2009-12-02

Fredag: Spaghetti med vongolemusslor

Spaghetti med vongolemusslor är en av mina absoluta favoriträtter. Jag hittar musslorna som odlats i Chioggia söder om Venedig i en välsorterad ICA-butik nära mig.

Spaghetti con le vongole, ingredienser 4 personer:
1 nät färska vongolemusslor, ca 1 kg.
500 gram spaghetti
3 msk olivolja
4-5 vitlöksklyftor
2 peperoncini
1/2 dl vitt vin
2 nävar färsk hackad persilja

1. Börja med att skölja musslorna. Lägg dem sedan i en sil i en stor bunke med vatten. Låt dem ligga minst 10 minuter. Musslorna släpper då den sand som finns i dem. Upprepa 3 gånger.
2. Koka upp pastavattnet.
3. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Lägg dem i en stekpanna med lock. TIllsätt oljan och hetta upp den. Låt vitlöken fräsa sig gyllene i oljan. Håll pannan lite på sniskan så att vitlöken inte bränns.
4. Tillsätt musslorna och vinet och sätt på locket. Musslorna öppnar sig efter några minuter. När alla musslor är öppnade tillsätts persilja, smulad peperoncino och eventuellt lite färsk pressad vitlök. Blanda med den nykokta pastan.

Torsdag: morotssoppa med kokosmjölk och spenat- och fetaosttopping, focaccia

Morotssoppa ingredienser 4 personer:
1 kg morötter
1 gul lök
1 liter grönsaksbuljong
1 liten burk kokosmjölk (165 ml)
saft och skal av 1 lime
1 tsk salt
svartpeppar

Topping:
1 påse färsk spenat
1 paket fetaost
200 gram kokt eller rökt skinka

1. Skala och skiva morötterna och löken. Lägg grönsakerna i en kastrull och tillsätt buljongen. Koka upp.
2. Koka till morötterna är mjuka, ca 10 minuter. Mixa morötterna i buljongen.
3. Tillsätt kokosmjölk, skal och saft av lime och salt och peppar. Värm soppan!
4. Servera varje portion soppa toppad med färsk spenat, smulad fetaost och skinka riven i bitar.

Focaccia:
1/2 paket jäst
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk olivolja
5-6 dl vetemjöl
rosmarin
lök
flingsalt
svarta oliver

1. Lös upp jästen i lite ljummet vatten. Tillsätt sedan resten av vattnet (ljummet), salt, olivolja och mjöl. Rör ihop till en smidig deg. Låt jäsa i 45 minuter.
2. Sätt ugnen på 225 grader. Baka ut degen och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Skiva under tiden löken och lägg den i lite olja. Då bränns den inte.
3. TIllsätt rosmarin, svarta oliver, lök och flingsalt. Grädda i ugnen i ca 25 minuter.

Onsdag: pasta med aubergine, sallad

Till den här såsen passar det bra med en kort ihålig pasta, t ex tortiglioni, rigatoni eller penne. I receptet har jag satt kapris inom parentes. Ibland vill jag ha den lite skarpa smaken som kaprisen ger, andra gånger en mildare variant. I många recept står det att man ska lägga auberginen i salt vatten för att få bort lite av den beska smaken. Det stämmer när det gäller aubergine odlad på friland men är helt onödigt beträffande de växthusodlade auberginer från Holland vi oftast hittar i våra butiker.

Tortiglioni med aubergine, ingredienser 4 personer:
500 gram pasta
1 stor aubergine
3 vitlöksklyftor
1 burk hackade tomater
1/2-1 tsk socker
4 msk olivolja
(2 msk kapris)
1 näve färsk basilika
parmesan- eller pecorinoost

1. Börja med att skölja auberginen och skära den i små munsbitar. Skala och skiva vitlöken. Fräs aubergine och vitlök i en stekpanna med lock. Rör om då och då. Auberginen ska bli mjuk och gyllene.
2. Tillsätt tomaten och sockret (och eventuellt kaprisen) efter ca 10 minuter och låt koka ihop i 15-20 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten.
3. Avsluta med att tillsätta basilikan och blanda såsen med den nykokta pastan. Servera med riven parmesan eller pecorinoost.

2009-11-30

Tisdag: laxfilé, peperonata, sallad

Jag tycker om att krydda laxen med rosmarin, men det går givetvis bra att ta någon annan krydda eller bara använda peppar och salt. Till laxen serverar jag en sötsur grönsaksblandning som jag kallar peperonata eftersom den innehåller paprika och påminner om en klassisk italiensk peperonata. I salladen vill jag gärna ha rucola eftersom den skarpa smaken blir en bra kontrast till den söta paprikan.
Börja med att förbereda peperonatan!

Peperonata, ingredienser 4 personer:
3 potatisar
3 röda paprikor
1 gul paprika
2 stjälkar selleri
1 näve svarta oliver
3 msk olivolja
2 1/2 msk vitvinsvinäger
1- 1 1/2 msk socker
cayennepeppar
1 näve färsk persilja

1. Börja med att skala potatisen och skära den i munsbitar. Fräs den under lock i olivoljan. Det tar längst tid för potatisen att bli färdig, ca 15 min.
2. Skölj och skär paprikan i mindre bitar, skiva sellerin (1/2 cm tjocka skivor) och löken. Tillsätt dem, oliver och cayennepeppar och låt fräsa under lock till en början. Det kan eventuellt behövas lite vatten.
3. När potatisen börjar bli färdig tillsätts vinäger och socker. Låt det koka in och avsluta med att tillsätt persiljan.

Laxfilé i ugn, ingredienser 4 personer:
800 gram färsk lax
några kvistar färsk rosmarin
salt
vit- och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krydda laxen och lägg den på en bit ugnsfolie i en ugnsfast form.
3. Tillaga laxen i ca 20 minuter.

2009-11-29

Måndag: risotto med purjolök och saffran, parmaskinka och tomat- och bönsallad

Måndag, och som jag berättat tidigare betyder det måndagmiddag med min syster och familj och vår mamma. Vi turas om, varannan gång hos oss, varannan hos min syster. Idag är det min tur. Det blir risotto som jag serverar med parmaskinka, tomat- och bönsallad och hårt bröd.

Risotto med purjolök och saffran, ingredienser 4 personer:
2 purjolökar
2 msk olivolja
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
(1 dl vitt vin)
9-10 dl grönsaksbuljong
1/2-1 paket saffran
1 msk smör
parmesanost

1. Börja med att skiva purjolöken. Fräs den sedan mjuk i olivoljan.
2. Tillsätt riset, rör runt under 1/2 minut. Tillsätt sedan vinet och lite av buljongen. Rör under hela tillagningstiden, 18 minuter. Tillsätt buljongen vartefter den kokar in.
3. Avsluta med att tillsätta smör och 1/2-1 paket saffran beroende på hur framträdande du vill ha saffransmaken. Risotton är färdig när risgrynet fortfarande har kvar ett visst tuggmotstånd och anrättningen känns krämig.
4. Servera risotton toppad med parmesanost.

Tomat- och bönsallad, ingredienser 4 personer:
8 tomater
2 dl vita bönor eller en burk med vita bönor
1 rödlök
2 stjälkar selleri
1 näve färsk persilja
3 msk olivolja
1 1/2 msk balsamvinäger
salt
peppar

1. Börja med att skiva löken och blanda den med olivolja, balsamvinäger salt och peppar.
2. Skölj tomaterna och skär dem i munsbitar. Skiva rödlöken och sellerin så tunt som möjligt.
3. Tillsätt bönorna och blanda om.