2010-04-29

Fredag: räksallad

Räksallad, 4 personer:
2 paket provencalsk salladsblandning
600 gram räkor
2 avocado
2 grapefrukt
1 röd lök
1 fänkål

1. Fördela salladen på 4 tallrikar.
2. Filéa grapefrukten och skiva rödlöken och fänkålen tunt tunt.
3. Skiva avocadon.
3. Servera salladen med olivolja, peppar och pressad citron och/eller balsamvinäger samt ett gott bröd.

2010-04-28

Torsdag: palsternackssoppa med äpple- och currysmak, bruschetta


Palsternackssoppa, ingredienser 4 personer:
1 lök
2 msk olivolja
500 gram palsternacka
2 tsk curry
4 mindre potatisar
1 äpple
1,2 liter grönsaksbuljong
1/2 purjolök
svartpeppar
salt

1. Skiva löken och fräs den lätt i oljan. Tillsätt curryn och fräs kort.
2. Skala och skiva palsternackan, potatisen och äpplet och tillsätt det.
3. Tillsätt buljongen och låt soppan koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa då soppan slät med en stavmixer.
4. Servera varje portion toppad med lite finhackad purjolök och nymald svartpeppar.

Bruschetta med tomattopping:
1 paket körsbärstomater
1 näve färsk basilika
1-2 msk olivolja
salt
lantbröd
2 vitlöksklyftor

1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader.
2. Skölj tomaterna och dela dem i 4 klyftor.
3. Riv basilikan och blanda ner den, olja och lite salt.
4. Skiva brödet och grilla det i ugnen tills det får färg.
5. Skala vitlöken och dra den över varje brödskiva så att brödet får en lätt smak av vitlök. Toppa det sedan med tomatblandningen.

2010-04-27

Onsdag: pasta med aubergine

Till den här såsen passar det bra med en kort ihålig pasta, t ex tortiglioni, rigatoni eller penne.

Tortiglioni med aubergine, ingredienser 4 personer:
500 gram pasta
1 stor aubergine
3 vitlöksklyftor
1 burk hackade tomater
1/2-1 tsk socker
4 msk olivolja
1 näve färsk basilika
parmesan- eller pecorinoost

1. Börja med att skölja auberginen och skära den i små munsbitar. Skala och skiva vitlöken. Fräs aubergine och vitlök i en stekpanna med lock. Rör om då och då. Auberginen ska bli mjuk och gyllene.
2. Tillsätt tomaten och sockret efter ca 15 minuter och låt koka ihop i 15-20 minuter. Tillsätt eventuellt lite vatten.
3. Avsluta med att tillsätta basilikan och blanda såsen med den nykokta pastan. Servera med riven parmesan eller pecorinoost.

Tisdag: laxfilé, peperonata, sallad

Laxfilé i ugn, 4 personer:
800 gram färsk lax
några kvistar färsk rosmarin
salt
vit- och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Krydda laxen och lägg den på en bit ugnsfolie i en ugnsfast form.
3. Tillaga laxen i ca 20 minuter.

Peperonata, 4 personer:
3 potatisar
3 röda paprikor
1 gul paprika
2 stjälkar selleri
1 näve svarta oliver
3 msk olivolja
2 1/2 msk vitvinsvinäger
1- 1 1/2 msk socker
cayennepeppar
1 näve färsk persilja

1. Börja med att skala potatisen och skära den i munsbitar. Fräs den under lock i olivoljan. Det tar längst tid för potatisen att bli färdig, ca 15 min.
2. Skölj och skär paprikan i mindre bitar, skiva sellerin (1/2 cm tjocka skivor) och löken. Tillsätt dem, oliver och cayennepeppar och låt fräsa under lock till en början. Det kan eventuellt behövas lite vatten.
3. När potatisen börjar bli färdig tillsätts vinäger och socker. Låt det koka in och avsluta med att tillsätt persiljan.

2010-04-26

Måndag: ugnsstekt kyckling, sallad

I kväll lagar jag kyckling. Jag tycker att det är för lite med en kyckling till 4 vuxna personer men till oss räcker det.

Ugnsstekt kyckling:
1 kyckling
1 kruka timjan
2 tsk salt
svartpeppar
1 citron
1 apelsin
vatten

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. För in hälften av timjanen under skinnet på kycklingen och fyll den med resten.
3. Gnid in kycklingen med salt och peppar. Lägg den på ett galler i en ugnsfast form med lite vatten i botten.
4. Spruta över lite citron och apelsin och skär resten av citronen och apelsinen i bitar och lägg i kycklingen.
5. Stek kycklingen i lite drygt en timme i ugnen. Låt den stå något före servering. Vispa under tiden ur skyn. Tillsätt eventuellt lite mer hett vatten och krydda. Lite honung kan göra susen.
6. Servera kycklingen med en stor sallad (gärna med bönor i) och bröd.