2009-12-23

Dan före dopparendan

Ikväll provar jag den nykokta skinkan, revbensspjällen och min italiensk/svenska kycklingleverröra. Det receptet lägger jag ut idag för den som vill pröva något nytt på julbordet.
Ytterligare ett italienskt inslag på mitt julbord är en sallad på tunt skivad fänkål varvad med tunna skivor apelsin. Över det ringlar jag lite olivolja. Jag avslutar med att tillsätta nymald svartpeppar.
Snart reser jag till Italien och därför tar jag ledigt från bloggandet i ett par veckor.
God Jul och Gott Nytt År!

Kycklingleverröra:
500 gram kycklinglever
4 msk olivolja
1 liten gul lök
3 msk tomatpuré
1 burk ansjovis
3 msk kapris
1 dl Vin Santo eller annat sött vin
svartpeppar

1. Skär kycklinglevern i mindre bitar och fräs den i olivoljan. (Tina den först om du använder fryst kycklinglever.)
2. Hacka löken och tillsätt den. Fräs den tills den mjuknar. Tillsätt tomatpuréen och rör runt.
3. Tillsätt övriga ingredienser och låt vinet koka in.
4. Mixa kycklingleverröran slät eller grov. Servera på en bit bröd!

2009-12-22

Tisdag: spaghetti alla puttanesca

Spaghetti alla puttanesca, ingredienser 4 personer:
2 vitlöksklyftor
(1 liten röd paprika)
2 msk olivolja
ca 12 sardellfiléer (eller ansjovis 120 gram, som ger en sötare, men också jättegod smak!)
1 dl svarta oliver, (gärna urkärnade kalamataoliver, god smak och inga tillsatser!)
2 msk kapris
1/2-1 burk skalade eller hackade tomater (+ 1 nypa socker om du använder sardeller)
(cayennepeppar)
400-500 gram spaghetti

1. Koka upp spaghettivattnet. Använd vattenkokare!
2. Dela vitlöken i 2 delar och strimla paprikan om du vill använda det. Fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt sardellerna eller ansjovisen. Efter någon minut har de löst upp sig.
4. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop under 10 minuter.
5. Häll av spaghettin och häll över lite god olivolja och sedan såsen. Blanda om och servera!

2009-12-20

Måndag: spansk bondomelett med salsa, sallad, bröd med tapenade

Börja med att göra salsan.

Salsa:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger

1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.


Bondomelett, ingredienser 4 personer:
8 potatisar
2 msk olivolja
1 zucchini
1 lök
8 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar

1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken och zucchinin.
2. Tillsätt löken och zucchinin och fräs mjuka. Salta och peppra. Lägg över grönsakerna och löken i en smord långpanna.
3. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen i långpannan och tillaga omeletten i ugnen (200 grader) i ca 20 minuter.

Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
salt
peppar

Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.