2010-12-17

Fredag: bakad potatis med räkor och sallad

Bakad potatis, 4 personer:
minst 4 bakpotatisar
1 kg räkor
1 liten rödlök
1/2 stjälk selleri
1/2 näve färsk persilja
1/2 näve färsk dill
2 msk olivolja
några droppar tabasco
2 dl gräddfil
1 citron

1. Skölj och torka potatisen. Skär en skåra mitt i. Tillaga potatisen i 225 grader varm ugn i ca 50 minuter.
2. Skala räkorna. Finhacka rödlöken, sellerin, dillen och persiljan. Tillsätt olivolja, gräddfil och tabasco. Avsluta med att röra ner räkorna.
3. Servera varje potatisen med räkröran, en citronklyfta och en sallad.

2010-12-16

Torsdag: gulaschsoppa

Torsdag=soppa!

Gulaschsoppa, ingredienser 4 personer:
400 gram nötkött utan ben, t ex högrev eller grytbitar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 grön paprika
1 röd paprika
2 tsk paprikapulver
1 msk smör
1 msk rapsolja
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
4 potatisar
1 tsk kummin
1 tsk oregano
12 dl vatten
salt
peppar
cayennepeppar

1. Skär köttet i mindre bitar och bryn det i smöret och oljan. Använd en stor kastrull.
2. Skiva löken och skala vitlöken, skär paprikan i munsbitar. TIllsätt dem och fräs ytterligare några minuter.
3. Tillsätt paprikapulver, kummin, oregano, salt, peppar, cayennepeppar och tomatpuré. Rör runt. Sikta mjölet över blandningen och rör runt.
4. Tillsätt vattnet (eller buljongen om du har den kvar!). Låt koka under lock i 50 minuter.
5. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. TIllsätt den när det återstår ca 10 minuter av koktiden.
6. Servera soppan med lite gräddfil och ett gott vitt bröd.

2010-12-15

Onsdag: grönsakslasagne

Lasagne med grönsaker, 4 personer:
1 lök
1 zucchini
1/2 aubergine
1 paprika
150 gram champinjoner
1 paket färsk spenat (den grövre varianten) eller djupfryst bladspenat
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
salt
peppar
500 gram lasagneplattor (som inte behöver förkokas)
1 dl riven parmesanost
bechamelsås (se recept nedan)

1. Skölj grönsakerna och skär dem och löken i mindre bitar. Fräs dem mjuka (inte spenaten) lätt i olivoljan. Avsluta med att tillsätta spenaten och fräsa kort.
2. Tillsätt tomaten, lite socker, salt och peppar och låt såsen koka ihop kort.
3. Förbered bechamelsåsen enligt nedan.
4. Lägg ett tunt lager grönsaker och bechamelsås i botten av en ugnsfast form. Lägg några lasagneplattor ovanpå. Uppreppa med grönsaker, riven parmesanost och bechamelsås ett par gånger. Det sista lagret ska bestå av bechamelsås.
5. Tillaga lasagnen i ugnen, 225 grader i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.

Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

2010-12-14

Tisdag: ligurisk bläckfiskgryta med couscous

Ligurisk bläckfiskgryta, 4 personer:
500 gram bläckfisk, ringar eller filéer som skärs i bitar
4 msk olivolja
1 zucchini
1 röd paprika
1 mindra gul lök
2 vitlöksklyftor
1 stjälk bladselleri
1 burk hackade tomater
2 dl vin
2 dl fiskbuljong
1 tsk socker
salt och peppar
rikligt med färsk persilja både till tillagning och dekoration

Till couscousen:
4 dl couscous
1/2 purjolök
1/2 riven morot

1. Hetta upp hälften av oljan och stek bläckfiskbitarna. Lägg dem sedan åt sidan.
2. Hacka löken, vitlöken och sellerin. Skär zucchinin och paprikan och fräs dem i resten av oljan.
3. Tillsätt bläckfisken, tomat, socker, salt, peppar, vin, buljong och persilja. Låt koka ihop i ca 15 minuter. Avsluta med att tillsätt färsk persilja.
4. Finhacka purjolöken och riv moroten. Fräs i lite olivolja. Tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan med purjolöken och moroten.

2010-12-13

Måndag: risotto med purjolök och saffran

Måndag, och som jag berättat tidigare betyder det måndagmiddag med min syster och familj och vår mamma. Vi turas om, varannan gång hos oss, varannan hos min syster. Idag är det min tur. Det blir risotto som jag serverar med parmaskinka, tomat- och bönsallad och hårt bröd.

Risotto med purjolök och saffran, ingredienser 4 personer:
2 purjolökar
2 msk olivolja
4 dl carnaroliris (eller annat risottoris)
(1 dl vitt vin)
9-10 dl grönsaksbuljong
1/2-1 paket saffran
1 msk smör
parmesanost