2010-06-23

Torsdag: sallad med fetost och vattenmelon, focaccia

Dagens sallad är den sista på ett tag. Nu går jag på semester och kommer inte alltid ha tillgång till datorn. Jag kommer emellertid tillbaka till mitten av augusti. Hoppas att ni får en fin sommar med mycket sol, bad och god mat.
GLAD MIDSOMMAR!

Sallad med fetaost och vattenmelon:
blandade salladsblad
rödlök
400 gram fetaost
vattenmelon
svartpeppar
olivolja

1. Skölj salladen och gör en krans på tallriken av den.
2. Skär osten och melonen i kuber och lägg i mitten av tallriken.
3. Skiva löken och fördela jämt. Peppra och ringla över olivolja.

Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver

1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. Tillsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

2010-06-22

Onsdag: kronärtskocka, tagliolini al limone

Före dagens pasta serverar jag en kokt kronärtskocka. En normalstor kronärtskocka behöver koka i 40-45 minuter. Ät den med smör, salt och eventuellt några droppar citron.

Tagliolini med citronsås:
500 gram tagliolini
2-3 citroner (saft och skal)
1-2 charlottenlökar
2 msk smör
2 msk olivolja
1 dl grädde
svartpeppar
1 näve färsk persilja
parmesanost

1. Tvätta citronerna noga och riv skalet smått.
2. Finhacka charlottenlöken och fräs den i oljan och smöret. Tillsätt citronskalet efter ett tag.
3. Pressa saften ur två citroner och låt koka in.
4. Tillsätt grädden och hetta upp.
5. Koka pastan al dente. Häll av vattnet och blanda sedan pastan med såsen och låt den gå runt i pannan lite.
6. Servera med svartpeppar, persilja och parmesanost.

2010-06-21

Tisdag: förrätt med kokta nyskördade rödbetor, laxgryta

Nu har de första rödbetorna kommit. Koka dem tills de blir mjuka (ca 40 minuter för normalstora betor) och servera dem med smör, citron och salt. Efter rödbetorna äter vi laxgryta.

Laxgryta, 4 personer:
600 gram lax
1 purjolök
2 stjälkar selleri
1 morot
1 grön paprika
3 potatisar
2 msk olivolja
2 dl vitt vin
5 dl grönsaksbuljong
4 msk tomatpuré
1 dl gröna oliver
1 näve färsk dill
1 näve färsk persilja
vit- och svartpeppar

1. Börja med att skiva purjolöken, skiva sellerin tunt, skära paprikan i munsbitar och riva moroten. Fräs dem i olivoljan. Fräs dem i olivolja. Tillsätt tomatpurén efter ett tag och fräs ytterligare någon minut. Peppra!
2. Slå över vin och buljong och koka upp.
3. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt dem och låt sjuda i ca 5 minuter.
4. Skär laxen i munsbitar. Tillsätt dem och sjud ytterligare i ca 4 minuter.
5. Avsluta med att röra ner finhackad dill och persilja. Servera!

Måndag: grillad kyckling, sallad

Ikväll grillar jag en hel kyckling på utegrillen. Det tar ca 50 minuter.

Grillad kyckling:
kyckling
salt
peppar
önskvärda kryddor, t ex rosmarin och persilja

1. Tänd grillen och vänta på bra glöd. Lägg glöden på sidorna.
2. Dela kycklingen längs bröstbenet och krydda den.
3. Grilla den under lock i ca 50 minuter.

Sallad:
blandade sallatsblad
selleri
svarta oliver
melon
rödlök
olivolja
salt
peppar