2010-10-22

Fredag: spaghetti med vongolemusslor

Spaghetti con le vongole, ingredienser 4 personer:
1 nät färska vongolemusslor, ca 1 kg.
500 gram spaghetti
3 msk olivolja
4-5 vitlöksklyftor
2 peperoncini
1/2 dl vitt vin
2 nävar färsk hackad persilja

1. Börja med att skölja musslorna. Lägg dem sedan i en sil i en stor bunke med vatten. Låt dem ligga minst 10 minuter. Musslorna släpper då den sand som finns i dem. Upprepa 3 gånger.
2. Koka upp pastavattnet.
3. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Lägg dem i en stekpanna med lock. TIllsätt oljan och hetta upp den. Låt vitlöken fräsa sig gyllene i oljan. Håll pannan lite på sniskan så att vitlöken inte bränns.
4. Tillsätt musslorna och vinet och sätt på locket. Se upp för det stänker från oljan! Musslorna öppnar sig efter några minuter. När alla musslor är öppnade tillsätts persilja, smulad peperoncino och eventuellt lite färsk pressad vitlök. Blanda ner den nykokta pastan och låt den gå runt några varv i stekpannan.

2010-10-20

Torsdag: morotssoppa med spenat och fetaost, pannkakor med socker och citron

Morotssoppa ingredienser 4 personer:
1 kg morötter
1 gul lök
1 liter grönsaksbuljong
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
saft och skal av 1 lime
1 tsk salt
svartpeppar

Topping:
1 påse färsk spenat
1 paket fetaost
200 gram kokt eller rökt skinka

1. Skala och skiva morötterna och löken. Lägg grönsakerna i en kastrull och tillsätt buljongen. Koka upp.
2. Koka till morötterna är mjuka, ca 10 minuter. Mixa morötterna i buljongen.
3. Tillsätt kokosmjölk, skal och saft av lime och salt och peppar. Värm soppan!
4. Servera varje portion soppa toppad med färsk spenat, smulad fetaost och skinka riven i bitar.

Pannkakor, 4 personer:
2 ägg
6 dl mjölk
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk smält smör

1. Vispa upp äggen. Tillsätt hälften av mjölken, salt, socker och mjöl. Vispa till en slät smet.
2. Tillsätt resten av mjölken och det smälta smöret.
3. Stek pannkakorna i lite smör. Servera med något gott tillbehör. Vi äter pannkakorna med socker och citron.

Onsdag: grönsakslasagne, sallad

Lasagne med grönsaker, 4 personer:
1 lök
1 zucchini
1/2 aubergine
1 paprika
150 gram champinjoner
1 paket färsk spenat (den grövre varianten)
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
peppar
500 gram lasagneplattor (som inte behöver förkokas)
1 dl riven parmesanost
bechamelsås (se recept nedan)

1. Skölj grönsakerna och skär dem och löken i mindre bitar. Fräs dem mjuka (inte spenaten) lätt i olivoljan. Avsluta med att tillsätta spenaten och fräsa kort.
2. Tillsätt tomaten, lite socker, salt och peppar och låt såsen koka ihop kort.
3. Förbered bechamelsåsen enligt nedan.
4. Lägg ett tunt lager grönsaker och bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg några lasagneplattor ovanpå. Uppreppa med grönsaker, riven parmesanost och bechamelsås ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av bechamelsås.
5. Tillaga lasagnen i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.

Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

2010-10-19

Tisdag: torskfilé med haricots verts

Torskfilé med haricots verts, ingredienser 4 personer:
1 näve pinjenötter
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 rödlök (halverad och skivad)
500 gram haricots verts
1 msk balsamvinäger
1 paket körsbärstomater.
2 msk smör
600 gram torskfilé, (fryst går också bra)


1. Börja med att rosta pinjenötterna i en stekpanna. Det går väldigt fort så gå inte långt från spisen!
2. Skala och dela vitlöksklyftorna. Hetta upp dem i olivoljan och låt dem fräsa sig gyllene. Tillsätt haricots verts och lök och fräs i ett par minuter.
3. Tillsätt balsamvinäger och lite vatten. Sätt på ett lock och tillaga bönorna i ytterligare ca 15 minuter. Avsluta med att halvera körsbärstomaterna och tillsätta dem. Rör runt så att tomaterna blir ljumna.
4. Smält smöret i en stekpanna och låt det få lite färg. Peppra och salta på fisken och stek den i ett par minuter på varje sida. Servera fisken toppad med pinjenötter, på en bädd av haricots verts och tomater och ett gott bröd därtill.

2010-10-18

Måndag: lammcurry med spenat

Detta recept är delvis hämtat från Indiska kokboken från Indiskabutikerna.

Lammcurry med spenat, 4 personer:
800 gram lammkött (grytbitar)
250 gram fryst bladspenat
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater (Använd inte juicen utan bara tomaterna!)
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
4 dl vatten
salt
1/2 dl rapsolja

1. Tina spenaten och kram ur vätskan.
2. Skär köttet i munsbitar.
3. Skala och hacka löken och vitlöken och skär tomaterna i mindre bitar.
4. Lägg samtliga ingredienser utom vatten och spenat i en kastrull och fräs helt kort i oljan.
5. Tillsätt vatten och låt koka tills köttet är mört, ca 40 minuter. Tillsätt spenaten efter halva tillagningstiden. Servera rätten med ris.