2010-08-26

Fredag: räksallad

Räksallad, 4 personer:
2 paket provencalsk salladsblandning
600 gram räkor
2 avocado
2 grapefrukt
1 röd lök
1 fänkål

1. Fördela salladen på 4 tallrikar.
2. Filéa grapefrukten och skiva rödlöken och fänkålen tunt tunt.
3. Skiva avocadon.
3. Servera salladen med olivolja, peppar och pressad citron och/eller balsamvinäger samt ett gott bröd.

Torsdag: tom ka gai

Ikväll ska jag laga tom ka gai, thailändsk kycklingsoppa med kokosmjölk. Jag vill gärna ha stekta champinjoner i soppan.

Tom ka gai, 4 personer:
5 dl kokosmjölk
200 gram champinjoner
2 msk rapsolja
3 dl kycklingbuljong
600 gram kycklingfilé
2 kaffirlimeblad
saften av en pressad lime
salladslök eller purjolök
2 cm skalad ingefära
1 röd chili
några droppar fisksås
1 näve färsk koriander

1. Börja med att skiva champinjonerna och fräsa dem i lite rapsolja.
2. Skär kycklingfiléerna i munsbitar. Skiva purjolöken.
3. Koka upp buljong och kokosmjölk och låt sjuda i några minuter.
4. Tilsätt kycklingen, lök, limeblad, ingefära och citrongräs.
5. Smaka av med salt och lime. Avsluta med att tillsätta de stekta champinjonerna.
6. Garnera med chilifrukt och koriander.

2010-08-25

Onsdag: pasta med kantareller

Pasta med kantareller, 4 personer:
400-500 gram spaghetti eller tagliatelle
800 gram kantareller
en liten bit purjolök
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
2 msk olivolja
1/2-1 dl grädde
(lite pressad citronsaft)
1 näve färsk persilja
parmesanost
rivet skal från 1 citron
salt
svartpeppar

1. Rengör svampen.
2. Hetta upp smör och olja och fräs svampen, tillsätt löken och vitlöken mot slutet och fräs ytterligare.
3. Tillsätt grädde, citronsaft salt och peppar.
4. Blanda den nykokta pastan med kantarellerna. Avsluta med att tillsätta finhackad persilja.

2010-08-23

Tisdag: fisk i ugn med örter och citrussmak, ugnsstekt potatis

Fisk i ugn, 4 personer:
600 gram fisk, t ex sejfilé
4 msk olivolja
1 näve färsk timjan
1 näve färsk persilja
1 vitlöksklyfta
1 bit purjolök
1/2 citron
1/2 apelsin
salt
peppar
små färskpotatisar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en smord form, salta och peppra. Stek potatisen i ca 25 minuter.
2. Finhacka timjan, persilja, vitlök och purjolök.
3. Skär fisken i mindre bitar och lägg sedan bitarna bland potatisen. Sänk värmen till 175 grader. Toppa fisken med örtblandningen. Salta och peppra. Tillsätt pressad citron- och apelsinsaft.
4. Tillaga rätten i ca 15 minuter.