2011-02-24

Fredag: stekt spätta med citron och kapris, polenta

Jag köper polenta som blandas till direkt. Det är den vanliga varianten i svenska butiker.
Nästa vecka är jag på sporlov. Vi ses igen den 7 mars!

Rödspätta med kapris, 4 personer:
600-800 gram spättafiléer
1 dl mjöl
salt
peppar
2 msk smör
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
saften av 1/2 citron
2 msk kapris
1 näve färsk persilja

1. Se till att fiskfiléerna är torra. Blanda salt, peppar och mjöl. Vänd fisken i mjölet och stek dem några minuter på var sida i smöret och oljan.
2. Lägg filéerna på ett fat och håll fisken varm.
3. Häll vinet och citronsaften i stekpannan och sjud i några minuter tills vätskan reducerats något. Tillsätt kaprisen och hackad persilja. Häll såsen över fisken och servera.

Polenta:
1. Tillaga polentan enligt anvisningarna på paketet.

Morotssallad:
6 morötter
1 stjälk selleri
1 burk stora vita bönor
1 näve persilja
salt
peppar
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite citronsaft
salt
peppar

1. Skala och skiva morötterna, (ca 1/2 cm tjocka). Förväll dem i ca 4 minuter eller tills de uppnått önskad konsistens. Jag vill att de ska ha ordentligt tuggmotstånd.
2. Skölj och skiva sellerin tunt tunt.
3. Blanda samtliga ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar.

Torsdag: minestrone

Minestrone, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 zucchini
1 stjälk bladselleri
100 g vitkål
2 potatisar
4 msk olivolja
1 burk hela tomater
1,5 liter buljong
250 gram pasta, t ex ditalini eller spaghetti bruten i bitar
1 burk burlottibönor
1 näve färsk persilja
1 näve färsk basilika
salt
peppar

1. Finhacka löken och dela vitlöken i 2 delar och fräs dem kort i 2 msk olivolja.
2. Strimla vitkålen och tärna övriga grönsaker. Tillsätt dem och resterande olivolja. Fräs ytterligare kort.
3. Slå över buljongen och låt koka ihop i ca 25 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Tillsätt pastan när det återstår 10-5 minuter av koktiden. Avsluta med att tillsätta burlottibönor, persilja och basilika.
5. Servera soppan med parmesanost och lite olivolja.

Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

2011-02-23

Onsdag: pannbiff med ugnsbakade rotgrönsaker

Pannbiff, 4 personer:
400 gram köttfärs
1 ägg
4 msk vatten
2 msk ströbröd
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

1. Lägg köttfärsen i en bunke och tillsätt ägg, vatten ströbröd, salt och peppar. Arbeta ihop till en smet och forma 8 pannbiffar.
2. Stek pannbiffarna i hälften smör hälften rapsolja.

Sås:
1 gul lök
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
1/2 msk soja
2 dl rött vin
1 dl vatten
1 tsk honung

1. Börja med att skiva löken och fräsa den. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare kort.
2. Tillsätt soja, vin och honung. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
3. Red såsen med 1 tsk potatismjöl utrört i 1 msk vatten och sjud i ytterligare kort till såsen får en bra konsistens.
4. Avsluta med att tillsätta skyn från pannbiffarna.


Rotgrönsaker i ugn:
6 potatisar
2 morötter
2 palsternackor

1. Skala och skölj rotgrönsakerna. SKär dem i större munsbitar och lägg dem i en ugnfast form. Ringla över lite olivolja. Tillsätt salt och rosmarin och tillaga grönsakerna i 175 grader varm ugn i ca 40 minuter.

2011-02-22

Tisdag: fisksoppa med apelsinsmak

Fisksoppa med apelsinsmak, 4 personer:
500-600 gram fisk, t ex sej
2 vitlöksklyftor
1 lök
1 fänkål
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
3-4 potatisar
4 msk olivolja
1-2 apelsiner
2 msk tomatpuré
0,5 gran saffran
salt och peppar
1 burk hackade tomater
1 liter fiskbuljong
persilja och dill

1. Börja med att hacka vitlöksklyftorna och löken. Skiva fänkålen och paprikan. Tärna potatisen.
2. Fräs löken och grönsakerna i olivoljan.
3. Riv skalet från 1 apelsin och ta sedan vara på saften. TIllsätt skalet och tomatpurén och fräs ytterligare. Tillsätt saffran och rör runt. Salta och peppra.
4. Tillsätt buljong och hackade tomater och låt koka ihop i ca 10 minuter. Tillsätt sedan fisken skuren i bitar och låt sjuda i några minuter. Smaka av med pressad apelsin. Avsluta med att tillsätta dill och persilja.

2011-02-21

Måndag: ostpaj, tomatsallad

Till pajen serverar jag en tomatsallad med persilja och rödlök.

Ost- och purjolökspaj, 4 personer:
Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk kallt vatten

1. Låt smöret mjukna. Tillsätt mjöl och börja arbeta till en deg. Tillsätt vattnet när smöret och mjölet börjat blandas.
2. Ställ degen i kylskåpet i ca 45 minuter.

Fyllning:
1-2 purjolökar beroende på storlek
2 msk olivolja
2 st ägg
2 dl kaffegrädde
100 gram riven ost, t ex cheddar
lite paprikapulver
salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Finhacka purjolöken och fräs den i olivolja. Tillsätt paprikapulvret.
3. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och tillsätt purjolöken.
4. Ta fram pajdegen och klä en pajform. Nagga degen lite botten. Grädda pajdegen i 10 min.
5. Tillsätt fyllningen och tillaga pajen i ugnen i ytterligare ca 25 min.