2011-06-01

Onsdag: grillade kycklingklubbor, sallad

Jag serverar bröd, tapenade och sallad till kycklingen. Till salladen använder jag olika sallatsblad, tomater, gurka, selleri, vita bönor och röd paprika.
I morgon är det Kristi Himmelsfärd. Vi ses på tisdag.

Grillad kycklingklubbor, sallad, 4 personer:
4 kycklingklubbor, minst
salt
peppar
rosmarin eller annan önskvärd krydda

1. Förbered kolen på ena sidan av grillen och vänta på fin glöd.
2. Grilla kycklingklubborna under lock i ca 40 minuter.
3. Förbered salladen.

Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar

Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.

2011-05-31

Tisdag: sallad med räkor och nudlar

Sallad med räkor och glasnudlar, 4 personer:
300 gram glasnudlar
500 gram räkor, gärna scampi
1 msk fishsauce
1 msk pressad lime
1/2 msk socker
1 romansalladhuvud
grön paprika
2 stjälkar selleri
2 morötter
4 salladslökar
1 näve färsk koriander

Dressing:
1 röd chili
4 msk fishsauce
knappt 1 dl pressad lime
4 msk råsocker
2 msk rapsolja

1. Koka glasnudlarna enligt anvisningarna på paketet.
2. Blanda ihop fishsauce, lime och socker (inte enligt dressinganvisningarna) och marinera räkorna i blandningen i minst 45 minuter.
3. Blanda ihop dressingen.
4. Skölj salladen och grönsakerna. Skiva sedan grönsakerna tunt. Lägg dem (ej salladsbladen) i en stor skål och tillsätt glasnudlarna och dressingen, blanda.
5. Häll bort marinaden och stek räkorna i het olja i ett par minuter.
6. Gör en bädd av salladsblad och fördela grönsakerna och glasnudlarna jämt över tallriken. Toppa med räkorna och färsk koriander.

2011-05-29

Måndag: ugnstekt lamm med grönsaker

Ugnstekt lamm med grönsaker, 4 personer:
1-1,5 kg lammbringa
8 potatisar
1 hel vitlök
2 rödlökar
2 morötter
timjan
olivolja
1 dl vin (rött eller vitt)

1. Skär lammbringan i bitar och lägg den i ett ugnsfast form.
2. Klyfta rödlöken. Dela vitlöken i klyftor och behåll skalet på. Tillsätt dem, potatisen och morötterna.
3. Krydda med salt, peppar och timjan. Ringla över lite olja och vänd runt.
4. Tillaga allt i ugnen, 200 grader, i ca 1 timme.