2011-12-16

Fredag: kräftlasagne

Kräftlasagne 4 personer:
1 gul lök
1 morot
1 zucchini
2 stjälkar selleri
100 gram champinjoner
1 röd paprika
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
1/2 tärning fiskbuljong
1 burk hackade tomater (+en nypa socker)
salt, peppar
400 gram kräftstjärtar (jag köper kräftstjärtar i lag)
1 näve färsk dill
1 dl riven ost
ca 12 lasagneplattor

1. Finhacka löken och sellerin. Riv moroten på ett rivjärn. Skär zucchini, champinjoner och paprika i små bitar. Fräs alltsammans i olivoljan tills de mjuknat.
2. Tillsätt vinet, buljongen och tomaterna och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar. Förbered under tiden bechamelsåsen enligt nedan.
3. Tillsätt kräftstjärtarna (ej lagen) och dillen.
4. Förbered sedan lasagnen. Börja med ett tunt lager av såsen och lite bechamelsås. Fortsätt med ett lager lasagneplattor, sås, bechamelsås, ost och upprepa ett par gånger.
5. Tillagan lasagnen i ugnen (225 grader) i ca 25 minuter. Låt den stå något före servering.

Bechamelsås:
Bechamelsås:
4 msk smör
4 msk mjöl
8 dl mjölk

Smält smöret. Tillsätt mjölet och rör runt. Tillsätt mjölken under omrörning. Värm den gärna i micron först. Se till att mjölet inte klumpar sig. Låt bechamelsåsen sjuda under omrörning i ca 4 minuter.

2011-12-15

Torsdag: tom ka gai

Jag steker champinjonerna och tilsätter dem på slutet. Egentligen tillsätts de samtidigt som kycklingen och kokas.

Tom ka gai, 4 personer:
5 dl kokosmjölk
200 gram champinjoner
2 msk rapsolja
3 dl kycklingbuljong
600 gram kycklingfilé
2 kaffirlimeblad
saften av en pressad lime
salladslök eller purjolök
2 cm skalad ingefära
1 röd chili
några droppar fisksås
1 näve färsk koriander

1. Börja med att skiva champinjonerna och fräsa dem i lite rapsolja.
2. Skär kycklingfiléerna i munsbitar. Skiva purjolöken.
3. Koka upp buljong och kokosmjölk och låt sjuda i några minuter.
4. Tillsätt kycklingen, lök, limeblad, ingefära och citrongräs.
5. Smaka av med salt och lime. Avsluta med att tillsätta de stekta champinjonerna.
6. Garnera med chilifrukt och koriander.

2011-12-14

Onsdag: revbensspjäll med apelsinsmak, kikärtor, sallad

Revebenspjäll med apelsinsmak, 4 personer:
1 kg tjocka revbensspjäll
2 apelsiner
1-2 msk honung
2 cm riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
3 msk soja
lite torkad timjan
peppar
(salt)

1. Börja med att tvätta en apelsin och riva skalet. Pressa sedan saften ur båda apelsinerna. Häll skal och saft i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser (inte köttet) och låt blandningen koka ihop något.
2. Lägg revbensspjällen i en ugnsfast form och pensla med blandningen.
Stek revbensspjällen i 225 grader varm ugn i ca 40 minuter. Köttet ska vara genomstekt.

2011-12-13

Tisdag: fisksoppa med apelsinsmak

Fisksoppa med apelsinsmak, 4 personer:
500-600 gram fisk, t ex sej
2 vitlöksklyftor
1 lök
1 fänkål
1/2 grön paprika
1/2 röd paprika
3-4 potatisar
4 msk olivolja
1-2 apelsiner
2 msk tomatpuré
0,5 gran saffran
salt och peppar
1 burk hackade tomater
1 liter fiskbuljong
persilja och dill

1. Börja med att hacka vitlöksklyftorna och löken. Skiva fänkålen och paprikan. Tärna potatisen.
2. Fräs löken och grönsakerna i olivoljan.
3. Riv skalet från 1 apelsin och ta sedan vara på saften. TIllsätt skalet och tomatpurén och fräs ytterligare. Tillsätt saffran och rör runt. Salta och peppra.
4. Tillsätt buljong och hackade tomater och låt koka ihop i ca 10 minuter. Tillsätt sedan fisken skuren i bitar och låt sjuda i några minuter. Smaka av med pressad apelsin. Avsluta med att tillsätta dill och persilja.

2011-12-12

Måndag: spaghetti med olika grönsaker

Använd de grönsaker du har hemma för att tillaga denna rätt!

Pasta con le verdure, 4 personer:
500 gram spaghetti
1 lök
2 vitlöksklyftor
fänkål
zucchini
paprika
ärtor
aubergine
rosésallad
svartpeppar
olivolja

1. Finhacka löken och vitlöken och skär övriga grönsaker smått smått. Börja med att fräsa auberginen i ca 5 minuter innan du tillsätter övriga grönsaker.
2. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet och blanda sedan spaghettin och grönsakerna. Servera och toppa varje portion med parmesanost.