2011-09-30

Fredag: blåmusslor med vitlöksbröd

Impepata di cozze, 4 personer:
2 kg blåmusslor,
3 dl vatten
4 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
rikligt med färsk persilja
1 dl vitt vin
1 citron
rikligt med svartpeppar

1. Tvätta musslorna och ta försiktigt bort skägget. Kontrollera att alla musslor är stängda. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar på dem eller som är trasiga.
2. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. FInhacka vitlöken och fräs den något. Tillsätt musslorna och tillaga dem under lock tills de öppnat sig. Tillsätt vinet och låt det koka in något. Avsluta med att tillsätta persiljan. Kasta de musslor som inte öppnat sig.
3. Servera musslorna med lite spad och vitlöksbröd.

2011-09-29

Torsdag: blomkålssoppa

Blomkålssoppa, 4 personer:
1 lök
600 gram blomkål
4 små potatisar
1/2 fänkål
12 dl höns- eller grönsaksbuljong
1/2 dl vispgrädde
olivolja
1 dl riven parmesanost (à 30 g)
salt
vitpeppar

1. Skiva löken och skär blomkålen, potatisen och fänkålen i mindre bitar. Fräs alltsammans i olivolja i någon minut.
2. Häll på buljong och låt koka ihop i ca 10 minuter, tillsätt grädden och mixa soppan slät.
3. Servera varje portion med lite ringlad olivolja och parmesanost.

2011-09-28

Onsdag: indisk kikärtsgryta

Indisk kikärtsgryta, 4 personer:
1 förpackning färdigkokta kikärtor à 400 gram
4 potatisar
400 gram haricots verts eller bladspenat
1 lök
2 vitlöksklyftor
4 tomater
1/2 rapsolja
röd chilipeppar
1 tsk gurkmeja
1-2 tsk garam masala
1 dl vatten
färsk koriander

1.Skölj kikärtorna och låt dem rinna av.
2. Skala potatisarna och skär dem i munsbitar, skiva löken, finhacka vitlöken och chilin.
3. Värm oljan och fräs lök, vitlök, potatis och bönor. Tillsätt kryddorna efter en stund och fräs ytterligare någon minut.
4. Tillsätt vattnet, kikärtor och tomater skurna i stora munsbitar. Låt koka ihop under lock i ca 5 minuter.
5. Avsluta med att tillsätta färsk koriander. Servera indiskt eller vitt bröd till rätten.

2011-09-27

Tisdag: stekt spätta med citronsås, kokt potatis, sallad

Stekt spätta, 4 personer:
500 gram rödspättafilé
salt
smör
citron

1. Hetta upp smöret och stek fisken ett par minuter på varje sida.
2. Koka samtidigt ihop samtliga ingredienser till såsen i några minuter.
3. Vispa ur stekpannan med pressad och häll skyn över fisken. Servera kokt potatis och sallad till fisken.

2011-09-26

Måndag: köttgryta

Köttgryta, ingredienser 4 personer:
600 gram högrev
1 gul lök
2 msk smör
2 msk olivolja
2 msk mjöl
2 msk tomatpuré
1 morot
250 gram färska champinjoner
2 dl ärtor
3 krm timjan eller 1 näve färsk timjan
1 lagerblad
4 dl rött vin
1 dl vatten
eventuellt lite köttfond
1/2- 1 msk honung
salt
peppar

1. Skär köttet i mindre bitar. Bryn bitarna i smöret. Lägg köttet i en gryta och sikta över mjölet.
2. Skölj och dela champinjonerna i munsbitar. Låt dem fräsa i olivoljan tills de börjar få färg. Tillsätt då löken och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt tomatpuréen och rör runt. Lägg över svampen och löken i grytan.
3. Tillsätt morot (skalad och delad i 3), ärtor, timjan, lagerblad, vin, honung och eventuellt lite köttfond. Låt koka under lock i 40 minuter.
4. Servera grytan med kokt potatis och en grön sallad.