2011-10-18

Fredag: ugnstekt forell

Ugnsstekt forell med kokt potatis och haricots verts 4 personer:
4 portionsforeller
färsk rosmarin
4 vitlöksklyftor
salt
1 citron

1. Skölj forellerna och torka dem. Placera dem i en ugnsfast form. Lägg en kvist rosmarin och en klyfta vitlök i varje forell. Salta med grovt salt ovanpå fiskarna. Se till att saltet stannar utanpå fisken.
2. Tillaga fiskarna i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter. Fiskarna är klara när skinnet går att lyfta bort utan problem.
3. Servera fisken med kokt potatis, haricots verts, en riktigt god olivolja och eventuellt lite citronsaft.

Haricots verts 4 personer:
250 gram haricots verts (eller mer)
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 näve persilja
salt

1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Tillsätt bönorna och låt dem fräsa under lock tills de blivit mjuka. Det tar ca 20 minuter. Det kan behövas lite vatten mot slutet av tillagningen.
2. Pressa vitlöksklyftorna. Tillsätt vitlöken och balsamvinägern och blanda om. Smaka av med salt. Avsluta med att tillsätta persiljan.

Torsdag: löksoppa

Servera ett gott bröd med t e mortadella eller skinka till soppan.

Löksoppa, 4 personer:
5-6 lökar
2 olivolja
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 liter oxbuljong
1 lagerblad
1 msk timjan
peppar

1. Skiva löken och fräs den gyllene i oljan och smöret. Tillsätt timjan och låta fräsa ytterligare 1/2 minut.
2. Strö över mjölet och rör runt. Tillsätt sedan de övriga ingredienser och låt koka ihop i 15-20 minuter.

Onsdag: spansk bondomelette

Börja med att göra salsan.

Salsa 4 personer:
1 grön paprika
1/2 lök
2 msk olivolja
1 krm cayennepeppar
1 burk hackade tomater
1 msk socker
1 msk vinäger

1. Finhacka löken och paprikan. Fräs den mjuk i oljan.
2. Tillsätt resten av ingredienserna. 1 krm cayennepappar räcker om du inte vill ha det så starkt. Låt koka ihop medan du tillagar omeletten. Salsan kan även göras i förväg och serveras rumstempererad. Den håller dessutom i flera dagar.


Bondomelett 4 personer:
6 potatisar
2 msk olivolja
1 zucchini
1 lök
10 ägg
1/2 dl mjölk
salt
peppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Fräs den i olivoljan tills den blivit mjuk. Använd lock på stekpannan. Du kan också koka potatisen först och fräsa den direkt med löken.
3. Skiva löken och zucchinin. Tillsätt dem och fräs dem mjuka. Salta och peppra.
4. Lägg över grönsakerna i en smord ugnsfast form.
5. Vispa ihop ägg och mjölk. Salta. Häll blandningen över potatisen och löken och tillaga omeletten i ugnen i ca 20 minuter.
6. Servera omeletten med sallad.

Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar

Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.

Tisdag: pasta col tonno

Spaghetti med tonfisk, 4 personer:
2 burkar tonfisk i olivolja eller vatten
1 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
1/2 stjälk selleri
2 msk tomatpuré
2 msk kapris
lite rivet citronskal
lite citronsaft
peperoncino eller cayennepeppar
1 näve färsk persilja
olivolja

1. Börja med att finhacka lök, vitlök och selleri och fräsa dem gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt tomatpuréen och fräs ytterligare kort.
3. Tillsätt tonfisk, kapris, citronskal och lite citronsaft och fräs i 2 minuter.
4. Avsluta med att tillsätta persilja.

2011-10-16

Måndag: öländsk lufsa

En gång tidigare har jag lagat öländsk lufsa. Det påminner om raggmunk med stekt fläsk.

Lufsa, 4 personer:
10 potatisar
300 gram rimmat fläsk
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 msk smör
lite salt

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tärna fläsket och stek det.
3. Skala och riv potatisen.
4. Blanda ägg, mjölk, mjöl och salt. Tillsätt den rivna potatisen och fläsket.
5. Smöra en ugnsfast form och häll blandningen i den.
6. Tillaga rätten i 40 minuter. Servera med lingonsylt.