2011-06-10

Fredag: spaghetti med blåmusslor

Det här blir mitt sista inlägg på ett tag. Nu är det sommarlov.
Glad sommar!

Spaghetti med blåmusslor, 4 personer:
1 kg blåmusslor
1/2 glas vitt vin
2 vitlöksklyftor
6 sardellfiléer
1 burk hackade tomater
4 msk olivolja
1 näve färsk persilja
peppar
500 gram spaghetti

1. Tvätta musslorna.
2. Häll vinet i botten av en stekpanna med lock. Hetta upp det. Tillsätt musslorna. Sätt på ett lock. Skaka på pannan då och då.
3. Lägg musslorna på ett fat när de öppnat sig. Sila musselskyn och spara den.
4. Häll 2 msk olivolja i stekpannan och tillsätt vitlök och sardeller. Fräs kort. Tillsätt tomat och ca 1 dl av den silade skyn. Låt koka ihop i ca 15 minuter. Om såsen tjocknar kan du spä med mer musselsky.
5. Tillsättt musslorna och lite färsk riven vitlök (kan uteslutas). Rör runt ordenligt och låt musslorna bli varma.
6. Avsluta med att tillsätta den nykokta spaghettin. Rör runt ordenligt.

2011-06-09

Torsdag: gazpacho

Gazpacho, 4 personer:
4 skivor vitt bröd
1 gurka
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar hela skalade tomater eller 10 färska tomater
8 dl grönsaksbuljong
2 msk olivolja
3 msk vinäger
salt
peppar
tabasco

1. Skiva brödet i kuber och häll på lite vatten.
2. Skala gurkan, ta bort kärnorna och skär den i bitar. Skär paprikan, löken och vitlöken i bitar.
2. Lägg samtliga ingredienser i en mixer och mixa till en slät soppa.

2011-06-08

Onsdag: pasta ai quattro formaggi

Pasta ai quattro formaggi, 4 personer:
500 gram pasta
50 gram gryère
50 gram västerbotten
50 gram herrgårdost
20 gram parmesanost
1 msk smör
1 msk mjöl
1 dl mjölk
körsbärstomater
salt
1 tråg rucola

1. Smält smöret och rör ut mjölet så att det inte klumpar sig.
2. Tillsätt mjölken och rör slätt.
3. Riv ostarna (inte parmesanosten) på ett rivjärn och tillsätt dem så att de smälter. Smaka av och salta efter smak.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan den nykokta pastan med såsen. Låt var och en tillsätta parmesanost, rucola och tomater.

2011-06-07

Tisdag: sallad med rökt lax och äpple

Sallad med rökt lax och äpple, 4 personer:
Rikligt med blandad sallad
2 äpplen
500 gram rökt lax
1 röd lök
1 knippe rädisor
2 stjälkar selleri

Dressing:
1 msk dijonsenap
2 msk vinäger
1 nypa socker
3/4 dl olja
vitpeppar

1. Skölj salladen och lägg den på ett fat.
2. Skiva lök, selleri, rädisor och äpplen. Lägg dem på salladen.
3. Forma små rosor av laxen och lägg dem på salladen. Häll över dressing och servera med ett gott bröd.