2010-03-12

Måndag: caesarsallad med kyckling

Idag finns det många olika recept på Caesarsallad. Det var den italiensk-mexikanske restaurang- och hotellägaren Caesar Cardini i Tijuana som kom på den. Nedan hittar du min variant. Du kan hoppa över kycklingen i receptet nedan. Längst ned i dagens inlägg hittar du också en inköpslista och resten av veckans matsedel.

Caesarsallad, 4 personer:
2 romansalladshuvuden
6-8 skivor vitt bröd
2 msk smör
500 gram kycklinglårfilé eller kycklingfilé
2 msk olivolja
2 äggulor
1/2 dl olivolja
1/2 dl rapsolja
1,5 dl grovt riven parmesanost
1-2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citronsaft
8 sardeller (1 liten burk)
2 msk mjölk
1 tsk worchestersås

1. Skölj och torka salladen.
2. Skär brödet i tärningar. Stek dem i smöret. Krydda med salt och valfria örter. Jag brukar ta lite lökpulver och provencalska kryddor.
3. Skär kycklingen i lagom stora munsbitar och fräs dem i olivolja.
4. Vispa äggulorna med en elvisp och häll sakta i oliv- och rapsoljan. Vispa tills du fått en tjock konsistens. Riv vitlöken och tillsätt den, citronsaft, mjölk och worchestersåsen.
5. Blanda salladen med dressingen och tillsätt sedan sardeller skurna i mindre bitar och riven parmesanost. Låt var och en ta brödkrutonger själv så att de inte blir soggiga.


Tisdag: räkor i stark sås
Onsdag: pasta med auberginegratäng
Torsdag: linssoppa, inkokta fikon
Fredag: fisklasagne

Inköpslista:
romansallad
500 gram kycklinglårfiléer eller kycklingbröst
vitt bröd till krutonger
mjölk
majsolja
olivolja
1 citron
sardeller
parmesanost
worchestersås
vitlök
6-pack ägg
charlottenlök
500 gram räkor med skal
stjälkselleri
1 röd paprika
2 zucchini
tomatpuré
soja
kaffegrädde
vitt vin
curry
sallad som tillbehör
500 gram kort pasta, t ex farfalle
2 aubergine
ströbröd
tomatpuré
1 mozzarella
passerade tomater(Muttis passerade tomater på glasflaska är utmärkta)
färsk basilika
parmesanost
gröna linser
morötter
lök
2 potatisar
bröd att servera till soppan
fikon
vispgrädde eller vaniljglass till fikonen
lasagneplattor
400 gram fisk
100 gram frysta skalade musslor (brukar finnas i lös vikt)
200 gram räkor
2 burkar hackade tomater
1 liter mjölk
mjöl
smör
färsk persilja

2010-03-11

Fredag: tagliatelle med rökt lax

I receptet nedan använder jag kaffegrädde. Det gör jag eftersom matlagningsgrädde till skillnad från kaffegrädden innehåller karragenan (förtjockningsmedel), typiskt onödigt.

Tagliatelle med rökt lax, 4 personer:
500 gram tagliatelle
200 gram rökt lax
2 charlottenlökar
2/3 stjälk selleri
2 msk olivolja
1 dl gröna ärtor
1 msk tomatpuré
1/2 dl vitt vin
1-1,5 dl kaffegrädde
svart- och vitpeppar
1 näve färsk persilja

1. Koka upp pastavattnet.
2. Finhacka löken och sellerin och fräs dem i olivoljan. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt vinet, grädden och ärtorna och låt koka ihop under någon minut.
4. Tillsätt laxen skuren i bitar och peppar. Vänta tills laxen är varm. Blanda sedan såsen med den nykokta pastan och persiljan.

2010-03-08

Torsdag: köttsoppa, panna cotta med hallonsås

I kväll blir det panna cotta till efterrätt. Det tar inte lång tid att göra men behöver ca 1,5 timme i kylskåpet för att stelna. Börja allså med efterrätten. Med hallonsås avser jag helt enkelt tinade och mixade hallon med lite tillsatt socker.
Tänk på att riktigt njuta av den fina rena smaken av köttbuljongen i kvällens soppa. Jag säger det eftersom jag häromdagen fick en färdig soppa till lunch full av onödiga tillsatser. Skillnaden är verkligen påtaglig.

Köttsoppa, 4 personer:
500 gram högrev
14 dl vatten
1 tsk salt
5 svartpepparkorn
(1 litet lagerblad)
1 näve färsk timjan
2 morötter
1 gul lök
1 stjälk selleri
1 palsternacka
4 potatisar
1 näve färsk persilja




1. Lägg köttet i en kastrull och tillsätt vattnet, salt, peppar, lagerblad, timjan, lök och en morot. Koka upp och skumma av. Låt köttet koka i ca 45 minuter.
2. Ta upp köttet och sila buljongen (häll inte bort den!). Skär köttet i munsbitar.
3. Skala potatisen, den andra moroten och palsternackan och skär dem och sellerin i munsbitar.
4. Koka upp buljongen igen och tillsätt grönsakerna och köttet och koka i ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.


Panna cotta, 4 personer:
3 dl visprädde
1/2 vaniljstång
3 msk socker
2 gelatinblad eller 1 tsk gelatinpulver
frysta hallon, socker och citron till sås

1. Lägg gelatinbladen i blöt eller ta 3 msk av grädden och strö över gelatinpulvret och låt det svälla.
2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull.
3. Tillsätt vispgrädde och socker. Koka upp och låt sjuda i 1 1/2 minut.
4. Ta av kastrullen från plattan och ta bort vaniljstången. Lägg i gelatinbladen eller tillsätt grädden med gelatinpulvret. Rör om så att gelatinen löser sig.
5. Häll upp grädden i små glas och ställ dem i kylskåpet i 1,5-2 timmar så att de stelnar.
6. Mixa hallon, lite socker och citron till en sås.
7. Servera efterrätten toppad med hallonsås.

Onsdag: revbensspjäll med apelsinsmak, kikärtor, sallad

Jag använder tjocka revbensspjäll men det fungerar även med tunna. Tänk då på att tillagningstiden blir kortare. Jag serverar en stor sallad med kikärtor i som tillbehör.

Revebenspjäll med apelsinsmak, 4 personer:
1 kg tjocka revbensspjäll
2 apelsiner
1-2 msk honung
2 cm riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
3 msk soja
lite torkad timjan
peppar
(salt)

1. Börja med att tvätta en apelsin och riva skalet. Pressa sedan saften ur båda apelsinerna. Häll skal och saft i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser (inte köttet) och låt blandningen koka ihop något.
2. Lägg revbensspjällen i en ugnsfast form och pensla med blandningen.
Stek revbensspjällen i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter. Köttet ska vara genomstekt.

Tisdag: forell med peperonata

Peperonata kan tillagas på olika vis men huvudingrediensen är paprika. Jag gör ofta, som i kväll, en variant med både zucchini och potatis i. Många av mina italienska vänner skulle nog såga det totalt men det blir faktiskt bra.

Ugnsstekt forell:
4 portionsforeller
färsk eller torkad rosmarin
4 vitlöksklyftor
salt
1 citron

1. Skölj forellerna och torka dem. Placera dem i en ugnsfast form. Lägg en kvist rosmarin och en klyfta vitlök i varje forell. Salta med grovt salt ovanpå fiskarna. Se till att saltet inte hamnar i fisken.
2. Tillaga fiskarna i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter. Fiskarna är klara när skinnet går att lyfta bort utan problem.
3. Servera fisken med en riktigt god olivolja, lite citronsaft och peperonatan.

Peperonata, ingredienser 4 personer:
2 potatisar
2 röda paprikor
2 gula paprikor
1 stjälk selleri
2 vitlöksklyfor
1 zucchini
1 gul lök
1 näve svarta oliver
3 msk olivolja
2 1/2 msk vitvinsvinäger
1- 1 1/2 msk socker
cayennepeppar
1 näve färsk persilja

1. Börja med att skala potatisen och skära den i munsbitar. Fräs den under lock i olivoljan. Det tar längst tid för potatisen att bli färdig, ca 15 min.
2. Skölj och skär paprikan i mindre bitar, skiva sellerin (1/2 cm tjocka skivor) och vitlöken. Tillsätt dem och låt fräsa under lock till en början.
3. Halvera och klyfta löken och dela och skiva zucchinin. Tillsätt dem och oliverna, fräs runt.
4. Tillsätt vinäger, socker och cayennepeppar. Låt det koka in och avsluta med att tillsätta persiljan.