2011-10-07

Fredag: fiskgratäng med räkor

Fiskgratäng med räkor, 4 personer:
500 gram fiskfiléer, t ex spätta
(1 msk fiskfond)
1 näve färsk dill
2 dl kaffegrädde
2 tsk vetemjöl
1/2 dl vitt vin
1 st äggula
200 gram räkor
salt
svart- och vitpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smörj en ugnsfast form och placera fisken i den. Salta och peppra och tillsätt vinet.
3. Häll vin och grädde i en kastrull. Vispa ner mjölet under uppvärmning i ca 5 minuter. Tillsätt sedan äggulan och hälften av dillen.
4. Häll såsen över fisken och tillaga den i ugnen i ca 20 minuter.
5. Garnera gratängen med räkor och dill. Servera den med kokt potatis och en grönsallad.

2011-10-06

Torsdag: gulaschsoppa

Gulaschsoppa, 4 personer:
400 gram nötkött utan ben, t ex högrev eller grytbitar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver
1 msk smör
1 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
4 potatisar
1 tsk kummin
1 tsk oregano
12 dl vatten
salt
peppar
cayennepeppar

1. Skär köttet i mindre bitar och bryn det i smöret och oljan. Använd en stor kastrull.
2. Skiva löken och skala vitlöken, skär paprikan i munsbitar. TIllsätt dem och fräs ytterligare några minuter.
3. Tillsätt paprikapulver, kummin, oregano, salt, peppar, cayennepeppar och tomatpuré. Rör runt. Sikta mjölet över blandningen och rör runt.
4. Tillsätt vattnet (eller buljongen om du har den kvar!). Låt koka under lock i 50 minuter.
5. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. TIllsätt den när det återstår ca 10 minuter av koktiden.
6. Servera soppan med lite gräddfil och ett gott vitt bröd.

2011-10-05

Onsdag: grönsakslasagne, sallad

Lasagne med grönsaker, 4 personer:
1 lök
1 zucchini
1/2 aubergine
1 paprika
150 gram champinjoner
1 paket färsk spenat (den grövre varianten)
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
peppar
500 gram lasagneplattor (som inte behöver förkokas)
1 dl riven parmesanost
bechamelsås (se recept nedan)

1. Skölj grönsakerna och skär dem och löken i mindre bitar. Fräs dem mjuka (inte spenaten) lätt i olivoljan. Avsluta med att tillsätta spenaten och fräsa kort.
2. Tillsätt tomaten, lite socker, salt och peppar och låt såsen koka ihop kort.
3. Förbered bechamelsåsen enligt nedan.
4. Lägg ett tunt lager grönsaker och bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg några lasagneplattor ovanpå. Uppreppa med grönsaker, riven parmesanost och bechamelsås ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av bechamelsås.
5. Tillaga lasagnen i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.

Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

2011-10-04

Tisdag: fiskpinnar med kokt potatis och remouladsås

Fiskpinnar, 4 personer:
600 gram djupfryst torskfilé
2 uppvispade ägg
1 dl ströbröd
1 dl vetemjöl
100 g smör

1. Skär fisken i fiskpinnestorlek. Doppa bitarna i mjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i ströbrödet.
2. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek bitarna på svag värme i ca 3 minuter på var sida.
3. Servera fiskpinnarna med kokt potatis, sallad och remouladsås.

Remouladsås:
2 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk curry
1 finhackat äpple
1 finhackad saltgurka
1 msk kapris
lite pressad citron

1. Blanda majonäs, senap och curry.
2. Finhacka äpple och saltgurka samt tillsätt dem och kaprisen.
3. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

2011-10-02

Måndag: kycklinglårfilé med vindruvor, potatispuré, sallad

Kycklinglårfile med vindruvor, 4 personer:
800 gram kycklinglårfilé
2 msk smör
2 msk olivolja
3 msk mjöl
en stor kvist färsk rosmarin eller ett par kvistar färsk salvia
2 dl vitt vin
1 morot
1/2 stjälk selleri
400 gram druvor, vita eller blå
salt och peppar

1. Hetta upp olja och smör och stek kycklingen så att den får fin färg. Salta och peppra.
2. Pudra över mjölet och rör runt. Tillsätt rosmarin, morot och selleri (hela bitar) och vin. Täck med ett lock och tillaga kycklingen i ca 20 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten.
4. Halvera druvorna och ta bort kärnorna. Tillsätt dem och tillaga i ytterligare 10 minuter.
5. Servera kycklingen med lite sås och potatispuré.

Potatispuré:
10 potatisar
2,5 dl mjölk
2 msk smör
salt
vitpeppar

1. Skala potatisen och skär den i klyftor. Koka den mjuk.
2. Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatispress. Tillsätt smör, salt och peppar.
3. Värm mjölken och tillsätt den. Rör runt.