2011-02-10

Fredag: rimmad lax och dillstuvad potatis

Det är lätt att rimma lax, men det tar några dagar. Det blir därför färdigrimmad lax ikväll.
När jag rimmar lax köper jag färsk lax som jag låter ligga i frysen i minst ett dygn.

Rimmad lax:
1 kg laxfilé
0,6 dl socker
1 dl salt
krossad vitpeppar

1. Blanda socker och salt och gnid in laxfilén med det. Lägg filén i kylskåpet och rimma i två dygn.
2. Häll bort vätskan och torka laxen innan du serverar tunna skivor tillsammans med dillstuvad potatis.


Dillstuvad potatis, ingredienser 4 personer:
8 potatisar
1 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
vitpeppar
1 näve färsk dill

1. Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Koka den och häll sedan av vattnet.
2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjölet. Tillsätt mjölken och värm den. Rör ofta så att det inte bränns vid. Låt såsen koka i 3 minuter.
3. Tillsätt potatisen och rör runt. Avsluta med att tillsätta dill och vitpeppar.

Torsdag: löksoppa, jordgubbskräm

Löksoppa, 4 personer:
5-6 lökar
2 olivolja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter oxbuljong
1 lagerblad
1 msk timjan
peppar
bröd
ost

1. Skiva löken och fräs den gyllene i oljan och smöret. Tillsätt timjan och låta fräsa ytterligare 1/2 minut.
2. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt sedan de övriga ingredienser och låt koka ihop i 15-20 minuter.
3. Lägg brödet på soppan toppat med ost och gratinera soppan i ugn under grillen.

Jordgubbskräm:
1 liter jordgubbar
2 dl vatten
lite citronsaft
1 1/2 dl socker
1/2 msk vatten+2 msk potatismjöl

1. Snoppa jordgubbarna och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vatten, citron och socker. Koka upp och låt koka i några minuter. Jag vill ha hela jordgubbar i krämen.
2. Rör ut potatismjölet i vatten och tillsätt det under omrörning.
3. Servera krämen med mjölk eller lite vispad grädde och en småkaka.

2011-02-09

Onsdag: spansk bondomelette

Börja med att göra salsan.

Salsa 4 personer:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger

1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.


Bondomelett 4 personer:
6 potatisar
2 msk olivolja
1 zucchini
1 lök
10 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
3. Skiva löken och zucchinin. Tillsätt dem och fräs dem mjuka. Salta och peppra.
4. Lägg över grönsakerna i en smord ugnsfast form.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och tillaga omeletten i ugnen i ca 20 minuter.
6. Servera omeletten med sallad.

Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar

Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.

2011-02-07

Tisdag: pasta col tonno

Spaghetti med tonfisk, 4 personer:
2 burkar tonfisk i olivolja eller vatten
1 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
2 msk tomatpuré
2 msk kapris
lite rivet citronskal
lite citronsaft
peperoncino eller cayennepeppar
1 näve färsk persilja
olivolja

1. Börja med att finhacka lök, vitlök och selleri och fräsa dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt tonfisk, kapris, citronskal och lite citronsaft och fräs i 2 minuter.
4. Avsluta med att tillsätta persilja.

Måndag: wokad lövbiff med grönsaker

Wokad lövbiff, 4 personer:
500 gram lövbiff
2 morötter
2 fänkål
250 gram haricots verts
2 gröna eller röda paprikor beroende på den sötma du vill ha
1 röd chili
1 purjolök
2-3 msk rapsolja
2 msk ostronsås
1/2 msk fisksås
1/2 tsk socker

1. Börja med att skära samtliga ingredienser i munsbitar.
2. Hetta upp oljan och fräs köttet. Tillsätt haricots verts och fräs tills de börjar mjukna. Tillsätt övriga grönsaker och fräs. Jag vill ha grönsakerna krispiga och fräser bara kort.
3. Tillsätt ostronsås, fisksås och socker och rör runt. Servera, eventuellt med ris eller nudlar till.