2011-04-21

Torsdag: majssoppa

Jag är tillbaka tisdagen den 26 april. Glad Påsk!

Servera soppan med tortillas fyllda med ost och lite finhackad chili. Jag brukar värma tortillabröden i en stekpanna men det går bra även i mikron.

Majssoppa, 4 personer
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 liten gul lök
700 gram majskorn (tinade frysta)
1-2 potatisar
7 dl mjölk
3 dl höns- eller grönsaksbuljong
salt och svartpeppar

1. Finhacka löken och vitlöksklyftan. Fräs dem i oljan. (Tillsätt lite paprikapulver.)
2. Skala potatisen och skär den i bitar. Tillsätt den, majsen, mjölken och buljongen och låt soppan sjuda i ca 5 minuter. Mixa den sedan slät.
3. Smaka av med salt och peppar.

2011-04-20

Onsdag: grillad kyckling med sallad

Ikväll grillar jag en hel kyckling på utegrillen. Det tar ca 50 minuter.

Grillad kyckling:
kyckling
salt
peppar
önskvärda kryddor, t ex rosmarin och persilja
salt och peppar

1. Tänd grillen och vänta på bra glöd. Lägg glöden på sidorna.
2. Dela kycklingen längs bröstbenet och krydda den.
3. Grilla den under lock i ca 50 minuter.

Sallad:
blandade sallatsblad
selleri
svarta oliver
melon
rödlök
olivolja
salt
peppar

2011-04-19

Tisdag: stekt spätta med citron och kapris

Rödspätta med kapris, 4 personer:
600-800 gram spättafiléer
1 dl mjöl
salt
peppar
2 msk smör
2 msk olivolja
1 dl vitt vin
saften av 1/2 citron
2 msk kapris
1 näve färsk persilja

1. Se till att fiskfiléerna är torra. Blanda salt, peppar och mjöl. Vänd fisken i mjölet och stek dem några minuter på var sida i smöret och oljan.
2. Lägg filéerna på ett fat och håll fisken varm.
3. Häll vinet och citronsaften i stekpannan och sjud i några minuter tills vätskan reducerats något. Tillsätt kaprisen och hackad persilja. Häll såsen över fisken och servera.

Polenta:
1. Tillaga polentan enligt anvisningarna på paketet.

Morotssallad:
6 morötter
1 stjälk selleri
1 burk stora vita bönor
1 näve persilja
salt
peppar
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
lite citronsaft
salt
peppar

1. Skala och skiva morötterna, (ca 1/2 cm tjocka). Förväll dem i ca 4 minuter eller tills de uppnått önskad konsistens. Jag vill att de ska ha ordentligt tuggmotstånd.
2. Skölj och skiva sellerin tunt tunt.
3. Blanda samtliga ingredienser i en skål och smaka av med salt och peppar.

2011-04-18

Måndag: sparrisrisotto, sallad

Servera en sallad före, efter eller till risotton.

Sparrisrisotto, 4 personer:
500 gram sparris
1/2 gul lök
2 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
1 näve persilja
2 msk smör
4 dl carnaroliris eller annat risottoris
salt
peppar
parmesanost

1. Börja med att finhacka löken. Skiva sparrisen och spar knoppen och en bit av skaften.
2. Förväll sparrisknopparna hastigt. Ta vara på vattnet.
3. Fräs löken och den skivade sparrisen i olivoljan.
4. Tillsätt riset och fräs runt under omrörning i 1/2 minut.
5. Tillsätt buljongen lite i taget och rör runt. Risotton är färdig när riset har kvar lite tuggmotstånd och anrättningen är krämig.
6. Avsluta med att tillsätt persilja och parmesanost.