ett par minuter. Slå sedan över vinet och låt det koka in. Avsluta med att tillsätta räkor, musslor, passerade tomater och persilja. Smaka av med salt och peppar.
3. Tillaga bechamelsåsen enligt nedan.
4. Börja med att lägga ett lager av bechamelsås med lite av fiskblandningen i botten av en ugnsfast form. Fortsätt sedan med ett lager av lasagneplattor. Gör 3-4 lager. Det sista lagret ska bestå av lasagneplattor och bechamelsås blandad med lite av såsen, mest för färgen skull.
5. Tillaga lasagnen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Låt den stå något före servering. Servera lasagnen med sallad.

Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

2010-03-18

Torsdag: linssoppa, inkokta fikon

Om du tycker att det tar för lång tid med gröna linser kan du använda röda linser. Koktiden är kortare. Jag tycker emellertid att gröna linser är godare.
style="font-weight:bold;">Linssoppa, 4 personer:

3 dl gröna linser
2 gula lökar
2 morötter
1 lagerblad
1 zucchini
2 potatisar
1/2 stjälk selleri
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1,5 liter buljong
1 näve färsk persilja
salt
peppar

1. Skölj linserna och lägg dem i blöt enligt anvisningarna på paketet (eller på morgonen). Blötläggning är inte nödvändig men förkortar koktiden. Koka dem sedan med 1 morot, 1 lagerblad och en bit lök i rikligt med vatten i ca 20 minuter eller tills de är nästan färdiga. Häll bort vattnet och avlägsna lagerbladet, löken och moroten.
2. Skala under tiden potatis och morötter. Riv dem och zucchinin på ett rivjärna. Finhacka löken och sellerin. Fräs grönsakerna mjuka i olivoljan. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare kort. Salta och peppra.
3. Tillsätt buljong och de kokta linserna. Koka ihop i 10 minuter eller tills linserna är färdiga. Avsluta med att tillsätta persiljan.
4. Servera soppan toppad med lite god olivolja och parmesanost.

Inkokta fikon, 4 personer:
6 fikon
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt

1. Koka upp samtliga ingredienser utom fikonen och låt sjuda i ca 5 minuter. Om du använder vaniljstång ska du dela den på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Även vaniljstången ska med.
2. Dela fikonen i fyra klyftor och låt dem koka i sockerlagen i ett par minuter. Ta sedan upp dem med en hålslev. Fortsätt att koka lagen i ytterligare ca 10 minuter. Låt den sedan svalna innan du lägger tillbaka fikonen. Servera med glass eller vispad grädde.

2010-03-17

Onsdag: pasta med auberginegratäng

Auberginegratäng eller på italienska "melanzane al parmigiano" kan ätas som den är. Den är också god tillsammans med pasta som vi äter den i kväll. Receptet nedan är lite snålt om du inte serverar något annat. Gör då en dubbel sats.

Auberginegratäng, ingredienser:
2 aubergine (inte jättestora!)
8 msk olivolja
1-1 1/2 burk hackade tomater av god kvalitet
1 tsk socker
1 näve färsk basilika
1 dl ströbröd
1 mozzarella
150 gram parmesanost

1. Skölj auberginen och skär den i tunna skivor på längden. Stek skivorna i lite olivolja tills den blir gyllene och känns mjuk. (Aubergine drar åt sig mycket olivolja så det behövs ny vartefter.) Lägg skivorna på en bit hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.
2. Rör ihop tomaten med socker och färsk basilika. Lägg lite tomatsås i botten av en ugnsfast form.
3. Skär mozzarellan i tunna skivor. Riv parmesanosten.
4. Lägg ett lager av aubergineskivor ovanpå tomatsåsen och strö över lite ströbröd. Placera några mozzarellaskivor på auberginen och täck med ett tunt lager tomatsås. Strö över lite parmesanost. Upprepa det hela ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av tomatsås och parmesanost.
5. Tillaga gratängen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Låt den stå i 10 minuter före servering. Receptet nedan är lite snålt om du inte serverar något annat. Gör då en dubbel sats.

2010-03-15

Tisdag: räkor i currysås, sallad

Räkor i stark sås, ingredienser 4 personer:
800 gram frysta räkor
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
2 stjälkar bladselleri
1 zucchini
1 paprika
2 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 1/2 msk soja
1-1 1/2 tsk curry
1/2 tsk cayennepeppar eller en färsk röd chili
1 tsk honung
1/2 dl vitt vin eller saften av 1/2 citron
2 1/2 dl kaffegrädde

1. Tina och skala räkorna.
2. Skiva purjolöken, stjälksellerin, zucchinin, paprikan och vitlöken och fräs dem i rapsoljan.
3. Tillsätt vitt vin, tomatpurée, soya, curry och cayennepeppar och fräs kort.
4. Tillsätt kaffegrädde och honung, låt koka ihop.
5. Tillsätt räkorna, rör runt så att de blir varma. Servera med ris och sallad.