2011-09-01

Fredag: sallad med chèvre och rödbetor

Sallad med chèvre och rödbetor, 4 personer:
rikligt med rucola
färska rödbetor, ca 4 per person
300 gram chèvre
1 par nävar valnötter
1 rödlök

Dressing:
2 tsk honung
1 msk vinäger
6 msk olivolja
salt och peppar

1. Koka rödbetorna. Det tar ca 40 minuter.
2. Skölj rucolan och gör en bädd av den.
3. Tillsätt chèvre, rödbetor, lök och valnötter.
4. Rör ihop dressingen och tillsätt den.

Torsdag: skogschampinjonsoppa

Skogschampinjonsoppa, 4 personer:
2 msk smör
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 kg skogschampinjonsoppa eller skogssvamp
1 msk mjöl
1 liter kyckling- eller svampbuljong
1,5 dl vitt vin
1 dl grädde
salt
peppar
1 näve färsk persilja

1. Hacka lök och vitlök. Skär svampen i bitar. Fräs alltsammans i smöret och oljan.
2. Tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt därpå buljongen lite i taget under omrörning så att mjölet inte klumpar sig.
3. Tillsätt svampen och låt koka ihop i ca 15 minuter. Tillsätt timjan.
4. Ta upp några svampar. Mixa resten av soppan slät.
5. Tillsätt vin och grädde och koka upp igen. Tillsätt svampen.
6. Servera varje portion toppad med persilja.

2011-08-30

Onsdag: tagliatelle med ärtor och salvia

Tagliatelle med ärtor och salvia, 4 personer:
500 gram ärtor
1 purjolök
olivolja
1 näve färsk salvia
1/2 dl grädde
2 msk portvin
svartpeppar
parmesanost

1. Börja med att fräsa purjolöken i olivoljan. Tillsätt sedan salvian och fräs kort.
2. Tillsätt ärtorna och lite vatten, låt koka ihop i ca 10 minuter så att ärtorna blir lite skrynkliga.
3. Tillsätt portvin och grädde, låt koka ihop. Peppra.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Peppra och tillsätt rikligt med parmesanost.

För den som saknar kött går det utmärkt att servera prosciutto till eller tillsätta det i såsen.

Tisdag: fisk i ugn med örter och citrussmak, ugnsstekt potatis

Fisk i ugn med örter, 4 personer:
600 gram fisk, t ex sejfilé
4 msk olivolja
1 näve färsk timjan
1 näve färsk persilja
lite oregano
1 vitlöksklyfta
1 bit purjolök
1/2 citron
salt
peppar
små färskpotatisar

1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg potatisen i en smord form, salta och peppra. Stek potatisen i ca 25 minuter.
2. Finhacka timjan, persilja, vitlök och purjolök.
3. Skär fisken i mindre bitar och lägg sedan bitarna bland potatisen. Sänk värmen till 175 grader. Toppa fisken med örtblandningen. Salta och peppra. Tillsätt pressad citronsaft.
4. Tillaga rätten i ca 15 minuter.

2011-08-28

Måndag: får i kål

Får i i kål, 4 personer:
1 kg lammkött, bog eller rygg
6 msk olivolja
1 1/2 kg vitkål
1/2 purjolök
1 1/2 msk vetemjöl
1 tsk hel svartpeppar
2 tsk salt
1 lagerblad
7 dl kokande vatten
persilja till garnering

1. Börja med att skölja och sedan dela köttet i munsbitar. Fräs köttet så att det får fin färg i oljan och lägg sedan över det i en gryta. Strö över mjölet och rör runt.
2. Skär vitkålen i stora munsbitar och fräs även den kort i olivolja. Tillsätt skivad purjolök. Lägg sedan över alltsammans i grytan med köttet. Blanda.
3. Tillsätt peppar, lagerblad, salt och kokade vatten och koka ihop under lock i ca 1 timme.
4. Servera rätten direkt ur kastrullen i djupa tallrikar. Strö över rikligt med persilja. Servera eventuellt kokt potatis till.