2011-11-04

Fredag: strömming på sicilianskt vis

Det går bra att använda även andra fiskfiléer än strömming till denna rätt.

Strömming på sicilianskt vis, 4 personer:
600 gram rensad strömming
2 schalottenlökar eller 1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk persilja
1 dl parmesanost
4 msk russin
2 msk pinjenötter, rostade eller naturella
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm cayennepeppar
2 dl ströbröd
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk socker
1 1/2 dl vatten

1. Finhacka löken och riv vitlöken. Fräs dem kort i lite olivolja och placera sedan lökblandningen i en skål.
2. Tillsätt finhackad persilja, riven parmesan, russin, pinjenötter och cayennepeppar.
3. Blanda salt och ströbröd. Vänd strömmingen i ströbrödet och placera sedan lite av fyllningen på strömmingsfiléens insida. Rulla ihop filéen och lägg den i en ugnsfast form.
4. Rör ihop vinäger, socker och vatten och häll blandningen i den ugnsfasta formen.
5. Tillaga strömmingen i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Servera fisken med en grönsallad och kokt potatis.

2011-11-03

Torsdag: grön ärtsoppa

Grön ärtsoppa, 4 personer:
1 kg djupfrysta ärtor
1 gul lök
1 morot
2 potatisar
ca 1,5 liter vatten
(1 hönsbuljongtärning)
1/2-1 dl portvin
salt
peppar

1. Skala och dela löken, moroten och potatisarna i mindre bitar. Lägg dem och ärtorna i en kastrull och häll på vattnet. Tillsätt eventuellt en buljongtärning.
2. Koka grönsakerna i ca 15 minuter eller tills potatisen och moroten är mjuka. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät.
3. Tillsätt salt, peppar och portvin.

Chèvretoast:
4 skivor gott vitt bröd
4 skivor chèvreost, ca 1 cm höga.
flytande honung
rucola

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Placera en skiva chèvre på varje brödbit.
3. Gratinera brödskivorna i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått färg och börjat mjukna.
4. Servera toasten toppad med rucola och lite ringlad honung.

2011-11-02

Onsdag: risotto di zucca

Pumparisotto 4 personer:
400-500 gram pumpa
8 färska salviablad
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
peppar efter smak
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
ca 1 liter hönsbuljong
parmesanost

1. Skär pumpaköttet i bitar och koka dem med salvian i ca 10 minuter. Ta vara på salvian. Häll av vattnet. Mosa pumpaköttet med en stamp. Strimla salvian.
2. Finhacka löken och fräs den i olivoljan. Tillsätt pumpan och salvian efter ett par minuter och låt dem fräsa med.
3. Tillsätt salt, peppar och ris och låt fräsa någon minut.
4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget och rör under hela tillagningstiden. Riset är färdigt när det fortfarande är lite motstånd i risgrynet (efter 18 minuter!). Då ska risotton vara krämig. Servera risotton toppad med rikligt med parmesanost.

Grilla eller stek halloumin.

Tomatsallad
6 söta tomater
1/2 röd lök
1 näve hackad persilja
olivolja
balsamvinäger
salt och peppar

2011-11-01

Tisdag: tacos de pescado

Tacos med fisk, 4 personer:
1 isbergssallatshuvud eller salladskål
1 röd chili
2 lime
färsk koriander
4 tomater
1 avocado
400 gram vit fisk
1 lök
1 grön paprika
1 vitlöksklyfta
olivolja
ett par nävar svarta bönor (förvällda)
lite spiskummin
lite oregano
salt
peppar
mjuka eller hårda tortilla

1. Börja med att skölja och strimla salladen eller salladskålen. Skiva chilin, och skär kuber av tomaterna.
2. Finhacka lök, vitlök och paprika. Fräs det och fisken i olivoljan. Tillsätt kryddorna och fräs ytterligare.
3. Avsluta med att tillsätta de svarta bönorna. Blanda och håll varmt.
4. Skiva limen och ha över lite limesaft.
5. Servera varje tacos med strimlad sallad, fiskblandningen, tomat, avocado, koriander, lime och chili för den som önskar.

2011-10-31

Måndag: bakad potatis med chili con carne

Chili con carne, 4 personer:
8-10 stora potatisar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 grön chili
400 gram köttfärs
3 msk rapsolja
2 krm spiskummin
1 tsk oregano
(2 msk chipotlesås)
1 dl vatten
1 burk hackade tomater
1 tsk socker
1 lagerblad
1 burk vita eller svarta bönor
gräddfil
riven ost
1 lime
färsk koriander

1. Skölj potatisen och stick några hål i den. Baka den sedan i 225 grader varm ugn i ca 50 minuter.
2. Finhacka löken, vitlöken och chilin. Ta bort fröna om du inte vill att det ska bli så starkt.
3. Fräs löken och köttfärsen i oljan.
4. Tillsätt spiskummin, oregano, chipotlesås, vatten, tomat, socker och lagerblad. Låt koka ihop under lock i ca 15 minuter.
5. Tillsätt bönorna och rör försiktigt så att bönorna inte mosas.
6. Servera varje potatis med chilin. Ställ fram gräddfil, riven ost, limeklyftor och färsk koriander som tillbehör.