2009-12-17

Fredag: pizza med ansjovis, kapris och oliver

Pizzadeg 4 personer:
1/2 paket jäst
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 nypa socker
1 msk olivolja
ca 8-10 dl vetemjöl

1. Blanda jästen med lite av vattnet. Vattnet ska vara ljummet. Tillsätt salt, socker och olivolja och sedan mjölet. Rör till en smidig deg. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 1 1/2 timme.
2. Dela degen i 2 delar och kavla ut den på bakplåtspapper på två plåtar. Låt jäsa ytterligare 40 minuter.

Topping
1 gul lök
2 burkar hackade tomater
1/2 tsk torkad oregano
1 tsk socker
1/2 tsk salt
ansjovis eller sardeller (eller annan önskvärd ingrediens)
2 dl svarta oliver
4 msk kapris
(cayennepeppar)
2 mozzarella

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva löken och blanda den med lite olivolja. Då bränns den inte i ugnen.
3. Blanda de hackade tomaterna med socker, salt och oregano.
4. Fördela tomatblandningen på de färdigjästa pizzadegarna.
5. Fördela ansjovis, oliver, kapris, lök och mozzarella jämt över pizzadegarna.
6. Baka pizzorna i ugnen, 225 grader, i ca 25 minuter.

Torsdag: potatis- och löksoppa, blåbärspaj

Potatis- och löksoppa, ingredienser 4 personer:
6 potatisar
4 gula lökar
1 purjolök
4 msk olivolja
1/2 tsk timjan
1,2 dl buljong (grönsaks- eller hönsbuljong)
salt
peppar

1. Skala potatisen och riv den på ett rivjärn. Skär löken och purjolöken så fint som möjligt. Fräs potatis och lök gyllene i oljan.
2. Tillsätt timjan och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt buljongen och låt soppan koka i ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med bröd och en god ost.

Blåbärspaj:
1 1/2 dl mjöl
3/4 dl socker
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 gram smält smör
1 paket djupfrysta blåbär (225-250 gram)

Använd en liten pajform ( 20 cm i diameter)

1. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop till en smidig deg.
2. Tryck ut degen i en pajform.
3. Sikta lite potatismjöl över botten. Tillsätt blåbären. Baka pajen i ugnen i ca 30 minuter i 200 grader.
4. Servera pajen med lite vispad grädde.

2009-12-16

Onsdag: spaghetti med zucchini och tomatsås

Den här rätten blir särskilt vacker om du gör den med både gul och grön zucchini.

Zucchini med tomatsås, ingredienser 4 personer:
500 gram spaghetti
2 mellanstora zucchini
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 gul lök
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
svartpeppar

1. Skölj och skiva zucchinin. Skala vitlöken.
2. Hetta upp olivoljan med vitlöksklyftorna. Fräs zucchinin gyllene.
3. Skala och skiva löken och fräs den mjuk i lite olivolja. Tillsätt tomat, socker, salt och svartpeppar. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
4. Blanda tomatsåsen och zucchinin i stekpannan och håll varmt medan du kokar pastan. Blanda såsen och pastan. Servera med lite riven parmesanost.

2009-12-14

Tisdag: spättafiléer på florentinskt vis

I Italien görs den här rätten med sjötunga och heter "Sogliola alla fiorentina". Min version är en enklare vardagsvariant. Jag serverar kokt potatis och sallad till fisken.

Fisk på florentinskt vis, ingredienser 4 personer:
1 påse färsk bladspenat
1 vitlöksklyfta
1/2 dl vitt vin
salt
svartpeppar och vitpeppar
8 spättafiléer
1/2 gul lök
2 msk olivolja
lite färsk timjan eller 1/2 tsk torkad timjan
2,5 dl kaffegrädde
2 äggulor
1/2 dl riven parmesanost
saften av 1/2 citron

Börja med att sätta ugnen på 225 grader.

1. Skölj spenaten. Finhacka eller pressa vitlöken. Lägg spenateni en kastrull och värm den tillsammans med vitlöken och vinet. Låt spenaten sjunka ihop, inte koka. Salta och peppra.
2. Smörj en ugnfast form och lägg spenaten i botten. Placera filéerna ovanpå spenaten.
3. Finhacka löken och fräs den i oljan. Tillsätt timjan.
4. Tillsätt kaffegrädden och värm såsen. Ta såsen från spisen och vispa ner äggulorna och parmesanosten. Avsluta med att tillsätta citronsaften.
5. Häll såsen över fisken och tillaga gratängen i ugnen i ca 20 minuter.

2009-12-13

Måndag: falafel med tomatsalsa, sallad och bröd

Ikväll blir det vegetariskt. Till brödet gör jag en röra med keso, lite olivolja, svartpeppar och salt.

Falafel, ingredienser 4 personer:
2 burkar kikärtor à 400 gram
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 näve färsk persilja
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
svartpeppar
1 ägg
2 msk maizena

1. Häll bort vattnet från kikärtorna och skölj dem.
2. Dela löken i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser utom äggen i en bunke och mixa till en slät smet.
3. Vänd ner äggen och forma smeten till runda biffar ca 1 cm höga.
4. Hetta upp oljan och stek biffarna i några minuter på varje sida.
5. Servera med tomatsalsa, en stor sallad och ett gott bröd.

Tomatsalsa:
1 burk hackade tomater
1 liten grön paprika
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
cayennepeppar
1 msk vinäger
1-1 1/2 tsk socker
1/2 tsk salt

1. Finhacka löken och vitlöken. Skär paprikan i små bitar. Fräs lök och paprika i oljan.
2. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ihop i ca 20 minuter.