2010-05-21

Fredag: torsk med tomater, pressad potatis, sallad

Torsk med tomater, 4 personer:
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
600 gram torskfilé
1 burk hackade tomater (+en nypa socker)
1 näve svarta oliver
1 dl vitt vin
2 sardellfiléer
1 näve persilja
några nypor oregano
1 peperoncino
salt

1. Skala vitlöken och dela varje klyfta i två delar. Fräs dem gyllene i olivoljan i en stekpanna.
2. Skär sardellerna i mindre bitar och tillsätt dem och de övriga ingredienserna utom torsken. Låt koka upp och sjuda lätt någon minut.
3. Skär torskfiléen i portionsbitar och tillsätt den. Täck med ett lock och tillaga fisken i ca 3 minuter på varje sida.
4. Avsluta med att ta bort vitlöksklyftorna och att tillsätta persilja. Servera med pressad potatis och sallad.

2010-05-20

Torsdag. grekisk sallad

Grekisk sallad:
6 söta tomater
1 grön paprika
1/2 gurka
2 dl kalamataoliver
400 gram fetaost
1 röd lök
sallad av valfri sort (t ex en påse med färdigsköljd medelhavsblandning och lite isbergssallad)
olja
vinäger
honung
salt
peppar

1. Förbered salladen. Jag tar bort kärnhuset ur gurkan.
2. Rör ihop 2-3 msk vinäger med 1-2 tsk honung. Tillsätt 6 msk olivolja under omrörning.
3. Tillsätt dressingen precis före servering.

2010-05-17

Onsdag: ost- och purjolökspaj, tomatsallad

Till pajen serverar jag en tomatsallad med persilja och rödlök.

Ost- och purjolökspaj, 4 personer:
Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten

1. Låt smöret mjukna. Tillsätt mjöl och börja arbeta till en deg. Tillsätt vattnet när smöret och mjölet börjat blandas.
2. Ställ degen i kylskåpet i ca 45 minuter.

Fyllning:
1-2 purjolökar beroende på storlek
2 msk olivolja
2 st ägg
2 dl kaffegrädde
100 gram riven ost, t ex cheddar
lite paprikapulver
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka purjolöken och fräs den i olivolja. Tillsätt paprikapulvret.
3. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och tillsätt purjolöken.
4. Ta fram pajdegen och klä en pajform. Nagga degen lite botten. Grädda pajdegen i 10 min.
5. Tillsätt fyllningen och tillaga pajen i ugnen i ytterligare ca 25 min.

Tisdag: spaghetti alla puttanesca

Ikväll lagar jag spaghetti alla puttanesca på svenskt vis så till vida att jag använder ansjovis istället för sardeller.
Spaghetti alla puttanesca, 4 personer:
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 burk ansjovis (120 gram)
1 dl svarta oliver, (gärna urkärnade kalamataoliver, god smak och inga tillsatser!)
2 msk kapris
1 burk hela skalade tomater
(cayennepeppar)
400-500 gram spaghetti

1. Koka upp spaghettivattnet. Använd vattenkokare!
2. Dela vitlöken i 2 delar och fräs dem i olivoljan.
3. Tillsätt ansjovisen, oliverna och kaprisen.
4. Tillsätt tomaterna och cayennepepparn och låt precis bara koka ihop.
5. Häll av spaghettin och häll över lite god olivolja och sedan såsen. Avsluta med att tillsätt persiljan. Blanda om och servera!

2010-05-16

Måndag: kyckling i långpanna med potatis

Den här rätten sköter sig själv i ugnen.
Ugnstekt kyckling med potatis, 4 personer:
1 kyckling
10 vitlöksklyftor
10 potatisar
4 kvistar rosmarin
salt
peppar
2 msk olivolja
2 dl vitt vin

1. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en långpanna.
2. Dela kycklingen i bitar och lägg dem i långpannan.
3. Skala potatisen och dela dem i i ganska stora bitar och lägg dem och vitlöksklyftorna med skalet kvar mellan kycklingen.
4. Salta och peppra och krydda med rosmarin. Slå över vinet.
5. Tillaga anrättningen i ugnen i ca 1 timme.