2011-02-03

Fredag: fisk i folie

Fisk i folie, 4 personer:
1 purjolök
1 morot
1 fänkål
2 msk olivolja
4 msk vitt vin
färsk dragon
800 gram fiskfiléer
salt och peppar

1. Skär purjolöken och fänkålen i tunna strimlor. Riv strimlor med potatisskalaren av moroten. Fräs grönsakerna i en stekpanna tills gyllene. Tillsätt vin och dragon, salta och peppra.
2. Lägg fiskfiléen på en stor bit folie, salta. Fördela grönsakerna ovanpå fisken. Stäng foliepaketet och tillaga fisken i ung, 225 grader i ca 20 minuter. Servera med sallad med vita bönor i.

2011-02-02

Torsdag: tomatsoppa med skivad avocado, inkokta päron

Tomatsoppa, 4 personer:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 krm timjan
1-2 kvistar färsk salvia
4 dl grönsaksbuljong
3 burkar hackade tomater
1 lite morot
1/2 stjälk selleri
1 lagerblad
2 tsk socker
salt
peppar
1 dl vermouth
1/2-1 dl grädde
2 avocado
1 näve pumpafrön

1. Börja med att skiva löken och vitlöken. Fräs dem gyllene i olivoljan. Tillsätt timjan och salvia och fräs ytterligare kort.
2. Tillsätt buljong, tomater, morot, selleri, lagerblad, socker, salt och peppar. Koka upp och låt koka under lock i ca 20 minuter, mixa sedan soppan slät.
3. Tillsätt vermouth och grädde och koka ytterligare 10 minuter.
4. Servera soppan med skivad avocado och rostade pumpafrön.

Röra med grönmögelost:
kvibille grönmögelost
creme fraiche

Blanda osten med önskade mängd creme fraiche.

Inkokta päron:
4 päron
2 dl rött vin
2 dl vatten
1 dl socker
1/2 vaniljstång eller 1 tsk äkta vaniljextrakt

1. Skala päronen. Dela dem i klyftor. (För en elegantare variant väljer du mindre päron som du skalar, behåller skaftet på och kokar hela.)
2. Koka upp vin, vatten, socker och vanilj. Rör runt så att sockret löser sig.
3. Tillsätt päronen och låt sjuda under lock tills de mjuknat, 5-10 minuter.
4. Servera päronen med såsen och vispad grädde eller glass. Och en liten kaka!

2011-02-01

Onsdag: rotselleri med svampstuvning, tomater i ugn, sallad

Rotselleri med svampstuvning, 4 personer:
2 rotselleri a 500 gram styck
800 gram champinjoner
2 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
salt
peppar
1 burk creme fraiche
1/2 msk soja
parmesanost
1 näve färsk persilja

1. Skär bort skalet och tvätta rotsellerin. Skär den i ca 1 cm tjocka skivor.
2. Förväll rotsellerin i ca 4 minuter i lätt saltat vatten. Rotsellerin är färdigförvälld när den är mjuk.
3. Tvätta champinjonerna och skär dem i bitar. Fräs dem tillsammans med vitlöken i olivoljan. Salta och peppra.
4. Tillsätt creme fraiche, salt, peppar och riven parmesanost. Servera stuvningen på rotsellerin och toppa med hackad persilja.

Provencalska tomater:
8 tomater
1 vitlöksklyfta
1 näve färsk persilja
1/2 tsk timjan
2 msk ströbröd
4 msk olivolja
salt
peppar

1. Skölj och skiva tomaterna.
2. Häll lite av olivoljan i botten av en ugnsfast form. Lägg tomatskivorna i formen. Tillsätt ströbrödet, jämt fördelat.
3. Finhacka vitlöken och tillsätt den, persilja, timjan, salt och peppar. Ringla över olivoljan. För en sötare smak nu på vintern då tomaterna inte smakar så mycket kan du också ringla över lite balsamvinäger.
4. Tillaga tomaterna i ugnen, 200 grader i ca 20 minuter.

Tisdag: indiska räkor i spenat

Indiska räkor i spenat, 4 personer:
500 gram stora skalade räkor
250 gram bladspenat, den frysta blir bäst och då helst tinad
1/2 gul lök
2 msk tomatpuré
2 tsk garam masala
4 msk rapsolja
1 dl vatten
lite citronsaft
lite honung

1. Börja med att skiva löken och fräsa den i 2 msk olja. Tillsätt spenaten, curryn och tomatpurén efter ett tag och fräs ytterligare.
2. Tillsätt vattnet och ytterligare 2 msk rapsolja. Smaka av med lite pressad citron och honung och låt sedan koka ihop under lock i ca 15 minuter. Koka under tiden riset.
3. Avsluta med att tillsätta räkorna och låt dem bli varma. Servera med det nykokta riset.

2011-01-30

Måndag carne entomatada (mexikansk köttgryta)

Här är ett recept från min mexikanske svåger. Jag fuskar emellertid lite grann. Det är svårt att få tag i tomatillos som krävs i orginalreceptet. Därför använder jag en färdig Tomatillo- and green chilisås. Grytan äts med bönor och en tortilla. Det är lätt att koka egna bönor men kräver lite tid och planering. Bönorna ska först läggas i blöt. Koka mycket åt gången och frys in.

Carne entomatada, 4 personer:
400 gram kött, t ex lövbiff
2 msk olivolja eller majsolja
färsk chorizo
1/2-1 tsk oregano
1 1/2 lök
3 vitlöksklyftor
Tomatillo- and green chilisås (Santa Maria)
6 potatisar
1 näve färsk koriander
tortillas
svarta bönor (eller andra)

1. Börja med att skära köttet i munsbitar. Fräs det så att det får färg i oljan i en gryta.
2. Klyfta en lök och tillsätt den och oregano, fräs tills gyllene. Dra grytan åt sidan ett ögoblick.
3. Mixa den färdiga såsen med två vitlöksklyftor och en halv lök.
4. Skala potatisen och skär den i munsbitar. Tillsätt dem och såsen och låt koka ihop i ca 20 minuter.
5. Avsluta med att tillsätta koriandern.