2011-11-26

Måndag: kyckling i ugn

Jag serverar bröd, tapenade och sallad till kycklingen. Till salladen använder jag olika sallatsblad, tomater, gurka, selleri, vita bönor och röd paprika.

Grillad kycklingklubbor, sallad, 4 personer:
4 kycklingklubbor, minst
salt
peppar
rosmarin eller annan önskvärd krydda

1. Förbered kolen på ena sidan av grillen och vänta på fin glöd.
2. Grilla kycklingklubborna under lock i ca 40 minuter.
3. Förbered salladen.

Tapenade:
200 g svarta urkärnade oliver
3 msk olivolja
2 sardellfiléer
några droppar pressad citron
salt
peppar

Mixa samtliga ingredienser med en stavmixer. Servera på en skiva bröd.

2011-11-24

Fredag: räksallad

Jag serverar ett gott bröd med aioli till salladen.

Räksallad, 4 personer:
2 paket provencalsk salladsblandning
600 gram räkor
2 avocado
2 grapefrukt
1 röd lök
1 fänkål

1. Fördela salladen på 4 tallrikar.
2. Filéa grapefrukten och skiva rödlöken och fänkålen tunt tunt.
3. Skiva avocadon.
3. Servera salladen med olivolja, peppar och pressad citron och/eller balsamvinäger.

Aioli:
1 äggula
knappt 1 dl olivolja
lite salt
1 riven vitlöksklyfta.

Börja med att vispa upp äggulan med en elvisp. Droppa sedan sakta i oljan under konstant vispning tills du fått en tjock aioli. Vänd ner salt och vitlök!

Torsdag: tomatsoppa

Tomatsoppa, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 krm timjan
1-2 kvistar färsk salvia
4 dl grönsaksbuljong
3 burkar hackade tomater
1 lite morot
1/2 stjälk selleri
1 lagerblad
2 tsk socker
salt
peppar
1 dl vermouth
1/2-1 dl grädde
2 avocado
1 näve pumpafrön

1. Börja med att skiva löken och vitlöken. Fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt timjan och salvia och fräs ytterligare kort.
2. Tillsätt buljong, tomater, morot, selleri, lagerblad, socker, salt och peppar. Koka upp och låt koka under lock i ca 20 minuter, mixa sedan soppan slät.
3. Tillsätt vermouth och grädde och koka ytterligare 10 minuter.
4. Servera soppan med skivad avocado och rostade pumpafrön.

Röra med grönmögelost:
kvibille grönmögelost
creme fraiche

Blanda osten med önskade mängd creme fraiche.

2011-11-23

Onsdag: älgfärsbiffar, klyftpotatis

Älgfärsbiffar, 4 personer:
500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
svartpeppar
1/2 gul lök
3 enbär
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
ca 1/2 dl ströbröd
rapsolja
smör

Sås:
2 dl crème fraiche
3 msk sherry
1 tsk gelé
1 tsk dijonsenap
lite soja
(svamp)

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ut ströbrödet i grädden och mjölken, tillsätt salt och peppar. Låt stå några minuter.
2. Finhacka löken och enbären och tillsätt det, ägget och älgfärsen. Blanda runt och forma lagom stora biffar.
3. Stek biffarna i hälften olja hälften smör tills det fått fin yta. Sätt dem sedan i ugnen, 175 grader i ca 10 minuter.
4. (Stek svampen om du vill ha det). Vispa ur stekpannan med lite vatten och tillsätt sedan övriga såsingredienser, låt koka ihop några minuter.
5. Servera biffarna med sås, potatis, rårörda lingon och sallad.

2011-11-22

Tisdag: laxpudding

Laxpudding, 4 personer:
2 msk rapsolja
citron
1 knippe dill
300 gram rökt lax
10 potatisar
2 ägg
2,5 dl kaffegrädde
1 dl mjölk
salt
vitpeppar
(skirat smör)

1. Hacka purjolöken och fräs den mjuk i rapsoljan. Pressa lite citronsaft över den. Blanda i lite dill.
2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Lägg ett lager potatis i botten av en smord ugnsfast form.
3. Lägg ett lager lax på potatisen. Fördela hälften av purjolöken på laxen och fortsätt med ytterligare ett lager. Det sista lagret ska bestå av potatis.
4. Vispa ihop ägg, kaffegrädde, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över laxen och potatisen. Tillaga i 175 grader varm ugn i ca 50 minuter.
5. Servera med skirat smör och en citronskiva. Jag hoppar ofta över det skirade smöret. Istället tar jag några droppar tabasco på laxpuddingen. Pröva det!

2011-11-20

Måndag: tagliatelle med zucchinicarbonara

Tagliatelle med zucchinicarbonara, 4 personer:
1 paket tagliatelle
2 zucchini
1/2 purjolök
(1-2 vitlöksklyftor)
olivolja
2-3 äggulor
5 msk grädde
rikligt med parmesanost
svartpeppar
(färsk persilja)

1. Börja med att halvera zucchinin på längden och sedan skiva den. Halvera vitlöksklyftorna och fräs dem och zucchinin gyllene i olivoljan.
2. Tillsätt skivad purjolök och fräs ytterligare en stund.
3. Vispa ihop äggulor, grädde, lite parmesanost och svartpeppar.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet och tillsätt olivolja och sedan äggblandningen och slutligen zucchinin och eventuellt persiljan.