2010-11-05

Fredag: fiskgryta med vitlöksbröd, aioli

Fiskgryta 4 personer:
600-800 gram färsk fisk
200 gram räkor
1 liten lök
2 klyftor vitlök
1 morot
4 potatisar
1 fänkål
3 msk olivolja
2 krm cayennepeppar
2 dl vitt vin
8 dl vatten
salt
peppar
(1 fiskbuljongtärning eller fiskfond)
0.5 gram saffran (1 paket)
1 näve färsk persilja

1. Skär fisken i lagom stora munsbitar.
2. Skala potatisen, vitlöken och moroten. Riv dem på ett rivjärn eller skär dem i munsbitar.
3. Finhacka löken och skiva fänkålen i tunna skivor.
4. Fräs alla grönsakerna i olivoljan tills de blivit mjuka. Tillsätt cayennepeppar och saffran.
5. Tillsätt vin, vatten, salt, peppar och eventuellt en buljongtärning. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
6. Tillsätt fisken och låt grytan sjuda tills fisken är färdig.
7. Servera varje portion toppad med färsk persilja, räkor och lite god olivolja.

Vitlöksbröd:
1 baguette
2 msk olivolja
20 gram smör
2 vitlöksklyftor

Dela baguetten och skär den i decimeterlånga bitar. Pressa vitlöken och blanda den med smör och olivolja. Bred blandningen på brödet. Rosta brödet i ugnen (225 grader) i ca 5 minuter. Passa noga så att det inte bränner.

Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!

2010-11-04

Torsdag: grön ärtsoppa, chèvretoast, äppelpaj

Grön ärtsoppa, ingredienser 4 personer:
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
ca 1,5 liter vatten
(1 hönsbuljongtärning)
1/2-1 dl portvin
salt
peppar

1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och portvin.

Chèvretoast:
4 skivor gott vitt bröd
4 skivor chèvreost, ca 1 cm höga.

Smuldegspaj med äpplen:
100 gram smör
3 dl mjöl
1 dl socker
4 äpplen

Rör ihop smör, mjöl och socker till en smulig deg. Skala och tärna äpplena. Lägg äppelbitarna i en smord form. Täck äpplena med smuldegen. Grädda i 200 grader varm ugn i 25-30 minuter. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
flytande honung
rucola

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Placera en skiva chèvre på varje brödbit.
3. Gratinera brödskivorna i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått färg och börjat mjukna.
4. Servera toasten toppad med rucola och lite ringlad honung.

2010-11-03

Onsdag: risnudlar med grönsaker

Risnudlar med grönsaker, 4 personer:
1/2 dl rapsolja
200 gram shiitakesvamp eller champinjoner
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 mangold
4 salladslökar
1 näve cashewnötter
300 gram risnudlar
2 msk kecap manis (indonesisk söt sojasås)

1. Börja med att skiva svampen och vitlöken. Strimla morötterna, mangolden. Skilja på den gröna delen och den vita.
2. Hetta upp olivoljan och tillaga under tiden risnudlarna enligt anvisningarna på paketet.
3. Börja med att fräsa svampen för att kort därpå tillsätta vitlök, morötter och den vita delen av mangolden. Fräs under omrörning i 3-4 minuter. Tillsätt sedan den gröna delen av mangolden och fräs ytterligare i ca 5 minuter under omrörning. Grönsakerna ska vara krispiga.
4. Tillsätt 2 msk kecap manis och rör runt.
5. Avsluta med att tillsätta cashewnötter, salladslök och nudlar.

2010-11-01

Tisdag: kräftlasagne

Kräftlasagne 4 personer:
1 gul lök
1 morot
1 zucchini
2 stjälkar selleri
100 gram champinjoner
1 röd paprika
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
1/2 tärning fiskbuljong
1 burk hackade tomater (+en nypa socker)
salt, peppar
400 gram kräftstjärtar (jag köper kräftstjärtar i lag)
1 näve färsk dill
1 dl riven ost
ca 12 lasagneplattor

1. Finhacka löken och sellerin. Riv moroten på ett rivjärn. Skär zucchini, champinjoner och paprika i små bitar. Fräs alltsammans i olivoljan tills de mjuknat.
2. Tillsätt vinet, buljongen och tomaterna och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Förbered under tiden bechamelsåsen enligt nedan.
3. Tillsätt kräftstjärtarna (ej lagen) och dillen.
4. Förbered sedan lasagnen. Börja med ett tunt lager av såsen och lite bechamelsås. Fortsätt med ett lager lasagneplattor, sås, bechamelsås, ost och upprepa ett par gånger.
5. Tillagan lasagnen i ugnen (225 grader) i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.

Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

Måndag: sjömansbiff, vitlöksfrästa haricots verts

Sjömansbiff, 4 personer:
3 gula lökar
8-10 potatisar
500 gram benfritt innanlår
4 msk smör
2 tsk salt
4 dl öl
1 lagerblad
1 näve färsk persilja

1. Skala och skiva löken och potatisen. Skär köttet i 1/2 cm tjocka skivor.
2. Smält smöret och bryn först löken och sedan köttet. Vispa ur stekpannan med lite öl. Tillsätt salt.
3. Varva sedan potatisen, löken och köttet i en gryta. Börja och sluta med ett lager potatis.
4. Tillsätt ett lagerblad och häll ölen och "vispet" från stekpannan över köttet.
5. Låt sjuda under lock på svag värme i ca 45 minuter.
6. Avsluta med att tillsätta persilja och servera med vitlöksfrästa haricots verts och en grön-eller tomatsallad.

Vitlöksfrästa haricots verts:
300 gram haricots verts
2 vitlöksklyftor
salt
olivolja
(balsamvinäger)

1. Skala och halvera vitlöken. Hetta upp den i olivoljan.
2. Tillsätt haricots verts och fräs under lock i ca 15 minuter. Rör om då och då.
3. Avsluta med att tillsätta salt och eventuellt lite balsamvinäger för en lite syrligare och sötare smak.