2011-04-28

Fredag: laxfilé med linsröra

Lax filé, 4 personer:
800 gram laxfilé
salt
peppar

1. Salta och peppra på laxen. Tillaga den i ugnen, 175 grader i ca 20 minuter.

Linsröra:
2 dl gröna linser (röda om du har kort om tid)
1 röd chili
1 fänkål
1 grön paprika
2 msk olivolja
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 näve färsk koriander eller persilja

1. Börja med att koka linserna i saltat vatten.
2. Skiva lök och grönsaker. Börja med att fräsa fänkålen och paprikan i olivolja i ett par minuter.
3. Tillsätt vitlök, lök och chili och fräs ytterligare.
4. Avsluta med att tillsätta de färdigkokta linserna (avrunna), koriander och lite pressad lime.

Torsdag: nässelsoppa

Nässelsoppa, 4 personer:
2,5 liter nässlor (späda blad)
2 msk gräslök
1 gul lök
2 msk smör
2 msk olivolja
2 msk vetemjöl
1,2 liter grönsaksbuljong
(2 msk grädde)

1. Rensa och skölj nässlorna.
2. Koka upp vatten och lägg i nässlorna. Låt koka i 3-4 minuter. Häll bort vattnet.
4. Krama ur nässlorna och finhacka dem, liksom gräslöken och löken.
5. Fräs lök, gräslök och nässlor i oljan och smöret.
6. Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp. Blanda mjölet med vatten och vispa ner det i soppan. Låt sedan soppan koka ihop i ca 5 minuter.
7. Smaka av med salt och peppar och eventuelt lite grädde.

2011-04-27

Tisdag: gravad lax, kokt potatis, sparris

Idag blir det rester från påsk, gravad lax. Till det serverar jag kokt potatis och grön sparris som jag först steker i lite olivolja och smör i några minuter. Sedan häller jag på lite vatten i taget och låter det koka in tills sparrisen är lagom mjuk. Det tar ett par dagar att grava lax. Den ska ha varit frusen alternativt frysas efter att den gravas för att ta död på eventuella bakterier.

Gravad lax:
1 kg benfri laxfilé (som varit fryst)
1/2 dl salt
3/4 dl socker
2 tsk stött vitpeppar
1 näve dill

1. Blanda salt, socker och peppar. Lägg lite av blandningen på botten av ett fat med kant.
2. Torka av laxfilén och dela den i två lika stora delar. Strö över det mesta av blandningen på laxens köttsidor. Strö över hackad dill. Lägg i ihop laxsidorna och strö över resten av salt- och sockerblandningen.
3. Täck laxen med plastfolie och ställ den i kylskåpet. Vänd laxen 3-4 gånger. Häll bort vätskan som bildas. Laxen är klar efter två dygn.

2011-04-26

Måndag: spaghetti med ugnsbakade körsbärstomater

Spaghetti con pomodorini al forno, 4 personer:
500 gram körsbärstomater
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
peperoncino efter smak
1 tsk råsocker
lite salt
1/2 dl ströbröd
olivolja
spaghetti

1. Skölj och torka tomaterna. Halvera dem.
2. Finhacka vitlöken
3. Häll lite olivolja i en ugnsfast form. Strö hälften av ströbrödet i botten. Tillsätt tomaterna, vitlöken, socker, salt, peperoncino, resten av ströbrödet och hälften av basilikan. Häll över ytterligare lite olivolja.
4.Tillaga tomaterna i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter.
5. Koka pastan och blanda den med tomaterna. Tillsätt ytterligare basilika och parmesanost.