2011-03-17

Tisdag: stekt makrill med spenat

Stekt makrill med spenat, 4 personer:
600 gram makrillfiléer
smör
500 gram spenat
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1/2 dl grädde
parmesanost
salt
peppar
citron
(potatis)

1. Skölj spenaten. Fräs vitlöken lätt i olivoljan. Tillsätt spenaten och fräs kort under omrörning. Tillsätt grädden och låt koka ihop kort under lock. Smaka av med salt, peppar och parmesanost.
2. Stek makrillfiléerna i smöret. Börja med att steka skinnsidan, sedan bara kort på andra sidan.
3. Servera fisken med spenaten och en citronklyfta och potatis om så önskas.

Måndag: tortiglioni med zucchini och aubergine

Pasta med zucchini, aubergine och paprika, 4 personer:
1 liten aubergine
1 liten zucchini
1 röd eller gul paprika
2 vitlöksklyftor
1/2 lök
4 msk olivolja
1/2 burk hackade tomater + en nypa socker
500 gram tortiglioni

1. Skär aubergine, paprika och zucchini i ganska stora munsbitar. Skiva vitlöken och klyfta löken.
2. Börja med att fräsa auberginen, tillsätt sedan zucchini, paprika, vitlök och lök och fräs ytterligare.
3. Tillsätt tomaten och socker. Smaka av med salt och peppar. Låt koka ihop i ca 10 minuter.
4. Blanda pastan och såsen och servera med mycket parmesanost.

Fredag: pizza med ansjovis, kapris och oliver

Pizzadeg 4 personer:
1/2 paket jäst
5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 nypa socker
1 msk olivolja
ca 8-10 dl vetemjöl

1. Blanda jästen med lite av vattnet. Vattnet ska vara ljummet. Tillsätt salt, socker och olivolja och sedan mjölet. Rör till en smidig deg. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 1 1/2 timme.
2. Dela degen i 2 delar och kavla ut den på bakplåtspapper på två plåtar. Låt jäsa ytterligare 40 minuter.

Topping
1 gul lök
2 burkar hackade tomater
1/2 tsk torkad oregano
1 tsk socker
1/2 tsk salt
ansjovis eller sardeller (eller annan önskvärd ingrediens)
2 dl svarta oliver
4 msk kapris
(cayennepeppar)
2 mozzarella

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva löken och blanda den med lite olivolja. Då bränns den inte i ugnen.
3. Blanda de hackade tomaterna med socker, salt och oregano.
4. Fördela tomatblandningen på de färdigjästa pizzadegarna.
5. Fördela ansjovis, oliver, kapris, lök och mozzarella jämt över pizzadegarna.
6. Baka pizzorna i ugnen, 225 grader, i ca 25 minuter.

Torsdag: asiatisk kycklingsoppa

Asiatisk kycklingsoppa, 4 personer:
1 purjolök
10 champinjoner
2 vitlöksklyftor
4 limeblad
1 stjälk citrongräs
4 cm ingefära
1 röd chili
300 gram kycklingfilé
12 dl grönsaks- eller hönsbuljong
150 gram sockerärtor
1 ask körsbärstomater
1 näve färsk koriander

1. Börja med att skiva purjolöken (spara den ljusa delen) och vitlöken, champinjonerna, ingefäran och chilin. Fräs allt i lite rapsolja.
2. Tillsätt limeblad, citrongräs, buljong och kycklingfiléen skuren i munsbitar. Låt koka i ca 10 minuter.
3. Tillsätt nudlarna och sockerärtorna skurna i bitar och koka ytterligare några minuter.
4. Avsluta med att tillsätta halverade körsbärstomater och koriander.

2011-03-16

Onsdag: kyckling med ananas och cashewnötter

Kyckling med ananas och cashewnötter:
400 gram kycklingfilé
2 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
40 ml ostronsås
2-4 tsk fisksås
1 tsk socker
1 liten färsk ananas
färsk koriander
1 handfull cashewnötter

1. Börja med att skära kycklingen i munsbitar och bryna dem i oljan så att de får färg.
2. Skär paprikan i bitar och hacka chilin och löken, tillsätt dem och fräs ytterligare.
3. Tillsätt ostronsås, fisksås och socker och rör runt.
4. Avsluta med att tillsätta nötter och koriander.
5. Servera kycklingen med ris eller nudlar.

2011-03-15

Tisdag: laxfilé med linsröra

Lax filé, 4 personer:
800 gram laxfilé
salt
peppar

1. Salta och peppra på laxen. Tillaga den i ugnen, 175 grader i ca 20 minuter.

Linsröra:
2 dl gröna linser (röda om du har kort om tid)
1 röd chili
1 fänkål
1 grön paprika
2 msk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 näve färsk koriander eller persilja

1. Börja med att koka linserna i saltat vatten.
2. Skiva lök och grönsaker. Börja med att fräsa fänkålen och paprikan i olivolja i ett par minuter.
3. Tillsätt vitlök, lök och chili och fräs ytterligare.
4. Avsluta med att tillsätta de färdigkokta linserna (avrunna), koriander och lite pressad lime.

2011-03-14

Måndag: pasta med rostade mandlar


Penne alla trapanese är en siciliansk rätt från staden Trapani på Siciliens västkust. Trapani är bl a känt för sina saltanläggningar.
I receptet nedan ingår pecorino. Det är en fårost som görs på olika håll i Italien. De mest kända är från Sardinien, Sicilien, Rom och Toscana. Osten kan vara mer eller mindre lagrad "stagionato". Till denna rätt krävs det en vällagrad variant av osten som påminner om parmesanost i konsistensen. Får du inte tag i pecorino går det bra att använda parmesanost.
Servera en sallad efter pastan.

Penne alla trapanese, 4 personer:
1/2 gul lök
1 mindre morot
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 burk hackade tomater
1/2 tsk socker
peperoncino (piri piri, cayennepeppar)
100 gram mandlar
400-500 gram penne
pecorino eller parmesanost
färks basilika

1. Finhacka löken, skala och riv moroten och vitlöken på ett rivjärn. Fräs ingredienserna i olivolja.
2. Tillsätt tomat, socker och peperoncino. Låt koka ihop.
3. Rosta mandlarna i en stekpanna tills de börjar få färg. Stöt dem sedan i en mortel.
4. Riv pecorinoosten eller parmesanosten på ett rivjärn.
5. Koka pastan. Blanda den med tomatröran, mandlarna och riven pecorino. Tillsätt lite färsk basilika.